Op huizenjacht in… Mol: “Het kloppend hart van de Kempen” (Artikel HLN.be)

Bron HLN.be : https://www.hln.be/dossier-vastgoed-in-de-buurt/op-huizenenshy-jacht-in-mol-het-kloppend-hart-van-de-kempen~a4dfdc77/

“Op zoek naar een nieuwe stek, of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? HLN gaat elke week in elke provincie op onderzoek met een lokale vastgoedmakelaar. Deze week in Antwerpen: Mol, de thuis van het Zilvermeer en het Postelbier. HLN had een gesprek met makelaar Tom Janssens van Copandi Mol.”

Mol is qua oppervlakte de op één na grootste gemeente van de provincie, na de stad Antwerpen. Er wonen zo’n 37.000 mensen en de gemeente lokt elk jaar bijna een miljoen toeristen. Terecht, want Mol heeft enorm veel te bieden. Natuurgebieden als Buitengoor, De Maat, Den Diel en de Galbergen maken van de gemeente een waar wandelparadijs. Het Jakob Smitsmuseum, het Torenmuseum, de abdij van Postel en de vele typisch Kempense kapelletjes zorgen dan weer voor een streepje cultuur. Ook de gastronoom komt er aan zijn trekken dankzij de vele streekproducten. Denk maar aan Molse witte, Postelse abdijkaas en Molse kipkap. Maar hét stokpaardje van de gemeente zijn toch wel de Molse Meren en het Zilvermeer in het bijzonder. Menig Vlaming bracht hier de mooiste zomers van zijn jeugd door en beleefde er zijn allereerste festival, Pennenzakkenrock.

Het Zilvermeer trekt elk jaar duizenden toeristen.

Twaalf gehuchten

Naast Mol-Centrum telt de gemeente nog elf gehuchten, elks met hun eigen karakter en een hechte gemeenschap. “Mol is heel gehuchtgebonden. Zo heeft elk gehucht wel één of meerdere jeugdbewegingen en willen jonge mensen vaak in het gehucht blijven waar ze zelf zijn opgegroeid”, vertelt Tom Janssens van Copandi Mol. Elk gehucht heeft namelijk zijn eigen tradities, zoals de geliefde dorpskermissen en lichtstoeten. Daardoor valt er altijd wel iets te beleven in de gemeente. “Mol is het kloppende hart van de Kempen, want je hebt er zowel het landelijke als het stedelijke, waardoor er veel te doen is. Zo vind je er onder meer de Konijnenmarkt, die tot de oudste dierenmarkten van België behoort, en zijn er ook veel toffe restaurants en cafés. Ook aan winkels is er geen gebrek.” Daarnaast is Mol ook een interessante regio op economisch vlak. Antwerpen-stad is dan wel ver weg, steden Geel en Turnhout zijn vlakbij net als enkele grote werkgevers, zoals frituursnackfabrikant Mora, metaalgigant Nyrstar en de bedrijven op de nieuwe site in het nabijgelegen Lommel.

Prijzen

De verschillende gehuchten zorgen er ook voor dat het huizenaanbod in Mol erg divers is. “Door de grote oppervlakte van Mol en de vele verschillende types woongebied zijn er eigenlijk alle soorten woningen te vinden: van rijhuizen en appartementen tot heuse villa’s. Daarnaast lopen er ook enkele nieuwbouwprojecten in de gemeente, vooral in de bebouwde kom”, vertelt makelaar Tom. Van al die panden zijn voornamelijk woningen met een tuin erg in trek, net als in de rest van het land. “De huidige situatie doet de mensen nog altijd beseffen dat het belangrijk is om het thuis gezellig te hebben én er ook de nodige ruimte ter beschikking te hebben. Toch doen appartementen op een goede locatie het nog steeds erg goed, zeker bij oudere mensen. Het zijn vooral jonge starters die op zoek zijn naar een tuin.” Maar ondanks de recente vraag naar tuinen blijven de prijzen in Mol nog relatief laag. “De woningen hier zijn zeker nog betaalbaar ten opzichte van sommige omliggende gemeenten zoals Geel en Retie. Toch variëren de prijzen in Mol zelf heel sterk door de grote oppervlakte en de verschillende gehuchten.”
“Over de hele markt heen betaal je gemiddeld 250.000 euro voor een woning, maar er zijn in de regio ook veel oudere panden die aan renovatie toe zijn en de gemiddelde prijs omlaaghalen. Zoek je een jonge halfopen bebouwing, dan betaal je in Mol gemiddeld 300.000 tot 320.000 euro. Woningen die recentelijk gerenoveerd zijn, zijn wel wat duurder, maar doen het toch bijzonder goed. We merken dat de vraagprijs momenteel veel vlotter gehaald wordt. Kopers bieden vaak zelfs boven de vraagprijs”, zegt de makelaar. Laten we de gemiddelde Molse woning achter ons, dan trekken we naar de zogenaamde Europese wijk en het bosrijke Postel. Daar tel je voor een mooie villa al snel een half miljoen euro neer. “De Europese wijk is de echte villawijk van Mol, met instapklare woningen tussen 550.000 en 700.000 euro. Ook in Postel is het iets duurder. Daar vind je veel mooie hoevewoningen in een landelijke omgeving.”

Hier wil iedereen wonen…

Hoewel het Centrum veel te bieden heeft, is het toch niet het meest gegeerde gebied op de markt in Mol. De hogere grondwaarden tekenen we vooral op in de gehuchten Gompel, Sluis en Achterbos. “Die gehuchten zijn iets duurder, want er komt weinig op de markt daar. De panden zijn dus zeer gegeerd”, vertelt Tom. De gehuchten bevinden zich dan ook vlakbij de voorzieningen van Mol-Centrum en twee belangrijke verbindingswegen, maar tegelijkertijd behouden ze hun dorpse karakter.

… maar dit is een interessant alternatief

Wie het iets goedkoper zoekt en bereid is om verder van het centrum te wonen, kan terecht in Wezel. “Wezel is doorgaans goedkoper vanwege een lagere grondwaarde en meer aanbod”, zegt de makelaar. De gehuchten Millegem, Ezaart, Rauw, Heidehuizen en Donk zijn net iets
duurder dan Wezel, maar financieel nog erg interessant. Rauw en Donk bevinden zich wel net iets verder van het Centrum, maar hebben een extra troef dankzij hun ligging nabij de Molse Meren.

 

Bekijk het aanbod van Kantoor Kempen via deze link: https://copandi.be/panden-in-de-kempen