Alles over bouwgrond kopen

Vooraleer je een stukje grond koopt, kun je best even met de volgende dingen rekening houden. Vaak wordt dit vergeten, maar het is heel erg belangrijk dat je een bodemsondering laat uitvoeren op de bouwgrond. Hierbij werken ze met een speciale machine om te kijken of de bodem wel stevig genoeg is. Zo weten ze precies wat de draagkracht is van je bodem. Dit is een zeer belangrijke procedure, want alleen zo kun je te weten komen hoe sterk je fundering moet zijn. Als de draagkracht van een bouwgrond te laag is, moet er dus een stevigere fundering gelegd worden dan wanneer de draagkracht heel hoog is, en dit kan enorm verschillen.

Let op: een bodemsondering is niet hetzelfde als een bodemonderzoek! Bij een bodemonderzoek wordt de bodem zelf gecontroleerd op schadelijke stoffen. In veel gevallen is het zelfs verplicht om een bodemonderzoek te laten uitvoeren, bijvoorbeeld als je grond zich bevindt op de plek waar vroeger een verontreinigende fabriek op stond. Het is niet makkelijk om te bepalen wanneer je nu een bodemonderzoek wel of niet moet laten uitvoeren, dus het is belangrijk dat je je even laat informeren bij OVAM als je twijfelt.

Uiteraard is het ook belangrijk om te weten of je bouwgrond zich in een overstromingsgevoelig gebied bevindt. Niemand wil de situatie in de Ardennen meemaken, waarbij er volledige dorpen zijn overstroomd. Normaal gezien heeft de vorige eigenaar van je stukje grond een meldingsplicht, maar toch raden wij steeds aan om het te dubbelchecken op de watertoetskaart van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Niet alleen de overstromingsgevoeligheid is belangrijk bij het overwegen van een bouwgrond, maar ook de ligging. Let op verschillende factoren: de afstand tot je werk, in de natuur of in een stad, bij een beek, riolering, vervuilende of stinkende fabrieken, luchthavens … Hoe meer informatie, hoe beter, want heel wat zaken kunnen als hinderlijk worden ervaren. Wil je graag zonnepanelen of iets dergelijks leggen? Dan raden we ook aan om goed op te letten hoe de schaduw zich over je perceel verplaatst. Zeker ’s middags moet je hier rekening mee houden, want dan staat de zon in het zuiden en leveren de zonnestralen de meeste energie op. Als je een raam op het zuiden laat zetten, scheelt dit ook veel qua verwarming tijdens de koudere maanden.

Een aansluiting op het water, gas en de riolering lijkt een evidentie te zijn in de Westerse wereld. Toch is dit niet altijd het geval. Het water, gas en andere aanvoerende nutsvoorzieningen zijn over het algemeen in orde, maar de riolering doet het minder goed dan je misschien dacht. In Vlaanderen is 86% van de woningen aangesloten op de riolering. Dit wil zeggen dat 14% (!) niet is aangesloten op de riolering. Vooral in bepaalde landelijke gemeentes is dit een probleem. Met als gevolg dat er zich heel wat woningen in Vlaanderen bevinden die hun afvalwater gewoon in de natuur lozen. Let er dus op dat je steeds aangesloten bent op de noodzakelijke nutsvoorzieningen, want als je ze nog moet laten leggen, kost je dit veel tijd en geld (als dit zelfs mogelijk is, zoals bij de riolering).

Het kiezen van de juiste ligging heeft soms lastige kantjes. Sommige percelen liggen niet langs de openbare weg, waardoor je via het perceel van je buurman moet passeren. Probeer daarom al zo vroeg mogelijk duidelijke afspraken te maken. Dit soort afspraken noemen we erfdienstbaarheden.

Let ook op de verschillende bouwvoorschriften die gelden in de gemeente waar je bouwgrond zich bevindt. Het is die niet altijd zo dat je mag bouwen naar hartenlust. Het is de bedoeling dat je woning een beetje in het plaatje past. In Vlaanderen hebben we nog veel geluk, want in Wallonië zijn ze veel strenger dan hier. Daar horen heel veel huizen perfect in de natuur te passen!

Meestal laat je je huis ontwerpen door een architect, dus hij/zij gaat doorgaans deze documenten opvragen bij de gemeente. De architect overloopt samen met jou wat er wel of niet kan bij het bouwen van je woning. In een uitzonderlijk geval moet jij hier zelf om gaan vragen, dus weet dat je deze voorschriften altijd bij de gemeente kunt opvragen. Ook de bestemming van de bouwgrond heeft een invloed op de bouwvoorschriften.

