Help! Mijn vastgoed staat leeg!

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen: 

  • Wat is nu precies een leegstaande woning?
  • Wat gebeurt er met mijn leegstaande woning?
  • Wanneer betaal ik geen heffing op een leegstaand pand?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn woning niet meer in het leegstandsregister blijft staan?
  • Redenen waarom een woning leegstaat
  • Het belang van een goede makelaar

 

Je kent ongetwijfeld wel enkele gebouwen in je gemeente die er niet meer zo heel fris uitzien. Het is een fenomeen dat nog vaak voorkomt in Vlaanderen. Dit is dan ook de reden waarom we deze blog hebben geschreven.

Huizen die niet meer bewoond zijn, worden ook niet meer onderhouden en kunnen een slecht beeld geven aan een wijk. Leegstand wordt vaak geassocieerd met woorden zoals “kraakpand”, “krot” of “criminaliteit”. Bovendien is de ruimte al redelijk schaars in Vlaanderen. Leegstaande gebouwen nemen heel wat ruimte in, die kan worden gebruikt om te wonen. 

Ook is er niemand om de toestand van een leegstaand pand zo nu en dan eens te controleren, waardoor er gebreken zich onopgemerkt kunnen verspreiden over het gebouw. Zo kunnen er zich potentieel onveilige situaties ontwikkelen voor de omringende gebouwen.

Een andere reden is het snel stijgen van de waarde van vastgoed. Mocht de leegstandswetgeving niet bestaan, zou het voor investeerders wel heel erg makkelijk zijn om te zorgen voor een duit in het zakje. Het enige wat ze hoeven te doen, is de woning aankopen en wachten. Zo zouden ze dus geen last hebben van vervelende huurders, die ook nog eens alles in de woning gebruiken, wat onderhoud vergt. Dit klinkt misschien een mooie bron van inkomsten, maar zoals we al eerder schreven, is er in Vlaanderen sowieso heel weinig ruimte. Elke vierkante meter telt, en zonder deze regeling krijg je dus enorm veel leegstaande gebouwen, omdat ze gewoon zouden dienen als investeringsgoed.

Het is dus geen wonder dat de overheid er alle belang bij heeft om leegstand zo veel mogelijk te beperken. Daarom heeft men enkele maatregelen ingevoerd om deze situatie het hoofd te bieden. Lees nog even verder, want hieronder ga je te weten komen wat deze maatregelen precies zijn en hoe je ze moet naleven.

Laten we eerst eens beginnen met het begrip “leegstaande woning”. Deze definitie verschilt in elk land, al naargelang de wetgeving. In Vlaanderen spreken we van leegstand als meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt gebruikt gedurende een termijn van ten minste één jaar. Natuurlijk kan een huis ook voor andere dingen gebruikt worden dan alleen maar wonen, maar wat nu juist gelijk wordt gesteld met de “woonfunctie” verschilt ook weer van gemeente tot gemeente. Let op: over het algemeen wordt je huis gebruiken als opslagplaats, gelijkgesteld met leegstand.

Gemeentes kunnen dit makkelijk controleren door gewoon te kijken of er iemand is ingeschreven in het bevolkingsregister op dat adres, of wanneer de woning zeer lang te koop of te huur staat. Als aan deze criteria wordt voldaan, wordt de woning ingeschreven in het “leegstandsregister”.

Maar geen paniek: de inschrijving in dit register betekent nog niet dat je je portefeuille moet bovenhalen. Dit is eerder een soort waarschuwing. Staat je woning daarna een jaar lang in dit register, zul je wel een heffing moeten betalen, namelijk een “leegstandsheffing”. Je betaalt minimaal € 990 per jaar voor een eenpersoonsgezin, maar dit hangt af van waar je juist woont.

Let op: een leegstandsheffing is niet hetzelfde als een heffing voor ongeschikte of onbewoonbare woningen! Dit bedrag is weer anders en verschilt sterk van gemeente tot gemeente. Laat je informeren bij je eigen gemeente als je wil weten wat je moet betalen voor deze “krotbelasting”. Let op, dit kan hoog oplopen! Je hebt er dus uiteraard alle belang bij om ervoor te zorgen dat je huis terug in orde is.

Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen voor een leegstandsheffing die vooral te maken hebben met overmacht. Je kunt bijvoorbeeld langdurig ziek zijn, waardoor je niet naar huis kunt omdat je specifieke zorg nodig hebt. Ook wanneer je het leegstaand gebouw erft of koopt, hoef je de heffing 2 jaar niet te betalen. Er zijn ook nog enkele andere specifieke gevallen, zoals wanneer het gebouw een beschermd monument is.

Ook voor nieuwe gebouwen geldt er een uitzondering. Hier mag het gebouw pas worden ingeschreven in het leegstandsregister als het binnen zeven jaar na de vergunning niet gebruikt wordt overeenkomstig de functie. Wordt je woning binnenkort onteigend? Dan krijg je uiteraard ook een vrijstelling voor deze heffing. Ook wanneer je woning is getroffen door een ramp, zoals de overstromingen in Wallonië, hoef je geen heffing te betalen.

