De Korfine huurwaarborg: wat is het?

Korfine, je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het is het een zeer belangrijke schakel in de vastgoedwereld. Deze blog vertelt je alles wat je erover moet weten. Bij Copandi wensen we je alvast veel leesplezier! En als je vragen hebt, kun je ons altijd bereiken op onze sociale mediakanalen en via het contactformulier op deze website.

Korfine is een verzekeringsbedrijf dat zich alleen maar bezighoudt met producten in de vastgoedsector. In deze wereld houden ze zich dan voornamelijk bezig met huurders en verhuurders. Korfine is actief in heel België, dus niet alleen maar in Vlaanderen. De producten die Korfine aanbiedt, zijn erg belangrijk om een schakel te vormen tussen de klant en de vastgoedmakelaar.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten heeft Korfine erkend als een gevolmachtigd onderschrijver. Ze zijn al sinds 1994 actief op de Belgische vastgoedmarkt. Ze vinden kwaliteit zeer  belangrijk en dat is ook algemeen bekend, want meer dan 2000 vastgoedmakelaars doen beroep op hun diensten en producten. Op dit moment beschikken ze over een breed gamma aan producten  dat regelmatig wordt bijgewerkt. Ze werken samen met diverse gekende nationale en internationale verzekeringsmaatschappijen die garant staan voor een evenwichtige en kwalitatieve service naar huurder, verhuurder en vastgoedmakelaar.

Ze zijn niet alleen actief in de verzekeringswereld, maar ze schrijven ook software en leveren internetdiensten (weliswaar onder een andere naam). Als je even naar hun site surft, kom je een pak meer te weten over hun producten. Je vindt er ook een link naar immo.korfine.be. Hier staat het volledige huuraanbod van de vastgoedmakelaars verzameld die een dienst gebruiken bij Korfine. Erg handig dus als je fan bent van hun producten. Natuurlijk zijn we bij Copandi ook aangesloten bij Korfine. Hier willen we later in deze blog graag meer over vertellen.

Op hun site vind je ook nog diverse andere zaken, waaronder een uitleg over Korfine zelf en een contactformulier voor mocht je vragen hebben aan het bedrijf. Verder vind je nog heel wat veel gestelde vragen die over verzekeringen en de immowereld gaan. Handig dus als je meer te weten wilt komen over hun producten.

Maar wat is nu precies de Korfine huurwaarborg? Het is een bedrag dat de huurder bij de start van het huurcontract stort op een geblokkeerde rekening op zijn naam. Na het aflopen van de huur krijgt de huurder het bedrag terug als hij alle plichten volgens het huurcontract is nagekomen. Wanneer de huurder bijvoorbeeld schade heeft toegebracht aan de huurwoning, zal de verhuurder de kosten hiervoor met de huurder overeenkomen en afhouden van de huurwaarborg. De huurder kan de huurwaarborg of het overeengekomen deel enkel terugkrijgen met een schriftelijk akkoord van de verhuurder.

De huurwaarborg van Korfine is veilig, makkelijk én snel. Je vult samen met de verhuurder een vestigingsformulier in, je ondertekent het en bezorgt dit samen met een identiteitsbewijs aan Korfine. Daarna schrijf je het bedrag dat je overeenkwam met de verhuurder over op de rekening van Korfine. Na ontvangst sturen ze een bewijs van vestiging en blokkering van de huurwaarborg naar de huurder, de verhuurder en de betrokken vastgoedmakelaar. Zo simpel is het. Natuurlijk is het tegenwoordig niet meer zo dat je nog zwaar in de problemen kunt komen bij het huren van een huis of appartement. De
wetgeving errond is zodanig opgesteld dat je met een gerust hart op zoek kunt gaan naar een huurwoning. Toch is het volgens Korfine altijd het beste om jezelf behoorlijk te beschermen. “Voorkomen is nog altijd beter dan genezen”, zeggen ze. Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de rechten en plichten van alle betrokken partijen.

Waar ze zeker sterk op hameren, is dat je nooit met cash mag betalen bij het huren! Als de verhuurder dat aan je vraagt, klopt er al iets niet. Daarom raden wij ook altijd aan om naar een immokantoor te stappen als je van plan bent om iets te huren. Kom vrijblijvend eens bij ons langs, dan leggen wij even het waarom uit en kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn.

De huurwaarborg van Korfine bevat een kapitaalsgarantie en een gewaarborgde interestvoet. Je krijgt gedurende 9 jaar een vaste interestvoet die geldt op het ogenblik van ingaan van een periode.
De opbrengsten van dit contract zijn onderworpen aan de roerende voorheffing. Wat interessant is aan dergelijke verzekeringen, is dat je geen instapkosten hoeft te betalen. Je betaalt ook geen verzekeringstaks, alleen maar een eenmalige instapkost, die 1% is op de totale premie met een absoluut maximum van € 7,50. De kosten vallen dus erg goed mee.

