Alles wat je moet weten over huurprijzen

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Is huren de ideale oplossing voor mij?
  • Wat zit er allemaal in de huurprijs?
  • In welke gemeentes kan ik het beste iets huren?
  • Wat is het assortiment huurwoningen van Copandi?

 

Je bent op zoek naar een vaste stek om te wonen, maar je zit wat krap bij kas. Daarom ben je nu aan het kijken naar een huurwoning. Dit is het scenario dat bij veel Vlamingen voorkomt, vooral wanneer ze net alleen gaan wonen. Een huis of appartement kopen is nu eenmaal heel duur, en een hypotheek vergt heel wat van je maandloon. Daarom kan het interessant zijn om eens een kijkje te nemen op de huurmarkt. Bij Copandi bieden we geregeld interessante huurwoningen aan, dus houd zeker onze site in de gaten als je geïnteresseerd bent om een woning te huren bij ons.

 

Is huren de ideale oplossing voor mij?

Je vraagt je waarschijnlijk af of je best meteen een woning koopt, of dat je eerst nog iets gaat huren. Wat is nu de ideale oplossing voor jou? Eigenlijk is dit voor iedereen anders. Vastgoed is iets heel persoonlijks, en ieder huis of appartement is verschillend. Toch raden we je aan om huren steeds als iets tijdelijks te zien, zeker wanneer je loon behoorlijk is. Het is namelijk zo dat de laatste jaren de huurprijzen enorm gestegen zijn. Daarom kan het goed zijn dat je evenveel voor een hypotheek betaalt dan een huurprijs, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Toch merken we dat veel Vlamingen nogal sceptisch staan ten opzichte van huren. Toch is een huis of appartement huren niet altijd een slechte oplossing. Het is namelijk zo dat je kunt doen en laten wat je wilt. Bevalt je woning je toch niet helemaal? Dan zeg je gewoon het contract op en vertrek je. Ander en beter! Zonder problemen en gedoe kun je een nieuwe woning vinden, terwijl wanneer je een woning koopt, er meteen als een blok aan vast hangt. Om te verhuizen moet je een hele administratieve rompslomp doorlopen, en dan hebben we het nog niet over de kostprijs van de notaris en dergelijke.

Ook als je een vriend of vriendin hebt is het goed om eerst even in een huurhuis/-appartement te gaan wonen. Als het niet klikt tussen jullie, zeg je gewoon het contract op en vertrek je. Als je een woning met je partner hebt gekocht, kom je veel sneller in de problemen en komt er een hele hoop gedoe bij kijken om het allemaal geregeld te krijgen.

 Je zegt je huurcontract op door middel van een e-mail of aangetekende brief. Eigenlijk maakt het niet veel uit op welke manier je dit doet, zolang je maar achteraf kunt bewijzen dat je je huurcontract wilt opzeggen. Let er wel op dat je misschien een opzegvergoeding moet betalen wanneer je je huurcontract te vroeg opzegt. Let ook op je opzegtermijn! Het is niet zo dat je contract onmiddellijk afloopt wanneer je dit wil. Meestal duurt een opzegtermijn tussen de 3 à 6 maanden.

Ook is huren interessant wanneer je financieel niet flexibel bent. Als er grote kosten aan het huis of appartement komen, zoals een ingezakt dak, betaalt de verhuurder die kosten. Zo weet jij zeker dat je nooit een financiële verrassing krijgt!

Laat je zeker informeren bij Copandi en bij je hypotheekverstrekker. We kijken samen met jou wat jouw persoonlijke situatie is en zoeken naar de beste oplossing: kopen of huren.

 

Wat zit er nu allemaal in de huurprijs?

Er zijn een paar aspecten die bij iedere verhuurder anders zijn, maar toch zijn er een paar vaste zaken die een verhuurder nooit mag doorrekenen aan zijn/haar huurder. Zoals we al eerder hadden vermeld, is het niet de bedoeling dat de huurder grote herstellingskosten gaat betalen aan het huurhuis, zoals een ingezakt dak of een kapotte muur. Dat is allemaal voor de verhuurder. Een huurder betaalt ook geen onroerende voorheffing en bemiddelingskosten. Bemiddelingskosten zijn de kosten die bijvoorbeeld wij bij Copandi doorrekenen aan de verhuurder. Alleen wanneer jij als huurder de opdracht hebt gegeven voor die bemiddeling.

Jij als huurder mag ook geen blokpolis betalen, wat een verzekering is voor een gebouw waarin meerdere woningen zitten van meerdere eigenaars, zoals een appartementsblok. Als laatste mag een verhuurder ook geen syndicuskosten doorrekenen aan jou, tenzij dit zo is overeengekomen. Maar dan nog mag een verhuurder dit nooit volledig doorrekenen aan een huurder.

Wat een verhuurder wel mag doorrekenen aan zijn/haar huurder, zijn uiteraard water, gas, internet, elektriciteit en andere nutsvoorzieningen. Ook de kosten die jij als huurder maakt in gemeenschappelijke ruimtes, zoals een lift of een traphal, kan de verhuurder doorrekenen in de prijs. Ook als de verhuurder bijvoorbeeld een tuinman, klusjesman of iemand anders inschakelt voor bijvoorbeeld herstellingen te doen in een gemeenschappelijk deel, mag de verhuurder deze kosten doorrekenen.

