Ecologisch wonen: hoe doe ik dat?

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Welke soort woning is het meest ecologisch om aan te kopen/te huren?
  • Tips om milieubewuster te leven
  • Je tuin, een hotspot voor je lokale natuur
  • Ecologie en je lokale makelaar

Tegenwoordig is iedereen er wel van overtuigd dat we milieubewuster moeten gaan leven om de generaties na ons te sparen. Vaak kennen mensen wel enkele basisprincipes, maar weten ze niet hoe ze deze kennis moeten omzetten in de praktijk, en kennen ze simpelweg gewoon te weinig van ecologie. Daarom hebben we bij Copandi speciaal voor jou deze blog geschreven, zodat jij ook je steentje kunt bijdragen aan een mooie en leefbare planeet.

Welke soort woning is het meest ecologisch om aan te kopen/te huren?

Vaak staat het verkeer in de kijker wanneer we aan ecologie denken. Het is uiteraard ook belangrijk om hier over na te denken, maar we mogen ook niet vergeten dat je thuis ook een enorme ecologische voetafdruk kunt hebben. Zelfs het type woning kan een enorme impact hebben op het klimaat. Wanneer je bijvoorbeeld een oude woning koopt, is deze niet goed geïsoleerd. Geloof het of niet, maar gemiddeld 30% (!) van de energie die je gebruikt om je oude huis/appartement op te warmen, gaat verloren als je woning slecht geïsoleerd is. Enkel glas en kieren/spleten in je woning zijn een eenvoudige vluchtweg voor je dure energie. Dit kan net zo goed andersom zijn, want in de zomer warmt je huis in een mum van tijd op wanneer de zon volop schijnt. En weet je wat nog een vervelend probleem is wanneer je je huis of appartement niet goed hebt geïsoleerd? Vocht en schimmel. Omdat de lucht zo gemakkelijk kan binnendringen, zit er ook veel vocht bij. Let er wel op wanneer je je huis goed hebt geïsoleerd, dat je het goed ventileert, want anders kun je ook schimmel krijgen.

 Het is ook interessant om over de grootte van je huis of appartement na te denken wanneer je milieubewust bent. Tegenwoordig merk je dat de mensen steeds kleiner en kleiner beginnen te wonen. Dit doen ze om zo veel mogelijk ruimte te sparen en aan de natuur te geven. Het is ook nog eens veel goedkoper. Kom even langs bij Copandi, dan kijken we samen met jou wat jouw ideale oppervlakte is voor een huis of appartement.

Iets wat ook erg vaak over het hoofd wordt gezien, is de ligging van je woning. Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel energie je uitstoot wanneer je elke dag met de auto naar het werk moet? Vaak is het interessant om zo dicht mogelijk bij de werkplek van jou en je eventuele partner te wonen. Zo bespaar je enorm veel kosten en stoot je zo weinig mogelijk vervuilende stoffen uit met je auto of motorfiets. Heb je je droomplekje gevonden, maar ligt dit toch een stukje van je werk af? Dan is het interessant om te kijken of er een (bus)station in de buurt ligt. Tegenwoordig zijn fietssnelwegen ook hip, dus misschien kun je wel snel met je fiets naar je werk geraken? Bespreek dit zeker eens met ons, want onze makelaars kennen hier alles over.

Heb je een flexibele werkgever? Vraag hem/haar dan om eventueel een paar dagen van thuis te werken. Dit scheelt een hoop gedoe en zorgt ervoor dat je minder energie uitstoot. Bovendien kun je je zo ook rustig en geconcentreerd bezighouden met je werk, en dat in het comfort van je eigen huis. Dit is misschien één positief punt dat uit de coronacrisis is gekomen.

Waar je ook best rekening mee kunt houden bij een ecologische levensstijl, is het materiaal waarmee je (potentiële) huis of appartement gebouwd is. Let er dus op dat je duurzame materialen kiest, zoals hout uit de streek, ecologisch isolatiemateriaal met schapenwol, een rieten dak, bamboeparket, kurken vloeren, kalk- en leempleister en nog veel meer.

Heeft je droomwoning dakgoten? Is er een regenton? Gebruikt je toilet grondwater en heeft het een dubbele doorspoelknop? Dit zijn allemaal vragen die je je kunt stellen wanneer je op zoek gaat naar een ecologische woning, want water begint steeds schaarser te worden.

Let er ook op dat je verwarmingsketel, je sanitair en je grote elektrische apparaten allemaal milieubewust functioneren. Dit kun je doen door op de diverse milieulabels te letten die zijn aangebracht op de verpakking van deze apparaten. Laat je even informeren in de winkel waar je deze apparaten gaat kopen, want dit is een erg belangrijke factor in het ecologisch wonen. Je kunt er ook nog eens een hele hoop geld mee besparen.

Een zeer aardige bijkomstigheid is dat je huis of appartement sowieso gaat stijgen in waarde als je het een ecologische upgrade geeft, want dit soort woningen gaat in de toekomst meer en meer geliefd worden. Je kunt er dus een mooi centje mee bijverdienen. Je krijgt ook veel subsidies en premies van de Vlaamse overheid wanneer je energiebesparende maatregelen doorvoert op je woning. Hierbij denken we aan dakisolatie, elektriciteit, ramen, verwarming en nog veel meer. Laat je dus zeker eens informeren bij Copandi of bij de Vlaamse overheid als je hier meer over wil weten!

