Moet ik momenteel overwegen om te investeren in vastgoed?

Moet ik momenteel overwegen om te investeren in vastgoed?

Ondanks de terughoudendheid van investeerders in de afgelopen twee jaar, vanwege het onzekere economische klimaat en de stijgende rente, benadrukken we graag de aanwezige kansen op de vastgoedmarkt.

Vorige week werd bericht dat investeerders in vastgoed terughoudend zijn. De stijgende rente heeft namelijk geleid tot hogere leenkosten, wat een negatieve invloed heeft op het rendement dat investeerders uit huurinkomsten halen. Daarnaast is de registratiebelasting op tweede woningen een jaar geleden verhoogd naar 12 procent.

Volgens Immotheker Finotheker bedraagt de gemiddelde vaste rente momenteel 3,4 procent voor een looptijd van 20 jaar. Door de stijgende rente krijgt vastgoed ook meer concurrentie van andere beleggingsmogelijkheden. Obligaties en termijnrekeningen bieden momenteel hogere coupons en rentepercentages dan tijdens de langdurige periode van nulrentebeleid door centrale banken.

Toenemende huurkosten

Zou het geen gunstig moment zijn om te investeren in vastgoed? Volgens experts wel. Ze benadrukken dat er momenteel een grote behoefte is aan investeerders in huurwoningen. Deze markt staat onder druk, wat zal leiden tot stijgende huurprijzen.

Vanwege het groeiend aantal gezinnen is er een aanzienlijke vraag naar hoogwaardige huurwoningen en appartementen. De schaarste op de huurmarkt wordt al geruime tijd benadrukt, wat geleidelijk aan heeft geleid tot prijsstijgingen volgens de huurbarometer. Met name bij vrijstaande energiezuinige woningen is het probleem aanzienlijk.

Het probleem wordt urgenter door de stijgende rente. De hoge rentetarieven en de toenemende kosten van vastgoed hebben ertoe geleid dat veel mensen niet langer in staat zijn om een eigen woning te kopen. Als gevolg daarvan worden ze gedwongen om zich op de huurmarkt te begeven. In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde prijs van een woning momenteel 358.271 euro, terwijl een huurwoning gemiddeld 815 euro per maand kost.

Door de gestegen rente zijn mensen voorzichtiger geworden met het kopen van een woning. Ze blijven langer op de huurmarkt voordat ze de stap naar een koopwoning zetten. Bovendien staan jongere gezinnen tegenwoordig meer open voor huren, omdat ze een huurwoning zien als een flexibele levensstijl keuzen.

De toename van het aantal mensen op de huurmarkt leidt tot stijgende huurprijzen, wat positief is voor wie in vastgoed investeert. Vastgoed heeft bovendien een zekerheidsfactor. In tegenstelling tot de volatiliteit van de aandelenbeurzen, is de Belgische vastgoedmarkt nog nooit echt in een dal terechtgekomen. Hierdoor kunt u redelijk zeker zijn van de waarde wanneer u besluit uw vastgoed te verkopen.

Volgens deskundigen zijn woningen de afgelopen 40 jaar niet goedkoper geworden. Het is daarom geen verstandig idee om te wachten met kopen, aangezien de verwachting is dat woningen niet goedkoper zullen worden. Er wordt echter opgemerkt dat er momenteel een overwaardering van 10 tot 15 procent is in het vastgoed, wat op de lange termijn gecorrigeerd zal worden. Ondanks deze overwaardering wordt verwacht dat vastgoedprijzen op middellange termijn jaarlijks met 3 procent zullen stijgen.

 

Denk goed na in wat je investeert

Op dit moment zijn er volgens experts veel opportuniteiten op de vastgoedmarkt. Het is raadzaam om te overwegen te kopen wanneer de markt het minder goed doet en er veel angst heerst. Bij het aanschaffen van een investeringspand is het van groot belang om zorgvuldig na te denken over waarin u investeert. Het ecologische aspect speelt nu meer dan ooit een belangrijke rol. Daarnaast is de locatie van het vastgoed ook een cruciale factor om in gedachten te houden.

Bij het maken van vastgoedinvesteringen is het volgens experts belangrijk om te kijken naar de gebieden waar de vraag het hoogst is. Het wordt afgeraden om te investeren in rusthuizen of assistentieflats die zich op een afstand van 15 kilometer van het stadscentrum bevinden. Steeds meer mensen verhuizen namelijk naar stadscentra, dus het verhuren van een woning in die gebieden zal altijd resulteren in het vinden van kwalitatieve huurders.

Het kopen van een oud, energieverslindend appartement is ook geen verstandige keuze, omdat er renovatieverplichtingen aan verbonden zijn. Het renoveren van gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw kan problematisch zijn, aangezien hierover gezamenlijk besloten moet worden.

Wat bij een sociale verhuur?

Naast de vraag naar reguliere huurpanden is er ook een grote behoefte aan woningen voor sociale verhuur. De wachtlijst voor een sociale woning is bijna 200.000 kandidaten lang. Het rendement bij sociale verhuur is misschien iets lager dan bij het verhuren van een reguliere woning, maar het risico is nagenoeg nihil.

Wanneer u een woning verhuurt via een sociaalverhuurkantoor (SVK), zal de huurprijs iets lager zijn, maar ontvangt u elke maand stipt betaling, zelfs als de huurder geen geld heeft. Bij het inschakelen van een SVK sluit u een huurcontract af met het kantoor en heeft u geen zeggenschap over de keuze van de huurder. Het SVK is verantwoordelijk voor het tijdig betalen van de huur. Als de huurder schade aanricht, zal het SVK dit met de huurder afhandelen. Het kantoor verplicht zichzelf om het pand in dezelfde staat terug te geven, met uitzondering van normale slijtage.

In het kort

Bij het overwegen van een investering in vastgoed is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Ondanks uitdagingen zoals de stijgende rente en de huidige overwaardering, zijn er nog steeds kansen op de vastgoedmarkt.

De vraag naar huurwoningen blijft groeien, wat kan leiden tot stijgende huurprijzen. Het is essentieel om zorgvuldig te overwegen waarin u investeert, met aandacht voor het ecologische aspect en de locatie van het vastgoed. Daarnaast is er ook vraag naar woningen voor sociale verhuur, waarbij het risico minimaal is en de betaling stipt plaatsvindt.

Als u op zoek bent naar begeleiding bij het maken van de juiste vastgoedinvestering, kunnen wij u helpen bij het vinden van passende mogelijkheden in de markt.

Bekijk welke panden we momenteel te koop hebben staan via deze link.