Hoe verwarm ik mijn woning?

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:

  • Wat is de beste verwarming voor mijn woning? 
  • Wat kan ik beter vermijden?
  • Moderne manieren van verwarming
  • Wat is er nog belangrijk bij het verwarmen van mijn woning?

Uiteraard zijn er 101 manieren om je huis of appartement lekker warm te houden, en elke soort heeft zijn voor- en nadelen. Het is erg belangrijk om met een expert samen te zitten om te bespreken welke manier het beste is voor jou. Ieder huis is anders en ieder huis wordt ook op een andere manier gebruikt. Werk je de hele dag op kantoor of op verplaatsing? Dan kan het misschien interessant zijn om een kortstondige verwarming aan te schaffen, die alleen maar werkt voor de periode dat je hem nodig hebt. Als je de hele dag thuiswerkt, is het natuurlijk veel interessanter om een duurzaam verwarmingssysteem op lange termijn te laten installeren.

Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar een vloerverwarmingssysteem of aardwarmte. Het hangt er ook sterk van af welke kamers je gebruikt. Als je je tijd voornamelijk doorbrengt in je woonkamer, is het niet alleen erg duur, maar ook erg slecht voor het milieu om andere ongebruikte kamers te gaan verwarmen. Probeer ook eens wat te experimenteren met de verwarmingsknop, want wie weet heb je zo’n warme kamer helemaal niet nodig of kun je gewoon een dekentje gebruiken om jezelf te verwarmen. Dat is pas gezellig!

 

De laatste jaren zijn we ook enorm veel te weten gekomen over welke methodes ecologisch zijn en welke niet. Daarom zijn er tegenwoordig enkele verwarmingsmethodes die je best niet of zo weinig mogelijk gebruikt. Natuurlijk is het eerste waar we aan denken een traditionele houtkachel. Zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan lekker onder een dekentje samen te kruipen aan de haard? Maar hoe groot de wintervibe ook is, een houtkachel stoot enorm veel CO2 uit.

Een houtkachel is niet alleen schadelijk voor het milieu in het algemeen, maar nog eens extra schadelijk voor de directe omgeving wanneer het windstil is. Heb je nooit dat brandend gevoel in je ogen en keel gehad wanneer je een rookvlaag in je gezicht kreeg toen je bij een vuurkorf zat? Welke rook het ook is, elke soort rook is ongezond. Er zit bijvoorbeeld fijn stof, roet en andere zeer schadelijke stoffen in. Bovendien heb je het risico om een CO-vergiftiging op te lopen wanneer je hout verbrandt in een gesloten ruimte.

 

Als je een houtkachel hebt, raden we aan om het gebruik ervan zo veel mogelijk te beperken. Gebruik bijvoorbeeld de kachel alleen bij speciale gelegenheden, zoals bij Kerstmis, Nieuwjaar of een verjaardag. Niet enkel de aarde maar ook mensen met luchtaandoeningen zullen je dankbaar zijn! Gebruik je toch graag een echte kachel? Als alternatief op een traditionele houtkachel raden we een pelletkachel aan. Die zijn 95% (!) schoner dan traditionele kachels. Natuurlijk is dit nog niet helemaal CO2-neutraal, maar het is al een veel betere oplossing. Er bestaan tegenwoordig zelfs al hybridekachels, waarin je zowel pellets als gewone houtblokken kunt verbranden!

Probeer je vooral bewust te worden van je behoeftes. Een elektrische verwarming bijvoorbeeld verwarmt een kamer heel snel. Toch raden we niet aan om dit langdurig te gebruiken. Het is erg duur en slecht voor het milieu. Je kunt dit soort verwarming best gebruiken wanneer je kortstondig gebruik maakt van een kamer, bijvoorbeeld een badkamer, waar veel mensen het wel eens koud kunnen hebben. Ook stookolie is tegenwoordig niet meer interessant omdat dit zeer slecht is voor het milieu, heel veel plaats inneemt en omdat de stookolieprijzen steeds duurder en duurder worden. Stookolie laat ook erg veel vuil achter, waardoor de installatie veel onderhoud vergt. Probeer dus zeker van stookolie op gas over te schakelen.

Tegenwoordig zijn er zeer veel nieuwe manieren van verwarmen ontstaan. De warmtepomp is echt hip. Dit is een installatie die de warmte uit de aarde of lucht haalt. Het werkt eigenlijk een beetje als een omgekeerde koelkast. Er bestaan verschillende types van pompen, want veel hangt af van waar je woning zich bevindt en waar de warmte nu net hangt. Uiteraard hangen hier veel verbouwingswerken aan vast en is dit alleen maar aan te raden wanneer je een nieuwbouw plaats of wanneer je grote verbouwingswerken gaat doen aan je woning. Je kunt dit soort installaties ook combineren met een traditionele gasverwarmingsketel of met een zonneboiler, waardoor er afhankelijk van de situatie wordt gekozen voor de beste verwarmingsmethode. Dit soort installaties is dus erg milieuvriendelijk!