En weet je wat het beste is aan een ecologisch bewuste woning te kopen? Dat je met een gerust hart kunt slapen en dat je iets doet aan de wereldwijde problematiek. De temperatuur in je woning is bovendien ook een stuk beter afgestemd op jouw noden.

 

Tips om milieubewuster te leven

Als je eenmaal je droomhuis of appartement gevonden hebt, wil dit niet zeggen dat je geen rekening meer hoeft te houden met ecologie. Daarom willen we je bij Copandi nog enkele handige tips meegeven om met een kleinere ecologische voetafdruk te leven. 

Allereerst is het belangrijk om de grote boosdoener plastic te verminderen. Kunststof is een geweldig product en maakt het leven enorm makkelijk voor iedereen. Toch is het product vooral gemaakt voor langdurig gebruik en laat het een grote voetafdruk na, omdat het gemaakt is van aardolie. Als je plastic gaat gebruiken voor eenmalig gebruik, hoopt de afvalberg zich enorm snel op, omdat plastic zeer moeilijk te verwerken is. Natuurlijk is het niet makkelijk om hier iets aan te veranderen wanneer bijna elk product in de supermarkt is verpakt in meerdere lagen van plastic. Toch kun je je steentje bijdragen door grotere hoeveelheden voedingsmiddelen te kopen als dat voor jou mogelijk is. Vraag geen plastic zakjes, maar neem zelf een tas mee. Er bestaan ook al een paar bio-supermarkten waar ze bewuster omgaan met het verpakken van producten.

 Als volgende tip willen we je meegeven dat het belangrijk is om bewuster met energie om te springen. De jonge generatie heeft dit al van kinds af aan meegekregen, maar voor de oudere generaties blijft het soms moeilijk om steeds het licht uit te doen wanneer je een kamer verlaat. Iets wat veel mensen niet weten, is dat elektrische apparaten die uitgeschakeld zijn, nog steeds energie verbruiken wanneer ze zijn aangesloten op het stopcontact. Weliswaar is dat zeer weinig, maar tel al die kleine beetjes verloren energie van een hele stad maar eens op! Wist je trouwens dat alle brandende standby-lichtjes in Europa één kerncentrale nodig hebben om te kunnen blijven branden?

Zorg er ook voor dat je niet-gebruikte kamers niet gaat verwarmen, want dat is nergens voor nodig. Heb je er misschien al eens aan gedacht om je verwarming wat lager te zetten in de winter? Hoe gezellig kan het zijn om op een koude winteravond gezellig onder je dekentje te kruipen en een boek te lezen met de verwarming een paar graadjes minder, in plaats van volop de verwarming te laten branden terwijl je naar een enorme energieverslindende flatscreen-tv aan het kijken bent? Vaak draait ecologie om eenvoudiger leven.

Let ook op chemische producten. Dat is heel slecht voor de natuur en geeft bovendien nog eens extra veel plasticafval. Zoek dus in je supermarkt naar de ecologische (af)wasproducten en overweeg om een blok zeep te kopen in plaats van vloeibare zeep. Dat scheelt weer enorm in verpakking.

Je tuin, een hotspot voor je lokale natuur

Nu we je woning zelf hebben besproken, willen we het ook nog eens hebben over je eventuele tuin. Dit is de ideale plek om je lokale natuur een duwtje in de rug te geven! Wat tegenwoordig vaak wordt gedaan, is wachten met je gras te maaien tot het echt zomer wordt (en wanneer je je gazon dus ook gaat gebruiken). Door je gras niet te maaien, geef je de natuur vrij spel, waardoor er onkruid (lees “lokale inheemse plantenrijkdom”) hoog kan groeien. Zo trek je veel meer bijen, insecten en vogels aan in je tuin. Als je naar buiten kijkt, kun je dus genieten van een klein stukje natuur in je achtertuin. En het goede eraan is dat je minder werk hebt! Bovendien stoot je ook minder vervuilende stoffen uit met je grasmaaier.

 Als je tuin wat groter is en je maar een deel van je tuin gebruikt, raden we aan om bepaalde stukken in je tuin gewoon niet meer aan te raken, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een mooi stukje wilde natuur! Een insectenhotel is ook een heel leuk idee om wat meer zoemende vrienden in je tuin te ontvangen. Ga dit niet kopen in de winkel, want daar zijn ze heel duur. Ze zijn eenvoudig zelf te maken en het is een hele toffe activiteit om samen met je kinderen te doen!

Ecologie en je lokale makelaar

Bij Copandi helpen we je zoeken naar een geschikte woning voor jouw behoeften. Aarzel dus zeker niet om vragen te stellen omtrent ecologie en milieubewust wonen. We houden hier rekening mee en we reiken oplossingen aan die afgestemd zijn op jouw noden. Onze makelaars zijn allemaal experts in hun vak en kunnen je perfect verder helpen met dit onderwerp! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.