Het rendement voor investeerders op vastgoed

Eerst een pand kopen en dan meteen verhuren. Er wordt gezegd dat het een heel goed idee is om je zuurverdiende spaarcentjes te investeren in een huis, appartement, kot of vakantiehuisje. Dat levert namelijk een gelijkmatige stroom geld op en je bent zo goed als zeker van je inkomsten. En omdat we een baksteen in de maag hebben, begint Vlaanderen steeds meer volgebouwd te raken. Hierdoor wordt vastgoed langzaam maar zeker een schaars goed. Dat is natuurlijk vooral interessant als je je investering later terug wil verkopen, want de vastgoedprijzen blijven steeds stijgen.

Je doet er dus erg goed aan om eens een kijkje te nemen op de vastgoedmarkt. Toch is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over alles wat te maken heeft met investeren in vastgoed. We hopen daarom dat je deze blog interessant gaat vinden. Veel leesplezier!

Je geld in vastgoed steken, is een zeer veilige belegging. Eenmaal er huurders zijn ingetrokken, geeft het je een gegarandeerde opbrengst als je wat liefde blijft steken in je pand. Toch raden we bij Copandi aan om vooraf even stil te staan bij het rendement van je nieuwe investering. Hoeveel brengt mijn huis of appartement nu eigenlijk op per jaar? Veel mensen zeggen dat een rendement van 3 procent haalbaar moet zijn, maar klopt dat ook? Is verhuren ook wel echt zo gemakkelijk?

Laat je vooral niet vangen door de mooie praatjes, want als er over rendement wordt gesproken, spreekt men meestal over het brutorendement. Er is een verschil tussen het bruto- en het nettorendement. Het brutorendement van vastgoed bereken je door de jaarlijkse huur te delen door de aankoopprijs van je investering. In de meeste gevallen zit je dan boven de drie procent, maar heel veel verschillende factoren zorgen ervoor dat dit cijfer wel eens kan schommelen.

Is het nieuwbouw? Ligt het in een mooie, nieuwe, opkomende wijk? Wat is de staat van je pand? Met al deze elementen zou je rekening moeten houden. Als we nu naar het nettorendement kijken, ligt dit uiteraard wat lager. Er worden namelijk nog de fiscale kosten, de verzekeringen, eventuele onderhoudskosten en de huurleegstand afgetrokken. Er zijn ook enkele éénmalige kosten die we niet mogen vergeten, waaronder registratierechten/btw, aktekosten en eventuele kosten voor renovatie- of verfraaiingswerken. Op die manier krijg je een veel realistischer beeld van wat je uiteindelijk overhoudt aan het einde van het jaar.

Uiteraard moet je er ook rekening mee houden op welke manier je je woning te huur zet. Als je iemand bent die weinig omkijkt naar zijn/haar investering en gewoon gaat voor het geld, brengt dit niet zoveel op als wanneer je bezorgd bent om je huurders en je huis of appartement. Over het algemeen geldt dat hoe meer moeite en geld je in je investering steekt, hoe hoger het rendement is. Je kunt je huis bijvoorbeeld bemeubeld verhuren of de tuin mooi aanleggen vooraleer er huurders intrekken. Renovaties zorgen over het algemeen ook voor een mooi stukje extra rendement.

Je investeert dus best in een nieuwe of gerenoveerde woning op een goede locatie, waardoor deze voor lange tijd aantrekkelijk blijft voor huurders. Let vooral op het risico dat vakantiewoningen of dergelijke kunnen geven. De kans is hierbij groter dat ze voor langere periodes niet verhuurd worden. Kijk bijvoorbeeld naar een appartement op de zeedijk. Maar heel weinig mensen gaan in het putje van de winter lekker op vakantie aan zee. Leegstand is vijand nummer één van je investering, want bovenop het feit dat je geen huurinkomsten krijgt, blijf je alle andere (vaste) kosten rond je investering wel betalen, waaronder verzekering, lening, onderhoudskosten enzovoort.

Je kunt ook best nooit te veel of te weinig huur vragen. Informeer je goed over wat de huurprijs is van je pand! Een marktconforme huurprijs is van cruciaal belang om de juiste huurders aan te trekken. De gemiddelde huurprijs voor een Vlaams woonhuis bedroeg 614,11 euro in 2018. Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie om iets te huren. De gemiddelde huurprijs is er 655,83 euro. In West-Vlaanderen blijven de huurprijzen traditioneel het laagst met gemiddeld 581,20 euro. Toch is de locatie van je pand de belangrijkste factor die je rendement bepaalt. Belangrijk is om een goed bereikbare woning te hebben die strategisch ligt, dus bijvoorbeeld aan de rand van een grote stad.

Laat je ook vooral niet tegenhouden door je portemonnee. Uit een onderzoek van “INVESTR” blijkt dat maar liefst 68% van de Belgen denkt dat ze niet kunnen investeren in vastgoed omdat ze denken dat ze niet genoeg eigen inbreng hebben.

