Waarom is een vastgoedmakelaar de beste keuze?
Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:
- Waarom kun je als verkoper best naar een makelaar gaan?
- Waarom kun je als koper best naar een makelaar gaan?
- Welke makelaar kies ik best?
- Het BIV
- Hoeveel kost een makelaar?
Wist je dat er in België op dit moment bijna 11.000 vastgoedmakelaars actief zijn? De vastgoedkantoren schieten als paddenstoelen uit de grond, zeker nu de vastgoedmarkt het zo goed doet. Maar hoe komt het dat makelaars zo populair zijn?
In deze blog willen we jullie tonen waarom een makelaar een onmisbare schakel is in de koop of verkoop van een huis, appartement of ander vastgoed. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ons makkelijk bereiken op onze site of door eens binnen te springen. Veel leesplezier!
Van plan om een huis of appartement te verkopen? Je hebt er ongetwijfeld al eens aan gedacht om je vastgoed zelf te verkopen. Dit is zeker mogelijk. Wettelijk kan dit perfect. Het kan interessant zijn als je je vastgoed verkoopt aan je kinderen, naasten of andere mensen die je kunt vertrouwen. In dit geval is het niet nodig om de marketing te doen en kan je je zelf achter het papierwerk zetten.
Verkoop je je vastgoed toch gewoon op de “reguliere” markt? Dan is het altijd beter om een vastgoedmakelaar te contacteren. Je vastgoed zelf verkopen, vergt veel tijd en moeite. Veel mensen denken trouwens dat ze een hoop geld kunnen besparen door niet naar een vastgoedmakelaar te stappen, maar in veel gevallen verliezen mensen geld of besparen ze maar zeer weinig.
De makelaar is zo populair omdat hij verstand van zaken heeft. Door zijn jarenlange ervaring kent hij de vastgoedmarkt uit zijn broekzak en weet hij welke trends en veranderingen er plaatsvinden/hebben plaatsgevonden. Het lijkt misschien eenvoudig om je woning zelf te verkopen: een bordje hangen, wat foto’s nemen en het op Immoscoop en Facebook zetten. Klaar! Of toch niet? Er komt veel kijken bij het verkopen van een huis, want de marketingcampagne die we bij Copandi aanbieden, is nog maar een klein deeltje van de verkoop van je huis.
Kijk bijvoorbeeld naar al het administratieve werk dat gedaan moet worden! In verschillende officiële documenten moet de eigenaar van het vastgoed worden aangepast. Ook de transactie, waaronder het voorschot, moet goed geregeld zijn omdat het over een groot bedrag gaat. Bij Copandi gebruiken we zeer specifieke computerprogramma’s om een groot deel van de administratie automatisch te laten gebeuren. Dit is voor een particulier niet zo vanzelfsprekend.
Waar particulieren vaak te weinig belang aan hechten als ze hun woning verkopen, is de vraagprijs. Een goede prijs is echter essentieel om een goede deal te doen! Als je prijs te laag is, dan is je huis misschien wel snel weg, maar dan krijg je er te weinig voor terug, wat problemen kan geven bij je volgende huis of appartement. Als de prijs te hoog is, dan krijg je je woning niet verkocht. Het is daarom erg belangrijk om een goede schatting te laten doen door een erkende BIV-makelaar. Wat is BIV? Daar komen we straks op terug.
Ook de marketing is van essentieel belang. Het is mogelijk om als particulier je woning op verschillende immosites te plaatsen, maar het is niet zo vanzelfsprekend om de juiste mensen aan te spreken, aantrekkelijke foto’s te maken en de woning op een correcte manier in te richten. Vaak maakt de makelaar ook een plattegrond, waardoor potentiële kopers een beter beeld hebben van de woonst.
Trouwens, een vastgoedmakelaar weet goed hoe hij moet onderhandelen. En neem het van ons aan, dat is niet zo gemakkelijk. Door de kennis en ervaring die hij in al die jaren heeft opgedaan, is hij een uitstekende bemiddelaar!
En alsof alle bovenstaande redenen nog niet genoeg zijn, is het tot slot bewezen dat een vastgoedmakelaar sneller verkoopt dan een particulier! Hoe minder tijd er nodig is om een woning te verkopen, hoe goedkoper het is voor jou, omdat je misschien een overbruggingskrediet hebt genomen voor je nieuwe woning. Als je dan ook nog eens een nieuw huis of appartement koopt bij dezelfde makelaar, verloopt het hele proces nóg eens vlotter!
Overweeg je om een huis of appartement te kopen en weet je niet goed of je naar een vastgoedmakelaar moet stappen? Ook hier geldt weer hetzelfde: het is zeker mogelijk om van een particulier te kopen, door op Facebook of op immosites zoals Immoscoop te surfen. Het is een feit dat je als koper minder administratief gedoe hebt dan een verkoper, maar het is nog steeds belangrijk om aandachtig te zijn en zeker goed na te gaan of alles klopt.