 Eigenlijk is het heel gemakkelijk: de verhuurder betaalt de kosten en lasten aan de eigendom of het beheer van de woning, en de kosten door normale slijtage. De huurder betaalt de kosten en lasten aan het gebruik van de woning.

Let er dus op dat je niet zomaar grote kosten begint te maken aan je huurwoning als  huurder. Probeer vooraf goede afspraken te maken met je verhuurder, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je heel je huis gerenoveerd hebt en je verhuurder dit niet wil terugbetalen!

Wat in de praktijk vaak wordt gedaan, is dat al deze “extra” kosten die mogen worden doorgerekend, worden betaald met een vast maandelijks bedrag. Dit wordt een forfaitair bedrag genoemd. Zo hoeft de verhuurder niet elke maand opnieuw de berekening te maken van elke kost die de huurder maakt. Dit bespaart veel tijd en gedoe. Uiteraard moet dit onderling worden overeengekomen tussen de verhuurder en de huurder, anders is de verhuurder verplicht om toch steeds de werkelijke kosten iedere maand te berekenen.

Ook is het niet de bedoeling dat een huurder de huurprijs zomaar verhoogt. Hij/zij mag dit alleen maar doen wanneer de index wordt aangepast. Het feit dat de huurprijs mag worden aangepast aan de index moet wel vermeld staan in het huurcontract, anders mag de verhuurder de prijs niet aanpassen. Als je een pand gedurende 9 jaar huurt, kan de verhuurder op het einde van elke 3-jarige periode vragen om de prijs aan te passen. Dit mag alleen als je een akkoord sluit met je verhuurder, of wanneer je verhuurder naar de vrederechter stapt.  

In welke gemeentes kan ik het beste iets huren?

Natuurlijk kunnen de huurprijzen in Vlaanderen sterk verschillen. Je merkt op de kaart snel dat vooral de verstedelijkte gebieden redelijk duur zijn. Vooral de regio Brussel is heel duur geworden, met een gemiddelde van € 1.075 per maand voor een appartement. Ook Knokke-Heist en Sint-Martens-Latem staan aan de kop, met allebei gemiddeld € 1.010 huurgeld per maand voor een appartement. Qua huizen zit je ongeveer op dezelfde prijzen voor deze gemeentes. De goedkoopste gemeente om een appartement te huren is Dentergem, voor maar slechts € 540! De goedkoopste gemeente om een huis te huren is messen voor € 535 per maand. 

Zit je in financiële problemen? Dan kan het misschien interessant zijn om een keer aan te kloppen bij het OCMW of het Vlaams Woningfonds. Zij kunnen zorgen voor een sociale woning. Je moet natuurlijk wel rekening houden met het feit dat de wachttijden kunnen oplopen. Je moet ook meerderjarig zijn. Het voordeel van een sociale woning is dat de huurprijs varieert naargelang je inkomen. Als je weinig verdient, betaal je ook weinig huur. Zo kun je nog steeds je essentiële zaken blijven kopen en proberen wat te sparen voor een andere woning.

 

Wat is het assortiment huurwoningen van Copandi?

Ben je geïnteresseerd om een huis of appartement te huren bij Copandi? Kom dan zeker eens bij ons langs. Op dit moment zijn veel van onze woningen al verhuurd, maar je kunt je altijd inschrijven op onze mailinglist om op de hoogte te blijven van de nieuwste huurhuizen of -appartementen. Naar de toekomst toe hebben we weer een mooi assortiment ter beschikking, met zowel huizen als appartementen in verschillende prijsklassen. We zijn vooral actief in Mechelen, Antwerpen (Schoten) en Mol, waar we ook onze vestigingen hebben. Doordat ons personeel uit de nabije omgeving komt van onze vestigingen, kun je steeds rekenen op een professionele en deskundige service. Je zult dus steeds jouw perfecte huurwoning kunnen vinden.

Als je een afspraak bij ons maakt, gaat één van onze experts samen met jou bekijken wat jou financiële mogelijkheden zijn. Hij of zij gaat je eerlijk aanbevelen wat voor jou het beste is: huren of kopen. Schrik vooral niet terug als het advies kopen is, want op lange termijn kom je vaak goedkoper uit dan wanneer je gaat huren. Dit hangt er net vanaf wat jouw situatie is. We hebben namelijk een heel breed assortiment aan interessante woningen te koop staan. Hier zul je zeker jouw droomstekje vinden!

Onze prijsklasse is enorm divers, en varieert tussen stadswoningen, dorpswoningen en alles daartussenin. Onze prijzen variëren tussen € 124.000 en € 785.000. Kom zeker even langs als je geïnteresseerd bent om een huis of appartement te kopen of te huren. Heb je nog vragen voor ons? Vul dan even ons contactformulier op deze site in, of stuur ons even een berichtje op onze sociale media-accounts. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.