Alles over cohousing

 

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:

  • Intro
  • Wat is cohousing?
  • Het wettelijk kader
  • Is het iets voor mij?
  • Copandi’s 5 gouden cohousingtips
  • Op zoek naar een plek om te cohousen?

 

Cohousing. Het is voor veel mensen weer een van die hippe termen die jongeren tegenwoordig gebruiken. Toch is het een gebruik dat al veel verder terug gaat in de tijd! Kijk bijvoorbeeld naar een klooster, een arbeidsgemeenschap enzovoort. Cohousing is dus iets van alle tijden. Alleen zijn de redenen waarom mensen net aan cohousing doen een klein beetje veranderd. Op dit moment wordt er vaak aan cohousing gedaan omwille van financiële redenen.

Dat is logisch, want de vastgoedmarkt is een beetje aan het ontploffen. Mensen (vooral dus jongeren) zien het niet meer zitten om alleen of met hun partner zo veel geld op te hoesten. Daarom kan het erg handig zijn om de kosten te delen met andere personen of gezinnen. Niet alleen het vastgoed zelf deel je dus, maar ook heel veel andere dingen, zoals het eten, gereedschap, een auto, een grasmachine en nog heel wat andere spullen. Lekker goedkoop!

Een tweede belangrijke reden waarom mensen tegenwoordig aan cohousing doen, is omdat veel mensen geen partner meer willen. In 2019 was maar liefst 32% (!) van de huishoudens een eenpersoonshuishouden! Om de eenzaamheid en de verveling tegen te gaan, wil de Vlaming graag samenwonen met hun vrienden of andere personen. Ze willen de woning (en hun leven) delen.

Maar laten we het nu eens hebben over de definitie van cohousing. Officieel betekent cohousing dat je met een paar mensen een woning koopt of huurt, en dat je één of meer gemeenschappelijke leefruimtes (zoals de woonkamer of keuken) hebt. Tegenwoordig wordt de term zo gigantisch breed gebruikt, dat het even goed kan betekenen dat je samen met een vriend een huis huurt. Vroeger was het begrip cohousing veel strakker afgelijnd en was het echt de bedoeling dat het grootste deel van jouw stuk van de woning ook echt alleen maar voor jou was en dat je bijvoorbeeld de keuken en de badkamer deelt, die dan volledig apart zijn gebouwd.

Omdat cohousing tegenwoordig zo breed is, is het voor de overheid erg moeilijk om een wettelijk kader errond te creëren. Ga zeker eens te raad bij je notaris als je graag met je cohousingpartner wettelijk of feitelijk wil samenwonen. Je hoeft hier geen koppel voor te zijn. Het kan je een hoop extra bescherming geven, maar het zorgt misschien ook voor extra gedoe of onnodige kosten voor jou.

Er is wel één wettelijk verschil tussen cohousing en cowonen. Bij cowonen deel je enkel de niet-woonruimtes, zoals een wasplaats of de tuin. Bij cohousing ga je echt de woonkamer of de keuken met elkaar delen.

Maar is cohousing nu echt iets voor jou? Dat hangt echt van persoon tot persoon af. Eerst en vooral is er het sociale aspect. Weet dat je sociale contacten waarschijnlijk sterk zullen toenemen, omdat je met iemand samenwoont. Als die persoon sociaal is, zal er veel volk over de vloer komen en kom je dus veel onder de mensen. Het is belangrijk dat je dit ook ziet zitten. Natuurlijk kun je je steeds afzonderen in jouw privégedeelte als je eens geen zin hebt in die houseparty.

Wat vooral erg belangrijk is, is dat het goed klikt met de persoon/personen waar je mee samenwoont. Als je deze persoon/personen voor de eerste keer gaat ontmoeten, lijken ze misschien heel tof en zie je het helemaal zitten, maar als je er dan een paar maanden mee samenwoont, lijkt de relatie toch op de klippen te lopen. Dit kan niet alleen gebeuren bij mensen die je eerst niet kende! Ook bij vrienden kan dit het geval zijn. Het wil niet zeggen dat als je goed met iemand overweg kan, je ook met die persoon kunt samenwonen, want hun gewoontes zijn misschien helemaal anders dan de jouwe!

Daarom kun je best van tevoren veel met de persoon/personen afspreken en ze goed ondervragen. Wat zijn hun gewoontes? Gaan ze veel op stap? Wat zijn hun eetgewoontes? Hoe gaan ze om met geld? Spreek ook goed van tevoren af wie welke klusjes wanneer doet en hoe het verloop van de gemiddelde dag er gaat uitzien. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Je kunt er zeker van zijn dat je ooit gaat moeten discussiëren met je cohousingpartner over de moeilijkere dingen van het samenwonen, zoals juridische zaken, technische problemen of andere aangelegenheden. Probeer te bemiddelen en zet je niet meteen vijandig op tegen je partner(s), want je woont er nu eenmaal mee samen. Weet dat dit heel normaal is en dat je dit ook zou doen wanneer je getrouwd bent met iemand.

