Nieuwbouw versus bestaand vastgoed: wat is de beste keuze?

Als je net op zoek bent naar een nieuwe thuis, kom je op één bepaald dilemma: koop ik een nieuwbouwwoning of toch maar bestaand vastgoed? Dat is geen gemakkelijke keuze, want iedere optie heeft zo zijn voor- en nadelen. In deze blog willen we je alles vertellen over die keuze. Heb je toch nog vragen of wil je een gratis schatting laten doen bij Copandi? Stuur ons dan zeker een bericht of spring even bij ons binnen. We helpen je graag verder met al je vragen.

Nu bijna alle woongrond in Vlaanderen is volgebouwd, is het voor mensen die graag een nieuw huis/appartementen willen bouwen niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Omdat er nog maar zo weinig ruimte over is en omdat de vastgoedprijzen van nieuwbouw snel de hoogte in stijgen, schakelen veel mensen over op bestaand vastgoed. Maar wat is de beste keuze?

Laten we beginnen met nieuwbouw. Hoe fijn is het wel niet om je eigen huis te laten bouwen, om er dan later je hele leven in te blijven wonen, volledig op maat van jezelf of je gezin? Voor veel mensen is dit al genoeg om zelf een huis te laten neerzetten. Omdat nieuwe huizen volledig mee zijn met de huidige technologieën, ga je weinig kosten hebben aan energie en onderhoud. Het is altijd beter om een nieuw huis of appartement te hebben met alle energiezuinige middelen, dan ‘oudere’ huizen uit te rusten met deze technologieën. In het begin zijn ze misschien duur om aan te kopen, maar na een tijdje kun je met die technologieën een hoop geld besparen.

Een ander voordeel is dat je 10 jaar garantie op je woning krijgt, wat ook weer mooi meegenomen is. Deze garantie geldt als er ernstige tekortkomingen zijn op de stabiliteit van het huis of appartement. Je komt dus niet in de problemen als je huis toch niet zo stevig gebouwd was als je zou gedacht hebben. Tot slot ligt de verkoopwaarde van nieuwe woningen over het algemeen hoger dan een gelijkaardige woning die veel ouder is, want de leeftijd alleen kan de prijs sterk beïnvloeden. Als je dus je nieuwe huis/appartement graag wil verkopen, krijg je er nog een mooi bedrag voor.

Niet alles is echter rozengeur en maneschijn. Zo neemt het bouwen van een nieuw huis toch enige tijd in beslag. En meestal weet je niet hoelang je ongeveer nog zal moeten wachten op je nieuwe woning. Denk maar aan extreme weersomstandigheden en je geplande intrek wordt opgeschoven. Als je al een woning hebt of als je je nieuwe woning helemaal zelf bouwt, kies je natuurlijk helemaal zelf hoe lang je er over doet. Toch kan je nooit een vaste tijd plakken op het bouwen van een woning. Let hier dus zeker goed mee op als er haast achter zit of als je je vorige huis/appartement aan het verkopen bent.

Het spreekt ook voor zich dat een nieuw huis/appartement veel meer kost dan een bestaande woning. Als je alle kosten van de bouwgrond en het huis zelf optelt, met daarbovenop nog taksen, kom je toch altijd op een hoger bedrag dan wanneer je voor een ‘ouder’ huis opteert.

Een ander interessant item waar men niet altijd bij stilstaat, is de btw. Deze blijft voor een nieuwbouwwoning 21%. Als je je huis daarentegen gaat renoveren, betaal je slechts 6%. Dat is een aanzienlijk verschil. Als je nu alle kosten samentelt, is er over heel Vlaanderen berekend dat je voor een nieuwbouwwoning al snel € 1.400 per vierkante meter betaalt, terwijl dit bij een renovatie van een bestaand pand ‘maar’ € 750 is. Dat scheelt toch al wat, toch?

Nog iets om in het achterhoofd te houden: als je je ‘oudere’ huis wil uitrusten met moderne energiezuinige technologieën, krijg je mooie premies van de overheid, waardoor je er een mooi voordeel uit kunt halen, want je bespaart daarna ook nog eens op energie. Het laatste nadeel is dat het misschien niet meer zo gemakkelijk is om een bouwgrond te vinden die bij jou past. Vlaanderen is een van de meest volgebouwde regio’s van Europa, en de overheid weet dat maar al te goed. Daarom wordt er tegenwoordig overlegd over een betonstop. Omdat alles steeds meer bezet wordt, spreekt het voor zich dat de prijzen nog alsmaar meer zullen stijgen.

