Stormen en verzekeringen

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:

  • Wat kan ik zelf doen om de schade aan mijn woning zo beperkt mogelijk te houden? 
  • Wat wordt door een verzekering gezien als een storm?
  • Welke verzekering betaalt mijn stormschade terug?
  • Hoe stel ik mijn schadedossier voor de verzekering op?
  • Andere dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een verzekering afsluit

 

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Een zware storm raast door het land en we zitten met schrik binnen te wachten tot hij over is. Daarna hopen we allemaal dat er niet te veel schade is. Gelukkig wonen we hier in België nog niet zo slecht en krijgen we niet al te vaak te maken met zeer zware stormen, zoals de orkanen op het Amerikaanse vasteland.

Toch is het belangrijk om je verzekering te contacteren als de schade aanzienlijk genoeg is. Daarom we deze blog geschreven. Je kunt ons altijd bereiken als je vragen hebt over dit onderwerp of wanneer je interesse hebt om bij ons te kopen of te verkopen.

Zoals het oude spreekwoord zegt, kun je beter voorkomen dan genezen. Daarom kun je best zo veel mogelijk spullen die nog buiten staan, ergens binnen zetten of beschutten tegen de wind. Onderschat zeker niet wat voor schade bijvoorbeeld wegwaaiende parasols of stoelen kunnen aanrichten! Het gevaar bij een storm schuilt vaak in kleine dingen.

Ook je auto ergens binnen plaatsen of er een zeil over spannen, is een goed idee, zeker wanneer hij in de buurt van bomen staat. Controleer bovendien goed of je dakpannen nog allemaal stevig liggen. Ook zonnepanelen kunnen het wel eens begeven, dus kijk die ook zeker na. Houd alle ramen en deuren goed gesloten, want er kan ook trek ontstaan in je woning, zeker wanneer deze niet goed geïsoleerd is. Uiteraard is het ook belangrijk dat je niet buitenkomt tijdens een storm. Een ongeluk is heel snel gebeurd en menselijke verwondingen kunnen vele malen erger zijn dan schade aan een voorwerp! Bel zeker 112 als jij of iemand in je kennissenkring in nood is.

Wat we zeker ook aanraden, is om alle aankoopbewijzen van je spullen die buiten staan goed te bewaren. Bij de klassieke ‘bonnetjes’ is het een goed idee om er een kopie of scan van te maken, want de inkt op deze papiertjes vervaagt redelijk snel, waardoor het bewijs van aankoop ongeldig wordt. Dit is belangrijk, want deze bewijzen kun je allemaal aanleveren aan je verzekering.

Maar nu komt de belangrijkste vraag: wat is nu officieel een storm? Dit hangt er eigenlijk een beetje van af. De meeste verzekeraars spreken van een storm wanneer er windsnelheden van 100 km/u werden gemeten. Toch zijn niet alle verzekeraars unaniem, want er zijn er een paar die al van een storm spreken vanaf 80 km/u. Laat je dus zeker goed informeren bij jouw verzekeringsmaatschappij over deze kwestie.

Maar welke verzekering dekt nu de stormschade? Dit is je brandverzekering. Dit is een verzekering die je woning en de inboedel die binnen staat, beschermt tegen brand, storm, overstroming en sneeuwdruk. Verder dekt deze verzekering nog verschillende andere zaken, maar hiervoor kun je best eens naar je verzekeringsmaatschappij zelf gaan om te horen wat er specifiek bij die maatschappij wordt gedekt. Schade van stormen is sowieso verplicht te dekken bij eender welke brandverzekering.

Weet dat een brandverzekering niet verplicht is. Toch hebben heel veel mensen een brandverzekering, omdat dit bij veel kredietverleners verplicht is wanneer je een hypotheek afsluit. Het is sowieso een goed idee om dit te overwegen, want de schade die wordt terugbetaald door dit type verzekeringen, kan heel hoog oplopen.

Het is ook goed om te weten dat de schade bij je buren ook wordt terugbetaald door de burgerlijke aansprakelijkheid van je brandverzekering. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een dakpan is losgekomen en door het raam van je buur is gevlogen.

Let op: bij sommige verzekeraars zijn je spullen die buiten staan niet mee verzekerd met de brandverzekering. Tuinstoelen- en tafels moet je dus in dit geval extra goed beschermen. Verzekeraars zijn hier niet eenduidig over, want soms is de inhoud in je tuinhuis of pool house wel verzekerd, terwijl je tuinmeubelen of het zwembad dan weer niet verzekerd zijn. Informeer je hierover dus goed bij je lokale verzekeringsmaatschappij. 

Is de storm echt héél zwaar geweest? Houd dan vooral de overheid in de gaten! Af en toe erkent de overheid een storm als een ‘natuurramp’. Dit is het geval wanneer de windsnelheden hoger waren dan 130 km/u. Hiervoor kun je best contact opnemen met je gemeente en vraag je of je tegemoetkomingen van hen krijgt. Het is namelijk mogelijk dat je een tegemoetkoming van het Rampenfonds krijgt. Laat het zo snel mogelijk aan je verzekeringsmaatschappij weten als je deze tegemoetkomingen ontvangt, want anders betaalt men je 2 keer en kun je in de problemen komen. Deze oplossing kan bijvoorbeeld ook interessant zijn in het uitzonderlijke geval wanneer je geen brandverzekering hebt.  