Het is de job van een immomakelaar om vastgoed te verkopen, en er is dus veel minder kans op fouten in de administratie. Doordat het voor ons een automatisme is geworden, kun je er van uit gaan dat alles zeer goed is nagekeken en er dus ook geen sprake kan zijn van fraude. Als tussenpersoon regelen wij ook de betaling, inclusief het voorschot. Je weet dus van tevoren wat je te wachten staat.
Maar die makelaar moet toch ook betaald worden? Ja, dat klopt. Maar eigenlijk verschillen de prijzen tussen privéverkopers en makelaars niet heel veel. Dat komt omdat makelaars hun prijzen goed kennen en weten wat ze moeten vragen. Toch een goedkope woning gezien? Let hier mee op: ofwel worden ze vrijwel onmiddellijk verkocht, ofwel is het gewoon te mooi om waar te zijn. Bij een makelaar krijg je altijd waar voor je geld.
Trouwens, bij Copandi merk je dat de prijzen nog lager zijn dan bij andere makelaars, omdat we werken met een lage, vaste prijs voor verkopers. Doordat verkopers het “verlies” dat ze leiden veel minder gaan doorrekenen aan de koper, worden onze prijzen automatisch wat lager dan de concurrentie. Mooi toch?
Uiteraard is het erg belangrijk om de juiste vastgoedmakelaar te kiezen. Er kunnen dan wel bijna 11.000 makelaars in België actief zijn, iedere makelaar is toch net iets anders en focust op een andere regio of heeft een bepaalde niche, zoals villa’s, commerciële panden of stadswoningen. Let er daarom op dat de makelaar die je kiest, ook bij jou past.
Samengevat: ga naar een makelaar die iets kent van het vastgoed dat jij wil (ver)kopen, zorg ervoor dat de makelaar uit jouw regio komt en let op zijn prijs.
Kijk nu bijvoorbeeld naar ons. Wij focussen vooral op de regio Kempen, Mechelen en Antwerpen. Onze filosofie is om een eerlijke prijs te bieden voor de service die we leveren, door zoals we al eerder zeiden, gebruik te maken van een lage, vaste prijs. Transparantie en eerlijkheid is prioriteit nummer één. Op gebied van het vastgoed zelf gaan we zeer breed, maar we focussen vooral op de verkoop van woningen van particulieren. We hebben ook een aparte site, Copandi Gold, voor luxevastgoed.
Let op: wij raden niet aan om met meer dan één makelaar in zee te gaan! Je woning wordt dan misschien wel wat sneller verkocht, maar makelaars werken meestal niet samen. Het wettelijke kader is ook niet goed genoeg uitgebouwd om voor een gestandaardiseerde samenwerking tussen makelaars te zorgen. Het moest maar eens net lukken dat beide makelaars tegelijk een koper hebben gevonden, want dan kan het zijn dat je de dubbele kosten van de twee makelaars betaalt, ook al wordt er maar aan één persoon tegelijk verkocht! Een echt professionele makelaar zet trouwens meerdere platforms in voor zijn marketing, en bij Copandi verkopen we onze huizen relatief snel, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Maar wat is nu dat befaamde BIV? Het staat voor het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Het is een controleorganisatie die bij wet is opgericht om kopers en verkopers te beschermen tegen fraude en om te zorgen voor een minimum aan kwaliteit en expertise.
Als je vastgoedmakelaar wil worden, ben je verplicht om een BIV-stage te volgen en daarna een BIV-nummer te ontvangen. Alleen de makelaar zelf heeft dit nodig, dus een bediende in een vastgoedkantoor hoeft geen erkenning te hebben. Een makelaar valt onder de controle en de deontologische verplichtingen die het BIV oplegt. Op deze manier kun je er 100% zeker van zijn dat elke makelaar in België een kwalitatieve service biedt. Nog een extra reden waarom een vastgoedmakelaar de beste keuze is! Lees zeker eens onze uitgebreide blog over het BIV!
En laten we het als laatste nog over de kosten hebben. Als koper betaal je meestal niets aan een makelaar, maar uiteraard zal de verkoopprijs toch worden beïnvloed door de prijs die de makelaar vraagt voor zijn service, zoals we al eerder in deze blog hebben besproken.
Het is gebruikelijk dat een gewone makelaar een commissie vraagt tussen de 2 en de 6 procent. Dit wil zeggen dat de makelaar dit percentage extra aanrekent op de werkelijke (en dus onderhandelde) verkoopprijs. Natuurlijk is elke makelaar anders, en dus zijn de prijzen en services bij elke makelaar verschillend. Op dit gebied zijn we bij Copandi een buitenbeentje, want wij geloven niet in het concept van een procentuele commissie.
Wij vinden dit niet eerlijk, want een makelaar doet bij elke vastgoedverkoop eigenlijk hetzelfde. Daarom zou het niet logisch zijn dat je meer moet betalen aan de makelaar als de verkoopprijs hoger ligt. Een “fixed fee” geeft gemoedsrust en transparantie, want je weet perfect hoeveel je gaat betalen aan je makelaar, welke prijs er ook onderhandeld is. Wordt je vastgoed in een zeer uitzonderlijk geval toch niet verkocht? Dan hoef je ons ook niet te betalen. Simpel! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.