Voorschotten bij de aankoop van een woning
Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:
- Waarom is een voorschot belangrijk?
- Hoeveel voorschot mag een verkoper vragen?
- Is een voorschot verplicht?
- De wet Breyne
- Waarop moet ik letten als er om een voorschot gevraagd wordt?
- Waarom een woning kopen bij een makelaar de beste keuze is
Ben je door de hele vastgoedmarkt aan het waden naar je nieuwe stekje? Of staat je huis net te koop? Dan is een voorschot een goede beslissing. Heel veel verkopers vragen hierom. Deze bedragen kunnen heel sterk uiteenlopen en soms is het niet gemakkelijk om te begrijpen waarom kopers een verschot moeten betalen en hoe ze dit moeten doen. Daarom hebben we bij Copandi een handige blog geschreven waarin alles rond dit thema wordt beantwoord. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Dan kun je ons altijd bereiken. Veel leesplezier!
Laten we alvast beginnen met de grote vraag: waarom is een voorschot belangrijk? Een huis kopen of verkopen is niet niks, zowel voor de verkoper als voor de koper. Omdat de bedragen hoog oplopen, willen beide partijen graag een garantie hebben. De koper wil dat de verkoper de verkoop in goede banen leidt en dat het huis of appartement in orde is als hij/zij het koopt, en de verkoper wil dat de koper niet halsoverkop nog voor een andere woning gaat tekenen en zijn/haar verplichtingen nakomt. Het voorschot geeft ook een garantie dat de koper werk heeft gestoken in het afsluiten van een goede hypotheek, waardoor hij/zij de woning dus kan afbetalen. Het is ook een garantie dat de koper effectief voor het huis of appartement gaat betalen.
Mocht er toch iets mislopen of sprake zijn van fraude bij de koper, wordt deze waarschijnlijk voor de rechtbank gedaagd. De verkoper kan hier redelijk wat geld mee verliezen, dus is het altijd goed dat hij/zij een voorschot heeft gekregen, zodat men hier mee verder kan.
Over het algemeen vragen verkopers in België een voorschot van 5 à 10 %, maar dit mogen ze helemaal zelf kiezen. Hoewel in de praktijk enorm veel beroep wordt gedaan op voorschotten, is dit in België niet verplicht. Er is ook niet veel wetgeving rond. Als verkoper kies je dus helemaal zelf of je al dan niet een voorschot vraagt. Uiteraard zijn er voldoende redenen om hiervoor te opteren. Bovendien moet de vertrouwensband groot zijn wanneer je als verkoper geen voorschot vraagt. We merken dit vooral wanneer particulieren zelf hun huis verkopen, en eigenlijk weinig ervaring hebben met de verkoop van vastgoed. Ze denken dat ze de koper wel kunnen vertrouwen. We raden bij Copandi steeds aan om een voorschot te vragen, want dit is de veiligste oplossing.
Er is slechts één wetgeving rond voorschotten, namelijk de wet Breyne. Als je als koper een woning hebt gekocht die nog niet klaar is, hoef je pas een voorschot te betalen wanneer je de verkoopovereenkomst hebt getekend. Het voorschot mag maximaal 5 % van de totale aankoopprijs zijn. Dit om de koper te beschermen en om ervoor te zorgen dat de bouw van de woning zeker wordt voltooid.
Als koper of verkoper is het verder erg belangrijk dat je met enkele zaken rekening houdt als het over voorschotten gaat, want er kunnen hier veel dingen mislopen. Ten eerste is het zeer belangrijk dat je als koper het voorschot nooit (!) rechtstreeks betaalt aan de verkoper. Het is al vaker gebeurd dat onwetende kopers een hele som aan voorschot betalen en er dan achter komen dat hun verkoper gewoon vertrokken is uit België! Er is ook geen enkele manier om het geld terug te krijgen, zeker niet wanneer er nog niets ondertekend is.
Ten tweede moet je rekening houden met het feit dat je een voorschot nooit in cash mag uitbetalen. Dit komt omdat de overheid de witwaspraktijken die hier mee gepaard gaan, wil elimineren. De betaling mag enkel gebeuren via de bank. Eigenlijk raden we sowieso aan om elk groot bedrag niet via fysiek geld (cash) te betalen. Dit is zeer gevaarlijk, het is een hele hoop gedoe en je kunt makkelijk opgelicht worden (wanneer het bijvoorbeeld nepbriefjes zijn).
Ten derde raden we aan om via een derdenrekening te werken. Dit is een rekening waarop het geld veilig staat en waar zowel de verkoper als de koper niet aan kunnen. Wanneer alles in orde is rond de verkoop, gaat het geld van de derdenrekening naar de verkoper. Mocht de verkoper fraude of iets anders hebben gepleegd, kan het geld dus zeer makkelijk worden teruggestort op de rekening van de koper. Deze derdenrekeningen vind je vooral bij makelaars en bij notarissen. Let op, de verkoop is pas helemaal in orde wanneer de notariële verkoopakte is opgesteld.