Af en toe kan het zijn dat projectontwikkelaars met bepaalde voorwaarden werken. Zo kunnen ze soms een voorwaarde stellen dat je met hen in zee moet gaan bij zowel de aankoop van de bouwgrond als de bouw van de woning. Pas ook op met schulden die nog rusten op de bouwgrond, want je zou niet de eerste zijn die tekent voor een addertje onder het gras!

Staan er bomen op je bouwgrond of ligt er redelijk wat puin in de weg? Dan kan dit wel eens lastig zijn om weg te halen. Zeker bij grotere bomen kan de gemeente wel eens moeilijk doen. In zo’n gevallen heb je meestal een vergunning nodig om de bomen te kappen. Als je dit eenmaal in orde hebt gebracht bij je gemeente, is het nog heel wat werk om de bomen gekapt en uitgefreesd te hebben, dus vraag bij een voldoende aantal aannemers een offerte aan om de bomen weg te halen, want dit kan soms wel wat geld kosten. Hetzelfde geldt voor puin of ander vuil, zeker als je zelf niet beschikt over het juiste materiaal om alles weg te halen. Het is daarom belangrijk om deze kosten in het achterhoofd te houden wanneer je op zoek bent naar een mooi lapje grond.

Maar hoeveel kost nu een lapje bouwgrond in Vlaanderen? In 2020 was Antwerpen de duurste gemeente met € 479 per vierkante meter. Balen was de goedkoopste met € 128 per vierkante meter. De locatie van je bouwgrond kan dus een groot verschil maken!

Stel je de volgende situatie eens voor: je gaat langs bij Copandi en je ziet een geweldig stukje bouwgrond in de aanbieding, en dat ook nog eens voor een hele mooie prijs! Een van onze makelaars verzekert je dat je met deze aankoop een geweldige deal zou doen en na wat research koop je het perceel. Er is echter één klein probleempje: je bent nog niet heel lang aan het werk en je hebt het geld nog niet om er een huis op te zetten. Mag ik de bouwgrond gewoon een paar jaar laten liggen tot ik wel geld heb?

Ja, dat mag. Je bent niet verplicht om iets op een bouwgrond te zetten binnen een bepaalde periode. Toch is het zo dat wanneer je bouwgrond van de gemeente koopt, deze belastingen kan gaan heffen wanneer de grond te lang onbebouwd blijft, omdat het de bedoeling van de gemeente was om een bepaalde wijk of gebied vol te bouwen. Lees ook altijd heel goed de verkavelingsvoorwaarden na! Vraag hier steeds om, want het kan zijn dat er voor een bepaald stukje grond toch bepaalde bouwverplichtingen gelden. Uit ervaring weten we dat de straffen hiervoor niet altijd even plezierig zijn, daarom is het erg belangrijk om dit te dubbelchecken.

Bouwgrond is uiteraard niet hetzelfde als landbouwgrond. Het is niet de bedoeling dat je er vee op laat grazen of andere dingen mee gaat doen. Ook al is het stukje grond van jou, toch doe je er niet altijd mee wat jij wilt.

Bij Copandi zorgen we er steeds voor dat jij perfect weet wat je wel en niet mag doen op je perceel. We laten je sowieso weten of je verplicht bent om te bouwen of niet. Ook alle andere addertjes onder het gras, zoals of het perceel in overstromingsgevoelig gebied ligt, laten we jou zeker weten. Transparantie en eerlijkheid is voor ons prioriteit nummer één.

Heb je misschien zelf een bouwperceel te koop staan en gebruik je de grond niet? Dan ben je bij Copandi aan het juiste adres! Bouwgronden zijn bij ons zeer populair en verkopen enorm snel. Onze klanten hebben alleen maar lovende woorden over ons, omdat we een goede relatie met zowel de verkoper als de koper erg belangrijk vinden. We gebruiken alle moderne technische snufjes om onze prijs zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Eén aspect waar we niet op besparen: de warme en goede relatie met onze klant. We werken met een fixed fee, dus je weet al exact op voorhand wat je als verkoper bij ons gaat betalen. Raakt je perceel toch niet verkocht? Dan hoef je ons ook gewoon niet te betalen! Dat is onze garantie op een kwalitatieve en transparante service. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.