Let op: cohousing is niet voor iedereen weggelegd! Veel mensen hebben vol goede moed geprobeerd om zich in dit nieuwe avontuur te storten, maar komen er alleen maar slechter uit. Dit komt misschien deels omdat ze geen goede afspraken hebben gemaakt, maar het komt toch vaak neer op het feit dat hun persoonlijkheid niet echt aanleunt bij het concept.

We zouden de ideale “cohouser” kunnen omschrijven als een sociaal en extravert persoon, die water bij de wijn kan doen en zich niet te snel opwindt. Het is iemand die van gezelligheid houdt en die kostenbewust leeft. Nieuwsgierigheid en een tikkeltje creativiteit zijn ook sterke pluspunten!

Nog een klein, maar belangrijk puntje om rekening mee te houden: cohousing kan zorgen voor een lagere invaliditeits- of werkloosheidsuitkering. Dat komt omdat sommige gemeentes cohousing zien als samenwonen. Laat je dus zeker goed informeren bij jouw lokale gemeente

Nog steeds aan het twijfelen om te gaan cohousen? Of lukt het toch niet zo goed? Dan hebben we bij Copandi 5 gouden tips om van jouw cohousing-avontuur een succesverhaal te maken!

  • Laat je adviseren. Niets is zo belangrijk om advies te vragen aan een expert. Een ervaren makelaar heeft zich al vaak beziggehouden met cohousingprojecten of dergelijke. Ook bij een notaris of bij je gemeente kun je je verder laten adviseren. Een zeer goede site rond cohousing is www.cohousingprojects.com. Hier kun je heel veel verschillende cohousingprojecten vinden en er staat ook heel wat informatie op in de vorm van blogs. Scrol hier zeker eens door om nog meer te weten te komen over cohousing.

 

  • Maak heel duidelijke afspraken. Niets is zo vervelend dan eindeloos discussiëren rond dingen die je al van tevoren had kunnen regelen. Als er toch discussies zijn, probeer dan goed op te letten wat je zegt en wat niet, en probeer zo veel mogelijk water bij de wijn te doen om het samenwonen zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

 

  • Leg zo veel mogelijk vast op papier. We weten dat dit niet heel leuk is, zeker niet als je samen wilt wonen met een vriend(in), maar toch is dit noodzakelijk. Zeker voor dure of belangrijke zaken kun je best een contract of iets dergelijks maken, zodat de afspraak voor beide partijen duidelijk is. Geen nachtlawaai van 00:00 tot 7:00u? Wat gebeurt er met de woning als een van de partijen beslist om te vertrekken? Schrijf dit op en laat dit ondertekenen door beide partijen.

 

  • Bij Copandi raden we aan om je niet enkel sociaal op te stellen tijdens het huishouden. Je kunt best samen met je cohousingpartner(s) buiten al het werk en het huishouden nog andere leuke dingen doen, zoals eens op café gaan of eens gaan karten. Zo leer je elkaar nóg beter kennen en door plezier met elkaar te hebben, leer je ook samen dingen relativeren. Plus je hebt een leuke tijd gehad. Het is dus voor iedereen een win-win!

 

  • Zorg voor een gemeenschappelijke bankrekening. Dit bespaart je heel veel gedoe. Spreek met elkaar af dat je er elke maand een vast bedrag op stort. Deze rekening kun je gebruiken voor alle gemeenschappelijke kosten die er zijn, zoals de huur, Netflix, eten, drinken, gas, water en elektriciteit. Ook wanneer er eens onverwachte kosten opduiken, zoals de herstelling van je dak, kun je beroep doen op de gemeenschappelijke rekening en hoeven jullie niet steeds te liggen rekenen wanneer een van jullie wat geld moet voorschieten.

Op zoek naar een woning om te cohousen? Kom dan zeker eens langs bij Copandi! Wij hebben een zeer divers en groot aanbod aan huizen en appartementen en we hebben zeker een ideaal pand voor jou om te cohousen, want je kunt ook gewoon cohousen in een grotere woning. Richt hem in zodat iedereen zijn eigen privé-stukje heeft, en klaar! De mogelijkheden om te cohousen zijn tegenwoordig eindeloos!

Omdat we met ons unieke fixed fee-concept geen gebruik maken van commissies, betaal jij samen met je cohousingpartner nooit te veel! Zo bespaar je dus nog meer dan wanneer je naar een traditionele makelaar gaat. Onze experts staan je steeds te woord en helpen je waar mogelijk om de perfecte cohousingkeuze te maken, ook rond alle administratie. Kom eens even langs in een van onze kantoren te Mol, Mechelen, Schoten en Lier en ontdek onze unieke en transparante manier van werken! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.