Ook normale gascondensatieketels kunnen interessant zijn. De laatste jaren verbruiken dit soort ketels steeds minder en minder, dus dit kan een ecologische oplossing zijn. Woon je in Brussel of Vlaanderen? Dan kun je zelfs nog een wat premies krijgen! Laat je zeker goed informeren rond subsidies wanneer je een verwarmingsinstallatie plaatst.

Een zonneboiler kan ook een goed alternatief zijn. Met speciaal antivrieswater dat door panelen stroomt op je dak, verwarmt het systeem het leidingwater. Je kunt je zonneboiler aansluiten op je centrale verwarming, waardoor het een interessante warmtebron kan worden. Het is in dit geval uiteraard belangrijk dat je een hybrideketel hebt, want in de winter is het rendement van een zonneboiler bijna 0.

 

Ben je vaak thuis en wil je graag een langdurige vorm van verwarming? Dan is vloerverwarming misschien wel de ideale oplossing! Je sluit, net zoals bij radiatoren, de verwarming gewoon aan op je CV en de warmte verspreidt zich zachtjes doorheen je huis of appartement! Doordat de stenen in de vloer de warmte echt vasthouden, kun je een lange tijd profiteren van de zalige warmte

Het systeem is ook veel energiezuiniger dan een traditionele verwarming met radiatoren, omdat de temperatuur van het verwarmingswater niet zo hoog is, maar meer wordt verspreid over een groter oppervlak. Daarom kan het soms lang duren vooraleer je de warmte echt voelt. Het wordt ook niet aangeraden om deze soort verwarming overdag uit te schakelen. Daarom is het alleen interessant wanneer je heel vaak thuis bent. En uiteraard zijn er ook nadelen aan verbonden.

Het vergt zeer veel werk om te installeren en kan alleen maar geïnstalleerd worden bij een nieuwbouw of wanneer een huis of appartement zware verbouwingswerken ondergaat. Het is ook belangrijk dat de vloer zelf geschikt is voor vloerverwarming, anders gaat er te veel energie verloren of werkt het systeem niet optimaal. Daarnaast is een vloerverwarmingsinstallatie heel wat duurder om te installeren dan traditionele radiatoren.

Voor een duurzame en gunstige verwarming zorgen, is één ding. Maar het is zeker zo belangrijk om met een aantal andere zaken rekening te houden. Zo is isolatie zeer belangrijk. De warmte die je hebt opgewekt, wil je graag zo lang mogelijk binnen houden, dus is het van belang om niet alleen je muren maar ook je dak goed te isoleren. Anders kan de warmte zonder moeite gewoon terug ontsnappen! Ook bij oudere woningen is het goed om hier rekening mee te houden.

Zeker wanneer de ramen nog over enkel glas beschikken, wordt het misschien eens tijd om een grondige verbouwing te overwegen. Je kunt namelijk mooie premies krijgen van de Vlaamse overheid wanneer je je huis gaat isoleren. Elke vorm van isolatie kan in aanmerking komen, dus laat je zeker informeren bij de bevoegde instantie!

 

Zorg er verder ook voor dat je in de winter de deuren gesloten houdt, zodat de warmte blijft hangen in de kamers die je ook echt gebruikt. Probeer ook zo veel mogelijk gezellig samen te gaan zitten in één kamer, zodat je niet te veel kamers hoeft te verwarmen. En zoals we al eerder hebben aangehaald, kan het misschien interessant zijn om je verwarming wat lager te draaien en een dekentje te gebruiken of een dikke trui aan te trekken. Zeker in de herfst bevelen we dit warm aan. Wanneer het nog niet heel erg koud is, hoef je niet altijd de verwarming meteen open te draaien. 

Ben je misschien nog op zoek naar een nieuwbouwwoning met alle moderne verwarmingssnufjes? Bij Copandi hebben we regelmatig enkele zeer mooie projecten beschikbaar, verspreid over heel Vlaanderen. Kijk zeker eens rond op onze site onder het tabblad nieuwbouw. Onze projecten beschikken allemaal over de nieuwste technologieën en zijn volledig up-to-date wat betreft energiezuinigheid en verbruik.

Ook in ons reguliere aanbod hebben we een aantal moderne woningen te koop staan die absoluut future proof zijn. Kom eens langs in één van onze kantoren om te horen of we niets voor jou in de aanbieding hebben. Onze professionele makelaars kennen hun omgeving uit hun broekzak en weten welke woningen geschikt zijn voor jou en welke niet. Omdat we voordelige en vaste makelaarstarieven aanrekenen aan de verkopers van de woningen, blijven onze verkoopprijzen steeds eerlijk en realistisch. Op naar een groene wereld! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.