Nu we de nieuwbouw besproken hebben, is het de beurt aan bestaand vastgoed. Het heeft natuurlijk wel iets als je een woning met karakter koopt, zoals een stijlvol herenhuis of een blitse woning uit de jaren ’80. Een eerste logische reden om voor ‘oudere’ huizen te opteren, is de prijs. Het spreekt voor zich dat deze veel lager ligt. De overheid stimuleert dit ook door minder belastingen te heffen op de verbouwing van een woning en door zelfs premies te geven als er energiezuinig wordt verbouwd. Een ander voordeel is dat je kunt kiezen uit een heel groot en gevarieerd aanbod, net omdat Vlaanderen zo volgebouwd staat. Zeker als je in het midden van een stad wil gaan wonen, kan het niet anders dan dat je een bestaande woning koopt.

Bekijk het aanbod van Copandi hier.

Stel je voor: je hebt je huis net verkocht en je hebt een ander huis gekocht. Hoe fijn is het om snel in te kunnen trekken, zonder wachttijden of gedoe? Dat kan alleen maar als je een ‘oudere’ woning hebt gekocht. Als je huis overgedragen is, kun je er in principe al in gaan wonen (als er natuurlijk niet te veel verbouwingswerken in zijn). Zoals eerder reeds aangehaald, vinden veel mensen het aangenaam om in een ouder huis te wonen. Ze vinden dat er meer sfeer is in een oud huis dan in een nieuwbouw.

Omdat nieuwbouwwoningen meestal gebouwd worden in aparte nieuwbouwwijken, is de buurt over het algemeen nog redelijk kaal, waardoor sommige mensen zich niet echt thuis voelen in een nieuwbouwwijk. Wat ook een heel mooi voordeel is van bestaand vastgoed, en wat bovendien ook heel veel mensen doen, is dat je de inboedel of een deel hiervan gewoon kunt overnemen. Op die manier bespaar je nog eens tijd (aan verhuis) en kosten.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een ‘oudere’ woning. Dit soort woningen verbruikt veel meer dan nieuwere woningen, omdat de huidige technologieën energiebesparend zijn. De woning is mogelijk niet optimaal geïsoleerd, beschikt nog niet over  dubbele beglazing of een heeft een verouderd warmtesysteem. Een oplossing is uiteraard om je woning te renoveren, maar dat kost uiteraard geld. Voor sommige mensen is het ook lastig dat de woning niet op maat is van hun wensen. Veel mensen hebben graag een toilet op elke verdieping van het huis, maar misschien heeft een oude woning dit niet. Ook de onderhoudskosten zijn over het algemeen hoger bij een bestaande woning. Een voorbeeld: je dakgoot kan al snel versleten zijn omdat deze reeds lang in gebruik is. Het is dus belangrijk om hier ook rekening mee te houden.

Let bij het kopen van een huis of appartement zeker op verborgen gebreken. Bijvoorbeeld vocht of gebroken dakpannen. Probeer er zeker van te zijn dat het huis nog in goede staat is vooraleer je het koopt, want als je het huis reeds gekocht hebt, zou je wel eens in de problemen kunnen komen. Hieraan hoef je dan weer niet te denken bij een nieuwbouwwoning, want dan geniet je van garantie.

Maar wat is nu de beste keuze? Een nieuwbouwwoning of een bestaande woning kopen? Dat is moeilijk te zeggen, want iedereen heeft een andere smaak. Over het algemeen is het beter om een nieuwbouwwoning te kopen als je een groot budget hebt, als je graag een woning op maat hebt en als je niet graag klust. Een oudere woning kun je best kopen als je iemand bent die graag een uitdaging aangaat en van klussen houdt, want dit gaat zeker en vast aan bod komen in een ‘ouder’ huis. Het is ook de ideale keuze als je van charme en sfeer houdt en als je je wenst te settelen in een buurt die al langer bestaat.

Ben je nog steeds aan het twijfelen? Dat is heel normaal. Wij bij Copandi staan je graag bij en wegen alle voor- en nadelen persoonlijk met jou af. Zo zorgen we ervoor dat je de beste keuze maakt, want niets is zo belangrijk dan je thuis voelen in je huis of appartement. Wij beschikken over een mooi aanbod aan bestaande en nieuwbouwwoningen, en er komen geregeld nieuwe woningen bij. Zowel in Antwerpen (Schoten), Mechelen als in de Kempen (Mol) kun je bij ons een breed assortiment aan commercieel en residentieel vastgoed vinden. Als je eenmaal je woning hebt gevonden, staan we je tijdens het koopproces bij van het begin tot het einde. Zo loopt alles zoals jij het wil. Surf even naar onze site om getuigenissen te lezen van onze klanten.

Als je nog vragen hebt over deze blog of over ons aanbod, aarzel dan niet om even binnen te springen of om ons een bericht te sturen. Wij helpen je graag verder met de zoektocht naar je droomwoning. Wij zijn Copandi. We zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.

Neem contact op met Copandi.