Verhuizen: wat moet je weten

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen

  • Wat meenemen en wat niet?
  • Slim en goedkoop verhuizen
  • Wat met je eten en drinken?
  • Hoe vertel ik aan mijn kinderen dat we gaan verhuizen?
  • Administratie en Copandi

Je hebt net je nieuwe droomhuis of appartement gevonden, maar toch heb je nog wat stress door de verhuis. Een situatie die vaak voorkomt. Het is dan ook een heel belangrijk moment in je leven. Je slaat als het ware een bladzijde om en begint met een nieuw hoofdstuk! Hoe organiseer je dat nu allemaal? Geen paniek, want wij bij Copandi willen je maar al te graag verder helpen op je nieuwe avontuur!

Daarom hebben we een blog gemaakt met verschillende interessante en leuke tips om te verhuizen. Heb je nog vragen bij deze blog of heb je zelf nog wat leuke tips bij de verhuis? Stuur ons dan zeker een berichtje. We wensen je alvast veel leesplezier!

 

Wat meenemen en wat niet?

Nu je gaat verhuizen, is het eigenlijk ook het perfecte moment om je hele inventaris eens grondig na te kijken. Omdat je toch alles in handen krijgt bij het verhuizen, kun je er meteen eens over nadenken of het voorwerp dat je vast hebt, nog wel nuttig is. Zo combineer je een grote schoonmaak met je verhuis! Ga ook niet onnodig dingen meenemen als je kleiner gaat wonen in je nieuwe huis of appartement, want niets is zo vervelend als te weinig plaats hebben voor je spullen!

2dehands.be is je ideale partner om al je oude spullen te koop te zetten waar je niets meer mee doet. Soms kan je er nog een mooi bedrag bij elkaar krijgen om iets voor je kinderen te kopen waar ze naar uit kunnen kijken in hun nieuwe huis of appartement!

Waar je sowieso al eerst aan moet beginnen, is al je essentiële spullen bij elkaar zoeken en ze in een doorzichtige bak steken. Zo zie je meteen wat je allemaal bij hebt en wat je nog mist. Hier denken we dan aan kleren, je toilettas, pyjama, tablet, keukenspullen, toiletpapier, enzoverder. Zo is de eerste stap gezet en kun je ook sneller en overzichtelijker verder met de rest.

Heb je écht heel veel kleren? Die zouden wel eens erg van pas kunnen komen! Rol gewoon al je breekbare spullen in je kleren, zo blijven deze spullen beschermd en zijn je kleren ook al meteen opgeborgen! Nog een andere leuke tip: als je ladekasten verhuist, kun je best gewoon al je hebben en houden er in laten zitten en gewoon de volledige lade er uittrekken en deze inwikkelen in cellofaanfolie. Dat scheelt meteen weer een extra verhuisdoos en overbodig werk! Cellofaanfolie is eigenlijk altijd gemakkelijk als je aan het verhuizen bent, want het houdt al je dozen en je spullen bij elkaar wanneer je veel tegelijk moet dragen.

Ook een slimme tip: probeer zoveel mogelijk te weg te steken in dingen die ook mee moeten verhuizen. Als je kast op slot kan, kunnen de spullen die erin liggen, gewoon blijven liggen (als ze niet breekbaar zijn tenminste). Heb je veel reiskoffers, bakken, zakken en dergelijke? Geweldig! Daar kunnen weer een hoop spullen in en je hoeft je al meteen geen zorgen meer te maken over die spullen!

Als laatste slimme tip is het interessant om foto’s te maken van alle kabelaansluitingen in je oude woning. Dat maakt het in je nieuwe woning een stuk gemakkelijker om alles op de juiste manier aan te sluiten en krijg je geen situaties waarin je niet weet waarvoor die ene rare kabel weer diende. Slim, toch?

Iets wat ook heel erg belangrijk is, maar wat veel mensen vergeten, is dat je je verhuisdozen best labelt. Plak er gewoon een stickertje op met “badkamer”, “slaapkamer”, enzoverder. Zo gaat er niets verloren en blijft je verhuis zo overzichtelijk mogelijk. Denk ook aan de hele kleine spulletjes zoals nagels, bouten of dergelijke. Die kunnen namelijk heel snel verloren gaan. Gebruik daarom hersluitbare zakjes. Want niets is zo vervelend om dingen kwijt te geraken als je verhuist.

Probeer er ook voor te zorgen dat je nieuwe woonst zo proper mogelijk is als je er intrekt. Een leeg huis of appartement is veel gemakkelijker om proper te maken en zo blijft er ook geen vuil liggen als je het gaat bemeubelen.

Slim en goedkoop verhuizen

Graag willen we ook enkele besparingstips meegeven. Als eerste is het zeker interessant om niet onmiddellijk naar een verhuisfirma te stappen. Als je graag de handen uit de mouwen wil steken en je auto niet al te krap is, kun je zelf ook al enorm veel spullen verhuizen! Begin dus op tijd, zodat je alles netjes kunt spreiden in je auto. Je kunt natuurlijk ook gewoon een kleine aanhangwagen huren. Daar heb je namelijk geen speciaal rijbewijs voor nodig en het is een pak minder duur dan een verhuisfirma. Zit je toch wat in tijdsnood? Dan kun je ook een groter busje huren. Je zal verbaasd staan hoeveel er in kan passen!

We raden aan om de verhuisfirma alleen te raadplegen voor de hele grote voorwerpen, zoals je salon, je bed of grote kasten. Laat de firma absoluut nooit in het weekend komen! Ze vragen hier een toeslag voor die je gemakkelijk kunt vermijden.