Toch een brandverzekering? Dan is het nu tijd dat je na de storm zo snel mogelijk contact opneemt met je verzekeringsmaatschappij. Maar hoe doe ik dit nu concreet? Natuurlijk zijn de procedures bij elke maatschappij wat anders, maar het komt er op neer dat je een schadedossier samenstelt. Hierbij creëer en zoek je zo veel mogelijk bewijsmateriaal voor de objecten die schade hebben geleden en die in het dekkingsgebied van je brandverzekering vallen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om foto’s maken van de schade, het tijdstip van de storm aangeven, aankoopbewijzen terugzoeken en in het dossier plaatsen, krantenartikelen, enzovoort.

Het is heel belangrijk (!) dat je niets weggooit! Wij raden zelfs aan om aan zo weinig mogelijk voorwerpen te komen die schade hebben geleden, want je weet namelijk nooit wanneer jouw verzekeringsmaatschappij een expert langs kan sturen die alles moet controleren en de schade moet opmeten. Op deze manier kan hij/zij duidelijk zien wat er net stuk is gegaan. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de schade niet groter maakt dan hij is, door bijvoorbeeld beschadigde ramen af te plakken of muren te ondersteunen als dit nodig is.

Het hangt ook hier weer van de maatschappij af wanneer de expert wordt langs gestuurd. Over het algemeen kunnen we zeggen dat er pas een expert langskomt wanneer de schade aanzienlijk is. Wanneer deze expert is langsgekomen, kun jij zelf beslissen of je akkoord gaat met het voorstel tot schadeloosstelling van jouw verzekeringsmaatschappij.

In de meeste gevallen moet je ook een franchise betalen aan de verzekeringsmaatschappij. Dit is een (relatief klein) bedrag dat jij aan de verzekeraar moet betalen, terwijl de verzekeraar de rest van de schade betaalt. En wat is eigenlijk de prijs van een brandverzekering? Dat is heel moeilijk te zeggen, omdat dit bij elke woning anders is. Heel veel verschillende factoren spelen een rol. De prijs ligt ongeveer tussen de 200 à 500 euro per jaar. Het hangt er natuurlijk ook van af wat je precies verzekerd wil hebben. 

Je hebt er dus alle belang bij om je schadedossier zo gedetailleerd mogelijk te maken, zodat het zowel voor jou als de verzekeringsmaatschappij duidelijk is wat er stuk is gegaan en hoeveel je terugbetaald krijgt. Uiteraard moet je in het dossier ook een schatting maken van de herstellingskosten. Ben je een handige Harry? Dan mag je van de verzekering de herstellingen zelf uitvoeren. Je geeft dan een prijsoverzicht aan van de materialen die je nodig hebt en je probeert een inschatting te maken van het aantal uren dat je nodig hebt om de herstelling te doen. Toch niet zo goed in doe-het-zelf? Dan stuur je gewoon de offerte(s) van de aannemer(s). Makkelijk, toch?

Als je eenmaal je dossier naar je maatschappij hebt gestuurd, moet je even wachten op hun beslissing. In die periode is het ook belangrijk om niet met de werken te beginnen tot de maatschappij heeft aangegeven dat dit mag. Normaal mag dit niet te lang duren, hoogstens enkele dagen. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt de schade terugbetaald binnen 30 dagen na de afronding van de expertise, dus nadat de expert is langs geweest.

Verder hebben we nog een belangrijk puntje over bomen. Heb jij ook bomen in je tuin staan? Heel goed! Toch is het belangrijk om ze regelmatig te controleren. Of er nu een storm voorspeld wordt of niet, bomen kunnen erg gevaarlijk zijn als er niet voor gezorgd wordt. Een zieke, kapotte of rotte boom kan je veel leed veroorzaken. Als er een storm wordt voorspeld en een boom valt bijvoorbeeld op jouw woning of die van je buur, kun je wel eens aansprakelijk worden gesteld als de boom ziek, kapot of rot is! Dit geldt trouwens niet alleen tijdens een storm, want bomen in slechte staat kunnen op elk moment omvallen.

Houd de boom dus proper en zaag alle gevaarlijke of zieke takken af. Is je boom ziek? Dan kan het interessant zijn om een boomchirurg te contacteren. In de meeste gevallen kan Dokter Boom jouw knoest wel herstellen. Denk niet te snel aan vellen, want in de toekomst hebben we onze bomen nog hard nodig!

Zo, dat was het dan! Hopelijk hebben we je goed geïnformeerd en kom je bij een volgende storm niet meer voor verrassingen te staan! Heb je interesse in ons aanbod of heb je nog aanvullende vragen? Dan kun je ons altijd vrijblijvend contacteren via onze sociale mediakanalen, via het contactformulier of gewoon live in een van onze kantoren! Wij zijn Copandi, wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst!