Investeren in vastgoed: hefboomeffecten en eigen middelen

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Investeren in vastgoed
  • Wat is het hefboomeffect?
  • Waarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden?
  • Nadelen van het hefboomeffect
  • Hoeveel eigen middelen heb je nodig om te kunnen investeren in vastgoed?
  • Ondersteuning en begeleiding

Zoals we in onze vorige blog al hebben vermeld, is investeren in een woning of ander vastgoed erg interessant, als je je er tenminste voor engageert en als je het type vastgoed vindt dat bij je past. In deze blog willen we hier graag nog iets dieper op ingaan door het hefboomeffect te bespreken en door duidelijk te maken hoeveel eigen middelen je eigenlijk nodig hebt om zelf te kunnen investeren in vastgoed. Aan het einde van de blog vertellen we je ook nog wat de mogelijkheden bij ons zijn. We wensen je alvast veel leesplezier!

 

Investeren in vastgoed

Heel wat mensen kijken nogal aarzelend naar een investering in dat dure vastgoed. Het kapitaal dat ze moeten inleggen, vinden ze meestal te hoog en ze zien dus alleen maar een hoge berg waar ze niet op kunnen klimmen. Maar stel je nu eens voor dat je veel gemakkelijker naar de top van die berg kunt geraken door een grote hefboom te gebruiken! Je hoeft dus niet meer al die moeite te doen en jezelf te pijnigen door de zware tocht naar boven te maken. 

Dit kun je ook doen in de vastgoedsector. Het wil niet meteen zeggen dat als je in de schulden gaat, dat je dan meteen boven je stand hoeft te leven en jezelf financieel hoeft te pijnigen. Je kunt door een lening aan te gaan zelfs een hoger rendement behalen! Maar hoe werkt dat nu juist?

 

Wat is het hefboomeffect?

Je hebt twee verschillende soorten hefboomwerkingen: één op het huurrendement en één op de meerwaarde. De hefboomwerking op het huurrendement betekent dat je niet alles met je eigen kapitaal gaat aankopen, maar dat je maar een deeltje zelf inlegt en de rest leent bij een financiële instelling. Omdat je elke maand ook nog huur ontvangt, hoef je dus zelf niets te betalen, maar wordt dit afgetrokken van je inkomsten. Omdat je in het begin van je investering ook maar een klein deeltje hebt ingelegd (bijvoorbeeld 25%), kom je per jaar dus voordeliger uit dan wanneer je alles in het begin zou inleggen! Mooi, toch?

Als tweede hefboom heb je het hefboomeffect op de meerwaarde. Hierbij krijg je een hoger rendement als je vastgoed in waarde stijgt. Als je eerst een huis of appartement koopt voor € 200.000, en binnen een jaar verandert de waarde van dat huis of appartement naar € 220.000, wil dat dus zeggen dat je nog steeds een lening aan het betalen bent voor € 200.000. De rentevoet is dus niet zo hoog als eerst, én je verdient de volledige € 20.000 zonder extra inleg. Het spreekt uiteraard voor zich dat hier iets meer risico mee gepaard gaat, want niemand kan in de toekomst kijken. Laat je daarom altijd heel goed adviseren bij je lokale vastgoedexpert.

 

Waarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden?

De twee hefboomeffecten die we net hebben opgesomd, laten zich uiteraard heel goed combineren, waardoor je soms zéér mooie winsten kunt behalen. Zo kun je rendementen halen van maar liefst 32%, en dat alleen maar door de hefboomwerking! Je kunt ook nog voordeel doen bij de belastingen, want de belasting op een “meteen” gekocht pand is hoger dan wanneer je een lening aangaat. De intresten van je lening kan je via de “gewone intrestaftrek” aftrekken van de inkomsten van je huis/appartement. Je kunt dus nóg eens een mooi voordeel doen! Investeren in vastgoed blijft dus nog altijd erg interessant.

 

Nadelen van het hefboomeffect

Natuurlijk is hier niet alles mee gezegd. Er zijn ook negatieve kantjes aan dit type investering. Laat je vooral niet ompraten door mooie verkooppraatjes, maar ga ook zelf actief op zoek naar wat voor jou het voordeligst uitkomt. Houd rekening met de risico’s van vastgoed verhuren. 

 Het belangrijkste om rekening mee te houden, is dat je je pand zo weinig mogelijk leeg laat staan. Dat is nefast voor de hefboomwerking van je vastgoed. Want huurinkomsten zijn nu eenmaal de motor van de mooie winst die je kunt maken op je vastgoed. Hoe meer geld je dus leent, hoe meer je jezelf in de kosten zult jagen als je huis of appartement niet verkocht geraakt. Als je dan ook nog eens zo’n grote pech hebt dat je huis in waarde aan het dalen is, zul je er slechter uitkomen dan dat je in je investering bent gegaan. Het kan zelfs zo erg worden dat je huis of appartement gedwongen verkocht wordt als je je lening niet meer kunt betalen. Dat wil je natuurlijk vermijden.

