Eerst je eigen woning verkopen of toch eerst een nieuwe woning kopen?

1. Een nieuwe woning kopen nadat je je oude woning hebt verkocht

Een vaak voorkomende situatie is dat je je oude woning al verkocht hebt en nu op zoek gaat naar een nieuwe stek. Dat kan prima, maar het brengt wel een aantal praktische uitdagingen met zich mee:

  • Tijdelijk onderdak: Als je al verkocht hebt, kan het zijn dat je even ‘zonder dak’ zit. Sommige mensen regelen dat ze nog een tijdje in hun oude woning mogen blijven, huren iets of trekken tijdelijk in bij vrienden of familie.
  • Bezettingsregeling: Het is mogelijk om met de koper van je oude woning een ‘bezettingsregeling’ af te spreken. Dit is een contract waarin staat dat je na de akte nog enkele maanden in je oude woning kunt blijven. Je betaalt hiervoor meestal een vergoeding, vergelijkbaar met huur.
  • Opschortende voorwaarden: In uitzonderlijke gevallen kan je een koopovereenkomst sluiten onder de voorwaarde dat je oude woning eerst verkocht is, maar dit komt in de praktijk niet zo vaak voor.

Of deze optie voor jou handig is, hangt heel erg af van je persoonlijke situatie: kan je tijdelijk bij iemand anders wonen, zijn er financiële voordelen als je woning snel verkocht is, enzovoort.


2. Een nieuwe woning kopen terwijl je je oude nog hebt

In de meeste gevallen willen mensen pas verkopen wanneer ze hun droomwoning al op het oog hebben. Op die manier kom je nooit zonder woning te zitten.

  • Overbruggingskrediet: Ben je al overtuigd van je nieuwe woning, maar heb je de opbrengst van je huidige woning nog niet? Dan kan je kiezen voor een overbruggingskrediet bij de bank. De bank schiet je tijdelijk de nodige middelen voor, tot je je oude woning definitief verkoopt. Daarna kan je met de verkoopopbrengst het krediet terugbetalen.
  • Kijk uit voor dubbele lasten: Let er wel op dat een overbruggingskrediet (tijdelijk) ook extra kosten met zich meebrengt. Je moet binnen een bepaalde periode je woning verkopen. Wanneer die verkoop niet snel genoeg lukt, kan de druk toenemen omdat je eventueel met dubbele woonlasten blijft zitten.

3. Welke keuze is het beste?

De ‘beste’ keuze hangt vooral af van je eigen comfort en risicobereidheid:

  • Veiligheid: Wil je absoluut niet zonder woning vallen? Dan is het verstandiger om eerst een nieuw huis te zoeken en eventueel een overbruggingskrediet te gebruiken.
  • Planning en timing: Weet je dat je je huidige woning snel kunt verkopen of heb je een regeling waardoor je nog even in je oude huis kunt blijven? Dan kan eerst verkopen ook interessant zijn.
  • Financiële situatie: Overleg met je bank over de mogelijkheden van een overbruggingskrediet of andere leningsvormen, en bekijk wat de gevolgen zijn als de verkoop van je oude woning langer duurt dan verwacht.

4. Wat gebeurt er met je (hypothecaire) lening?

De meeste mensen hebben een lening lopen op hun huidige woning. Wat doe je daarmee als je een nieuw huis koopt?

  • Lening overzetten: Je kunt je lening in veel gevallen overdragen naar je nieuwe woning. Zo hoef je je hypothecaire lening niet stop te zetten en een nieuwe af te sluiten.
  • Nieuwe lening afsluiten: Als je over voldoende middelen beschikt of andere voorkeuren hebt, kan je ervoor kiezen je bestaande lening af te kopen en voor de nieuwe woning een geheel nieuwe lening aan te gaan.
  • Belangrijke aandachtspunten: De waarde van je oude en nieuwe woning moet in lijn liggen als je je lening wil overdragen. Daarnaast zijn er soms dossier- en/of expertisekosten verbonden aan een overdracht.

5. Hoe koop ik het beste een nieuwe woning?

Een huis of appartement kopen is spannend en er komt heel wat bij kijken. Een paar tips van ons:

  1. Laat je goed informeren
    Koop nooit zomaar een woning zonder vooraf voldoende informatie in te winnen. Ga na in welke staat de woning zich bevindt, of de elektriciteit aan de normen voldoet, hoe energiezuinig de woning is, of ze in een overstromingsgevoelig gebied ligt, enzovoort.
  2. Bezoek de woning
    Door de woning met eigen ogen te zien, merk je meteen of er gebreken zijn waar je anders geen zicht op zou hebben. Ook krijg je een beter gevoel of het huis écht bij je past.
  3. Denk aan de bijkomende kosten
    Naast de aankoopprijs zijn er nog andere kosten, zoals btw of registratiebelastingen (verkooprechten). Ook het afsluiten van een lening is niet gratis. Vergelijk gerust verschillende hypothecaire leningen voor je tekent.
  4. Schakel professionele hulp in
    Ons team bij Copandi helpt je graag van begin tot eind. Een professionele makelaar kent de markt en kan je behoeden voor miskopen of onverwachte kosten.

Copandi Vastgoed: jouw partner in (ver)kopen

Bij Copandi Vastgoed vinden we het belangrijk dat je je volledig op je gemak voelt bij de (ver)koop van je woning. Ons team staat klaar om je te begeleiden en te adviseren bij elke stap. Wij nemen met plezier de organisatie en administratie van je over, zodat alles vlot verloopt en jij je kunt focussen op wat écht belangrijk is: met een gerust hart een nieuwe woonst vinden of je huidige woning succesvol verkopen.

Wil je graag nog wat meer weten over het onderwerp van deze blog of heb je vragen over onze manier van werken? Neem zeker contact met ons op via onze website of onze sociale mediakanalen. Liever persoonlijk langskomen? Dat kan in onze kantoren in Mechelen, Mol of Schoten.

Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.