Wat zo speciaal is aan deze huurwaarborg, is dat ze valt onder tak 26 van de  kapitalisatiecontracten. De tak 26 is een beleggingsverzekering die vergelijkbaar is met een kasbon of  obligatie. Een tak 26-product heeft geen verzekerde en geen begunstigde. Ze biedt je een gegarandeerd rendement aan voor een beperkte duur. Het kapitaal en de voorziene intresten krijg je uitbetaald op een tijdstip dat je zelf hebt bepaald, wat dus erg belangrijk is als je een huis of appartement wil huren. Een tak 26-product kan voor zowel particulieren als vennootschappen een interessant en veilig spaarproduct zijn. Een tak 26-product heeft zowel voordelen als nadelen. Hieronder vind je een kort overzicht van de voor- en nadelen van zo’n product.

Voordelen:
– Je betaalt geen premietaks
– Je hebt een gewaarborgd rendement
– Je beschikt over een veilige belegging op korte of middellange termijn

Nadelen:
– Je betaalt steeds roerende voorheffing op de verworven intresten
– Je kan geen bijkomende waarborgen opnemen zoals invaliditeit of overlijden
– Je betaalt in de meeste gevallen in- en uitstapkosten

Korfine blokkeert de huurwaarborg ook op jouw naam en kan enkel vrijgegeven worden als zowel jij als de verhuurder daar toestemming voor geven. Op dat vlak ben je dus zeker. Het contract loopt 27 jaar en beide partijen kunnen de huurwaarborg opvragen mits onderlinge toestemming, of na voorlegging van een afschrift van een vonnis. De aanvraag is eenvoudig en de procedure is makkelijk en snel. Je hebt dus vrijwel onmiddellijk je geld terug in handen. Precies wat je nodig hebt als je van plan bent om iets te huren. Het bedrijf is erg streng wanneer het de huurwaarborg vrijgeeft. Ze houden zich aan een aantal strikte regels en controles, zodat ze zeker zijn dat het dossier juridisch in orde is en conform de afspraken die gemaakt werden tussen de huurder, verhuurder en/of vastgoedmakelaar. De vrijgave van een huurwaarborg kan aangevraagd worden op 2 manieren:
– Een duidelijke en correct ingevulde schriftelijke minnelijke schikking, ondertekend door de huurder(s) en eigenaar(s) met vermelding aan wie de huurwaarborg dient te worden vrijgegeven (zie ook vraag 2), samen met een kopie van de identiteitsgegevens van de huurder en verhuurder.
– Een uitvoerbaar vonnis van de vrederechter dat via e-mail, post of fax overgemaakt werd aan onze diensten (zie ook vraag 3).

Als je twijfelt om een huurwaarborg aan te gaan bij Korfine, kun je best even door al hun documenten gaan die gratis beschikbaar zijn op hun site. Dat is belangrijk om een goed beeld te krijgen van hun  verzekering.

Vind je al deze processen en terminologie toch niet zo gemakkelijk om te begrijpen? Bij Copandi werken we ook samen met Korfine. Als je dus als huurder op zoek bent naar een huis of appartement, kun je altijd rekenen op een goede verzekering bij ons. Ons professionele team van makelaars zorgt ervoor dat al dit papierwerk in orde wordt gebracht, terwijl jij meer tijd kunt steken in het zoeken van je droomhuis of appartement!

Want daarom zijn er vastgoedmakelaars. Ze zorgen voor al de administratie en proberen je huis of appartement zo goed mogelijk te verkopen. Kort samengevat: als je bij ons een huis wilt huren, zorgen wij ervoor dat je nooit in de problemen komt met verzekeringen en conflicten met de huisbaas. Transparantie en een goede service vinden wij heel erg belangrijk in onze job. Want wat is er nu leuker om onze klanten zo goed mogelijk verder te helpen met één van de belangrijkste dingen in hun leven: hun thuis?

Mocht je nog vragen hebben over Korfine, kun je altijd eens bij ons binnenspringen. Dan leggen wij alles nog eens in detail uit, zodat je perfect weet waarover dit gaat. Bezoek zeker ook hun site zelf, want daar vind je ook al heel wat informatie.

Wij bij Copandi willen de vastgoedmarkt in België transformeren. We willen af van het traditionele commissiesysteem en willen een duidelijke prijs voor onze verkopers. Omdat we zo transparant zijn, kunnen verkopers of verhuurders dus hun prijs laten zakken. Dit komt omdat de hoge commissiekosten van de makelaar niet meer hoeven te worden gecompenseerd. Eigenlijk wint iedereen er dus bij: de koper met een lagere aankoopprijs, de verkoper omdat hij een lage vaste kost moet betalen en omdat alles zo transparant is, en wij als makelaar, omdat we steeds scherp blijven om onze klanten tevreden te houden.

Super toch?
Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.