Als je niet honderd procent zeker weet of je woning wel verhuurd zal geraken, raden we bij Copandi aan om meer kapitaal in te leggen bij het begin van de investering. Zo blijft de schade beperkt. We raden eigenlijk meestal aan om alleen maar woningen aan te schaffen waarvan je zeker weet dat ze verhuurd zullen geraken. Het is beter om een goedkoper rijtjeshuis te kopen dat snel verhuurd wordt, dan een iets duurdere woning te kopen waarvan je niet zeker weet of ze wel verhuurd geraakt. Een investering moet opbrengen, toch?

 Probeer je dus altijd goed te laten adviseren bij professionals. Ga nooit zomaar op eigen houtje een huis kopen om te verhuren, want je kunt er zware verliezen mee leiden. Geïnteresseerd in vastgoed? Kom dan even bij ons in het kantoor langs om de mogelijkheden te bespreken. Onze professionele vastgoedmakelaars helpen je graag verder om de beste investering voor jou uit te kiezen.

Hoeveel eigen middelen heb je nodig om te kunnen investeren in vastgoed?

Maar hoeveel geld moet ik dan vrijhouden om toch onmiddellijk in te leggen in de investering? Veel mensen denken dat vastgoed verhuren alleen maar weggelegd is voor de allerrijksten in de samenleving. Ze denken dat je een paar honderdduizend euro beschikbaar moet hebben. Dat is helemaal niet waar. Je kunt zelfs al met een beperkt bedrag aan in je vastgoedavontuur beginnen.

Banken hanteren meestal een minimum van 20% dat je zelf moet inleggen. Stel dat je oog is gevallen op een appartementje van € 150.000. Voor € 30.000 eigen inbreng kun je dus al beginnen verhuren. Als je appartementje snel verhuurd geraakt, kom je al heel snel aan een mooie hefboomwerking en je investering is vertrokken.

Veel mensen staan dus nog argwanend ten opzichte van een vastgoedinvestering, omdat het kapitaal dat je aan het begin van de investering moet inleggen redelijk hoog is. Mensen gaan meestal eerder op zoek naar een lager inlegkapitaal, zoals aandelen. Natuurlijk zijn aandelen risicovoller, omdat de prijzen hiervan sterker schommelen dan bij vastgoed, waarbij je een constante en vaste stroom aan inkomsten ontvangt. Als je in het begin een beetje hebt uitgekeken, kun je de kans op leegstand ook nog eens drastisch verminderen.

 

Ondersteuning en begeleiding

Daarom blijven we aanraden om je te laten adviseren door een professionele vastgoedexpert. Onze medewerkers bij Copandi komen allemaal uit de streek waar jouw kantoor zich bevindt, waardoor ze perfect weten of jouw huis of appartement verhuurd geraakt of niet. Ze bekijken samen met jou welk pand het beste bij je budget en behoeften past. Geen zin om de komende jaren gestoord te worden door je huurder omdat er weer iets kapot is? Neem dan eens een kijkje in ons zeer divers en interessant scala aan nieuwbouwprojecten!

Heb je misschien zelf geïnvesteerd in een nieuwbouwproject dat gecommercialiseerd moet worden? Dan zijn wij jouw ideale partner! Ga even naar het tabblad “nieuwbouw” bovenaan, en dan naar verkopen. Daar vind je een heleboel nuttige informatie over hoe we jouw project kunnen voorstellen aan potentiële kopers!

Zelfs met een beperkt budget hebben wij de ideale oplossing voor jou. We willen je ook alvast verder helpen door de makelaarskosten zo veel mogelijk te drukken. We maken gebruik van een fixed fee in plaats van een commissie, waardoor je al vanaf het begin weet hoeveel je betaalt voor onze service!

We willen bij Copandi het imago van de ‘luie’ en ‘rijke’ makelaar verbreken door onze meest repetitieve taken over te laten aan artificiële intelligentie en door simpelweg minder te vragen dan onze concullega’s, omdat we vinden dat makelaars gewoon veel te veel vragen. En dat allemaal omwille van het cliché dat een huis of appartement kopen veel geld moet kosten. Dat is niet onze aanpak.

We werken een pak efficiënter en doen meer met minder. Toch vinden we het erg belangrijk om steeds op een betrokken en persoonlijke manier onze klanten verder te helpen. Persoonlijke service en menselijkheid zijn de enige twee dingen waar we nooit op zullen besparen. Omdat we zo veel mogelijk online en zo min mogelijk fysiek doen, besparen we een hoop geld. We investeren niet in kantoren op dure locaties in het midden van een winkelstraat, want daar heeft niemand wat aan. We willen dat de rol van de immomakelaar verandert.

 

Heb je nog wat vragen nadat je deze blog hebt gelezen?

Vul dan even ons contactformulier in op onze site, of stuur ons gewoon direct een berichtje via een van onze digitale mediakanalen. Toch liever face-to-face? Je bent altijd welkom in een van onze kantoren in Mechelen, Mol en Schoten. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.