Je kunt ook een hoop besparen door een systematische planning te maken, zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan en toch een verhuisfirma moet bellen. Verhuisfirma’s werken soms ook tegen een uurtarief, dus als je ze efficiënt aan het werk kunt zetten, moet je aan het einde van de rit een pak minder betalen! Vergeet ook geen foto’s te maken van je meest kostbare spullen die je toevertrouwt aan de verhuisfirma, want je weet nooit hoe ze omgaan met je spullen!

Wat ook interessant kan zijn, is aan al je kennissen en familie vragen of ze geen (verhuis)dozen of inpakmateriaal meer hebben liggen. Je kunt desnoods ook nog even lenen van anderen, zodat je niet onnodig een hele hoop verhuisdozen moet gaan kopen die je uiteindelijk toch maar één keer gebruikt.

Zorg er trouwens ook voor dat er niets meer achterblijft in je oude woning, want jij zou het ook niet fijn vinden als er nog een hoop rommel in je nieuwe huis of appartement ligt!

En waarom vraag je niet eens aan je vrienden, kennissen of familie of ze niet komen helpen met de verhuis? Zo kunnen jullie nog eens fijn bijpraten en wat tijd samen spenderen. Vergeet alleen niet om ze te trakteren voor hun (harde) werk!

Wat met je eten en drinken?

Probeer ook slim om te gaan met al je eten en drinken dat je nog in je oude huis of appartement hebt liggen. Probeer zo weinig mogelijk werk te doen, dus doe je inkopen op die manier dat er in je oude huis op het moment van verhuizen geen eten meer aanwezig is. Meteen na de verhuis kun je dan naar de supermarkt gaan om eten te kopen voor in je nieuwe woning.

Hoe vertel ik aan mijn kinderen dat we gaan verhuizen?

Verhuizen is meestal een leuke ervaring, maar voor sommige kinderen is het heel angstaanjagend. Je oude huis dat je gewoon bent, inwisselen voor een volledig nieuwe omgeving, met nieuwe buren en misschien zelf nog in een andere stad. Hoe ga je daar mee om?

Probeer eerst en vooral zelf aan je kinderen aan te geven dat verhuizen nu eenmaal een spannende ervaring is en dat je er zelf ook zenuwachtig voor bent. Probeer ze zo vroeg mogelijk in te lichten over de verhuis, zodat ze zich al wat kunnen voorbereiden op het vertrek. Laat je beslissing om te verhuizen of naar welk huis je wil verhuizen ook niet te veel afhangen van je kinderen, want vaak denken ze alleen maar aan de negatieve kanten en ze weten bovendien ook niet wat verhuizen is als ze nog nooit eerder zijn verhuisd.

Zoals we al eerder in deze blog hebben vermeld, kun je proberen om je kinderen iets te geven waar ze naar kunnen uitkijken in je nieuwe woning. Zeg bijvoorbeeld dat je een nieuwe trampoline gaat kopen voor jullie volgende tuin. Je kunt ze ook mee laten beslissen over hun fonkelnieuwe slaapkamer, welke kleur de muren moeten zijn bijvoorbeeld. Zo is niet alles aan het verhuizen negatief. Je kunt je kind ook laten meehelpen bij de verhuis, zo worden ze er meer bij betrokken en kunnen ze het minder leuke gevoel ook een plaats geven.

Probeer vooral je kind te steunen tijdens de nieuwe ervaring en geef aan dat je hun gevoelens begrijpt en dat je er voor hen bent. Kijk vooral naar wat je kind nodig heeft. Maar de kans is heel groot dat ze het na een tijdje al vergeten zijn en dat ze al nieuwe vriendjes hebben gemaakt in de buurt!

 

Administratie en Copandi

Hieronder geven we ook nog een paar administratieve tips bij het verhuizen.

Als eerste is het belangrijk dat je je adres laat veranderen bij je stad of gemeente waarnaar je verhuisd bent. Zelfs al blijf je in dezelfde gemeente of stad wonen, toch is het verplicht om dit te melden. Kijk even op de site van je gemeente hoe je dit precies moet doen.

Het spreekt ook voor zich dat je je leveranciers van elektriciteit, gas, water, internet en dergelijke laat weten dat je gaat verhuizen, want anders blijf je deze rekeningen betalen. Laat je abonnementen dus zo snel mogelijk naar je nieuwe adres overdragen. Je moet niet alleen rekening houden met deze betalende abonnementen, maar ook je postkantoor kun je best verwittigen. Als je geregeld brieven of pakketjes krijgt toegeleverd, is het belangrijk dat je adres zo snel mogelijk wordt omgeschakeld. Als je je adres zelf niet kunt wijzigen op de website van de afzender van deze brieven en pakketjes, kan Bpost dit voor jou doen als je hen verwittigt. Ook de brandverzekering moet je tijdig op de hoogte stellen van de verhuis.

We hebben nu maar een klein aantal instanties vernoemd die je best kunt verwittigen, maar voor iedereen is dit uiteraard anders. Je kunt je best even laten informeren over welke instanties je best verwittigt.

Vind je deze administratieve rompslomp toch een beetje ingewikkeld? Ons professionele en gemotiveerde team van makelaars doet er alles aan om jou zo goed mogelijk te helpen met de verhuis! Omdat ze allemaal in de buurt wonen van de woningen die ze verkopen, weten ze perfect waarover ze spreken. Spring eens even binnen bij ons op kantoor of stuur ons gewoon een berichtje en wij helpen jou graag verder! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.