Ten vierde is een voorschot niet alles. Het blijft steeds belangrijk om als koper of verkoper op je hoede te blijven en zelf ook met alles in orde te zijn. Als verkoper kun je je bijvoorbeeld best goed laten adviseren rond verschillende huizen, bijvoorbeeld bij een goede vastgoedmakelaar. Een overhaaste beslissing maken, is nooit goed en je kunt best volledig achter de koop van een huis of appartement staan. Dit wil zeggen dat je huis het beste aansluit bij je behoeften, je het mooi vindt, en vooral dat je het kunt afbetalen. Zorg er dus voor dat de hypotheek al geregeld is of dat je 100% zeker bent dat je ze kunt betalen. Niets is zo vervelend dan de verkoper melden dat je geen hypotheek kunt vinden nadat je je voorschot al hebt betaald.
Ten vijfde zorg je er best voor dat je onderling afspreekt waar het voorschot naartoe gaat als de verkoop toch niet doorgaat. Zo kun je bijvoorbeeld beslissen dat als de verkoper de verkoop afbreekt, het geld van de derdenrekening terug naar jou als koper gaat en dat de verkoper nog een vooraf bepaalde schadevergoeding moet betalen. Dit kan andersom ook het geval zijn.
Tot slot is het aan te raden dat je je tijd neemt om een goede makelaar of notaris te vinden. Kies er één die zijn/haar afspraken nakomt en die de derdenrekening goed beheert. Omdat het om zo veel geld gaat, wil je graag dat de betaling tijdig gebeurt en dat alles goed geregeld is, buiten de koper en verkoper om.
Als koper doe je best alle moeite om de verkoop zo veilig en rechtsgeldig mogelijk te laten verlopen, want niets is zo frustrerend om na al het harde werk de verkoop te zien mislukken omdat er iets is misgelopen bij jouw verkoop.
Heb je toch niet zo veel ervaring met die hele vastgoedmarkt? Dat begrijpen we heel goed. Een huis of appartement kopen of verkopen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Daarom zijn wij er als vastgoedmakelaar. We zijn er om jou als koper of verkoper te ontzorgen. Alle belangrijke dingen doet ons team van professionele makelaars, waardoor jij meer tijd hebt voor andere, leukere dingen.
Ook wij hebben een rekening waar de voorschotten op worden betaald, waardoor de verkoop steeds veilig kan verlopen. We geven advies over de voorschotten en we zijn steeds transparant voor beide partijen. Ook aan de koper geven we de beste service en we zorgen ervoor dat potentiële kopers alleen de huizen of appartementen te zien krijgen waarin ze écht geïnteresseerd zouden kunnen zijn. We gebruiken alle moderne middelen zoals artificiële intelligentie en online marketingcampagnes om jouw vastgoed zo goed mogelijk in de spotlight te zetten. Zo zorgen we voor een maximaal online bereik. Mocht er tussendoor iets mislopen, kunnen we bij Copandi steeds snel inspringen en corrigeren indien nodig.
We merken dat mensen in het begin graag zelf hun woning te koop aanbieden. Dit is mogelijk, maar dan moet de verkoper sterk rekening houden met verschillende juridische en administratieve zaken. Ook voldoende kopers aantrekken, is niet altijd even makkelijk, zeker als de wijk minder populair is. Onze makelaars kennen de streek uit hun broekzak en weten perfect hoe ze elk pand moeten verkopen. Zo’n ervaring doe je alleen maar op in de praktijk en is in vele andere gevallen niet goedkoop.
Bij Copandi denken we daar anders over. Wij vinden dat een makelaar voor iedereen beschikbaar moet zijn. Onze service moet kwalitatief, transparant en eerlijk zijn. Daarom vragen we voor elke verkoop dezelfde vaste prijs van € 4.500 of € 6.500 inclusief btw! Dit is een zeer eerlijke prijs voor de topservice die we aan onze klanten bieden.
Waarom bieden we 2 verschillende formules aan? Omdat iedereen een andere ondersteuning nodig heeft. Weet je al wat van vastgoed en kun je je behelpen? Dan is de Comfort-formule geschikt voor jou. Heb je totaal geen ervaring met vastgoed en wil je alles overdragen in de handen van professionals? Dan is Premium de beste optie.
Ben je toch niet helemaal overtuigd? Kom dan zeker eens langs in een van onze kantoren in Mechelen, Mol, Schoten of Lier. Onze makelaars staan te popelen om alles tot in de puntjes uit te leggen. Als je eraan denkt om je vastgoed te verkopen, kan het zeker geen kwaad om een gratis schatting te laten doen. Zo kunnen we samen kijken naar wat er mogelijk is, en hoeveel je zou kunnen krijgen voor je huis of appartement. Weet dat je na de schatting niet met ons hoeft verder te gaan, want bij Copandi is transparantie erg belangrijk.
We hopen dat we je via deze blog voldoende hebben geïnformeerd over dit onderwerp en we kijken er alvast naar uit om je te verwelkomen in een van onze kantoren! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.