Vaak hebben potentiële kopers schrik om een lening aan te gaan bij de bank, terwijl een lening zelfs voor een verhoging van je totale rendement kan zorgen! Dit noemen we het hefboomeffect. Hierbij is de voorwaarde dat het nettorendement hoger moet zijn dan de intrestvoet van de lening.

Online vind je ook een hele hoop handige tools waarmee je snel je rendement kunt berekenen, waaronder op de site van De Morgen. Wil je toch graag wat meer advies? Kom dan zeker eens bij ons langs om alles tot in de puntjes te checken.

Tegenwoordig merken we dat er toch veel mensen zijn die zich helemaal blind staren op een hoog huurrendement. Is het nu echt zo belangrijk als iedereen zegt? Ja, het is belangrijk, maar het vertrouwen in je eigendom vinden we bij Copandi minstens even belangrijk! Als je geen vertrouwen hebt in een woning die technisch gezien een hoog rendement zou opleveren, steek je er minder passie en moeite in, en dat merken potentiële huurders sneller dan je denkt! Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om elke maand opnieuw je investering weer te gaan repareren omdat er iets stuk is, kies je best voor een nieuwbouwwoning. Zo kom je alvast de eerste jaren niet voor onaangename verrassingen te staan.

Heb je misschien meer vertrouwen in een studentenkot? Of een garagebox? Dan kun je best daarvoor opteren. Dit is voor iedereen anders, dus probeer zeker goed uit te zoeken wat voor jou het beste werkt, want hoe minder je om je investering geeft, hoe minder rendement je zult ontvangen. Let ook op met advies van mensen die alleen maar klagen over verhuurder zijn. Het gebeurt namelijk heel vaak dat ze toevallig een huis of appartement hebben gekregen via bv. een erfenis.

Omdat ze er moeilijk van af kunnen, zetten ze het pand maar te huur. Omdat dit soort mensen in de meeste gevallen zeer weinig kennis en ervaring heeft over de huursector, klagen ze ofwel over het feit dat 1) hun woning niet verhuurd geraakt. Dit komt omdat ze waarschijnlijk weinig of geen moeite hebben gestoken in het opknappen van het pand, of dat ze hun huurprijs te hoog hebben gezet, of dat ze geen beroep hebben gedaan op een makelaar. 2) De huurders toch niet de meest aangename personen zijn en dat ze “heel de boel afbreken”, en dat de verhuurder er toch echt wel veel te weinig geld eraan verdient en dat hij/zij alles aan verhuren eigenlijk niet leuk vindt. Dat komt dan waarschijnlijk omdat de huurprijs weer te laag is, omdat hij/zij niet bezorgd is om het pand en omdat ze geen beroep hebben gedaan op een makelaar.

Spijtig genoeg gebeuren dit soort situaties veel te vaak. Daarom is het enorm belangrijk om je zo goed mogelijk te (laten) informeren. Wij bij Copandi verhuren ook vastgoed, dus als je interesse hebt om je nieuwe vastgoedinvestering te huur te zetten, kan je altijd eens bij ons binnenspringen om de mogelijkheden te bespreken.

We berekenen steeds het bruto- én het nettorendement, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Transparantie naar onze klanten toe vinden wij het allerbelangrijkst. We zorgen ervoor dat de huurprijs marktconform is en houden rekening met de verschillende externe factoren die spelen bij het verhuren van je woning.

Wil je graag een einde maken aan je vastgoedinvestering? Dan kan je bij ons tegen een zeer schappelijke prijs je huis of appartement laten verkopen! Je zult dus een enorme som geld besparen ten opzichte van andere makelaars. Wij zijn als makelaar een echte uitzondering op de regel, want we gebruiken een vaste kost in plaats van een commissie om een woning te verkopen. Zo weet jij al vanaf het begin hoeveel je gaat betalen. Exact. Tot op de cent. Inclusief btw.

We maken gebruik van drie verschillende formules, waardoor je zelf kiest hoeveel je door ons wil laten doen. Wat je ook doet, je kunt altijd rekenen op ons professioneel team van ervaren makelaars die allemaal uit de streek komen van waar ons kantoor gelegen is. Zo kennen ze de buurt uit hun broekzak en kunnen ze je optimaal begeleiden om je huis of appartement te koop te zetten. Geraakt je woning uiteindelijk toch niet verkocht? Geen probleem! Dan betaal je ons gewoon niet. Zo blijven we voor iedereen geloofwaardig en transparant.

Heb je nog vragen over onze dienstverlening? Kom dan even bij ons langs om het te bespreken. Je kunt ons ook gewoon een berichtje sturen op het contactformulier van onze site. Volg ons zeker ook op één van onze sociale mediakanalen om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.