Verder is het erg belangrijk dat je de vrijstelling aanvraagt vóór de verjaardag van de opname van je woning of je gebouw in het leegstandsregister. Ga eens langs bij je gemeente of stuur ze een bericht om meer te weten te komen over de vrijstellingsprocedure.

Je kunt ook een opschorting van de heffing vragen als je nog aan het renoveren bent terwijl de woning bijna in aanmerking komt voor de belasting

Maar hoe zorg ik er nu voor dat mijn gebouw van dit fameuze register afgeraakt? Eigenlijk is dat heel makkelijk: gewoon zorgen dat je woning terug bewoond geraakt. Een leegstaand huis wil niet meteen zeggen dat het onbewoonbaar is. Misschien ligt het gewoon niet goed in de markt, of heeft de wijk een slechte reputatie. Leegstand kan heel veel verschillende redenen hebben. Natuurlijk kan het altijd interessant zijn om je woning eens op te knappen. Dit kunnen heel eenvoudige dingen zijn, zoals een nieuw likje verf of het onkruid rond je huis eens wieden.

Wat de reden ook is, het is altijd heel erg belangrijk dat het gebouw in een goede staat verkeert om verkocht of verhuurd te worden. Renovatie is dus steeds belangrijk. Als je eenmaal denkt dat je woning terug klaar is voor de vastgoedmarkt of wanneer je er zelf in gaat wonen, stuur je een aangetekende brief met bewijsstukken naar de dossierbeheerder voor leegstand van jouw gemeente.

Maar waarom staat een woning dan leeg? Dit kan erg verschillen, maar vaak zien we dat een woning leegstaat omwille van geld. Een woning opknappen, kost nu eenmaal een aardige som geld. En heel veel mensen kunnen dit gewoon niet betalen, waardoor hun vastgoed niet populair wordt. We zien ook vaak dat mensen naar een woonzorgcentrum of serviceflat gaan, waardoor ze opzien tegen het gedoe van de verkoop of het verhuur van hun woning. Ook wanneer een eenzaam iemand komt te overlijden of wanneer de kinderen zich niet interesseren voor het vastgoed van hun moeder of vader zaliger. Heel veel woningen geraken ook gewoon niet verkocht of verhuurd omdat de eigenaars zelf proberen te verkopen/verhuren of wanneer de makelaar niet voldoende professionaliteit heeft om een uitdagende woning aan de man te brengen.

Hierbij komen we tot ons laatste puntje: het belang van een goede makelaar. Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk een goede en professionele makelaar is. Bij Copandi hechten we enorm veel belang aan transparantie, eerlijke prijzen en goede marketing. Net wat je nodig hebt als je woning leegstaat en je hem niet verkocht krijgt. We geven je goede tips om je woning zo efficiënt mogelijk op te knappen, waardoor het vastgoed terug een goede plek op de markt krijgt.

We zorgen voor een marketing waarbij potentiële kopers specifieke advertenties krijgen, waardoor ze meer geïnteresseerd zouden kunnen zijn in jouw woning. Onze professionele aanpak en advies zorgt ervoor dat het grootste deel van onze woningen zeer snel verkocht geraakt. Vertrouw ons maar op ons woord.

En natuurlijk het belangrijkste: de prijs. Geld is zoals we al eerder zeiden een zeer belangrijke factor bij leegstand. We willen als makelaar ons steentje bijdragen door een zeer eerlijke prijs aan onze klanten te bieden. Je kunt er zeker van zijn dat je bij ons nooit te veel betaalt. Zo willen we meer mensen de kans bieden om een beroep te doen op de service die ze nodig hebben.

Surf even verder op onze site en je zult zien dat onze verkoopsprijzen vast zijn. De prijs de je op de site ziet staan, ga je ook effectief betalen en geen cent meer. De BTW is ook al meegerekend in de prijs. Scrol iets verder naar beneden en je vindt een interessante tool waarmee je perfect kunt berekenen hoeveel geld je uitspaart door je woning op Copandi te verkopen!

Je kunt bovendien je woning ook gratis laten schatten bij ons, waardoor je een heel goed beeld hebt van de toestand en de waarde van je woning. Zo kun je makkelijk uitrekenen wat het je eventueel zou kosten aan renovatiewerken en wat je er uiteindelijk aan kunt verdienen bij de verkoop. Transparantie is onze prioriteit nummer één, zodat jij met het volste vertrouwen jouw pareltje kunt verkopen, want ieder huis of appartement heeft wel iets moois in zich!

Heb je toch nog vragen na het lezen van deze blog of wil je eens komen luisteren naar ons verhaal als je je woning wil verkopen? Kom dan gerust eens langs in één van onze kantoren te Mechelen, Mol, Schoten of Lier. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst!