Wanneer geldt een btw-tarief van 6% in plaats van 21% bij (ver)bouwprojecten?
afgelopen weken en maanden is er veel discussie geweest over de mogelijke afschaffing van de btw-verlaging voor sloop en heropbouw. Maar we hebben goed nieuws! In deze blog zullen we alle relevante informatie over wanneer je nog steeds in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van het standaardtarief van 21% overzichtelijk presenteren.
Permanente 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw
Tijdens de COVID-19-pandemie heeft de federale regering besloten om de bouwsector financieel te ondersteunen met een tijdelijke btw-maatregel voor mensen die een oude woning wilden slopen en vervangen door een nieuwbouw. Dit resulteerde in een verlaging van het btw-tarief van 21% naar 6%. Deze gunstige regeling gold voor:
- Eigen en enige woningen die minstens vijf jaar oud waren.
- Woningen met een oppervlakte tot 200 m2.
- Zowel voor contracten met aannemers als voor woningen op plan via bouwpromotors.
Dit betekende een aanzienlijke besparing op bouwprojecten die vaak honderdduizenden euro’s kostten. Oorspronkelijk was deze maatregel gepland voor twee jaar, maar vanwege de stijgende energietarieven als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog werd deze met een extra jaar verlengd. De bouwsector en verbouwers hadden gehoopt dat deze btw-verlaging na 2023 zou blijven bestaan, maar de regering besloot helaas om het btw-tarief weer te verhogen naar 21%.
Na hevige kritiek heeft de federale regering echter bij de aankondiging van het nieuwe begrotingsakkoord besloten om deze gunstige regeling alsnog te behouden en dit (voorlopig) permanent, zonder vaste einddatum.
De nieuwe voorwaarden zijn als volgt:
Je bent een particuliere bouwer, een natuurlijk persoon, en je voert sloop- en bouwwerkzaamheden uit op je eigen bouwgrond. Dit kan gebeuren via verschillende aannemers of via een totaalaannemer, zoals een sleutel-op-de-deurbedrijf.
Het project betreft je eigen en enige woning.
De oppervlakte van de woning mag maximaal 200 m² zijn, zoals berekend door de architect.
Als je een sloop-en-heropbouwwoning koopt via een sleutel-op-de-deurbedrijf of projectontwikkelaar, geldt het volgende:
- Als de omgevingsvergunning is aangevraagd vóór 1 juli 2023, kun je dankzij een tijdelijke overgangsmaatregel jouw woning nog aankopen tegen het verlaagde btw-tarief van 6% tot 31 december 2024.
- Indien de aanvraag voor de omgevingsvergunning echter na 1 juli 2023 plaatsvindt, geldt vanaf 1 januari 2024 het standaardtarief van 21% btw voor de aankoop van de woning.
Gewijzigde voorwaarden voor 32 steden
Tot nu toe genoot je in de grotere steden in ons land altijd al van een verlaagd btw-tarief van 6% om de leefbaarheid te waarborgen. Deze regeling gold en geldt nog steeds voor de volgende steden:
In Vlaanderen: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.
In Wallonië: Bergen, Charleroi, Doornik, La Louvière, Luik, Moeskroen, Namen, Seraing en Verviers.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Anderlecht, Brussel, Elsene, Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Ukkel en Vorst.
In tegenstelling tot de algemene 6% btw-verlaging in het hele land gelden in deze 32 steden licht afwijkende voorwaarden. Het is hier niet vereist dat het om je enige en eigen woning gaat, en de omvang van de werken kan ook groter zijn dan 200 m². Belangrijk is wel dat het om een contract met een aannemer moet gaan. Huizen of appartementen op plan via een bouwpromotor komen ook in deze steden niet in aanmerking voor de btw-verlaging.
Woning ouder dan tien jaar? Dan (bijna altijd) 6% btw bij renovatie
Als je plannen hebt voor renovatie in plaats van nieuwbouw, is er ook goed nieuws. Als je een woning hebt die minstens tien jaar oud is, kun je in veel gevallen profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% voor diverse renovatiewerkzaamheden, waaronder:
- Sanitairwerken (zoals wc, bad en douche).
- Elektriciteitswerken.
- Installatie van centrale verwarming en airconditioning.
- Isolatie.
- Toevoegen van een veranda, pergola of terras aan de woning.
Er zijn echter bepaalde renovatiewerken waarop het standaard btw-tarief van 21% van toepassing is, zoals:
- Niet in het plafond ingebouwde verlichting.
- Tuinaanleg en tuinafsluitingen.
- Aanleg van een zwembad.
- ….
Je kunt de volledige lijst met werkzaamheden raadplegen op de website van de FOD Financiën. Het is belangrijk op te merken dat deze verlaagde btw van 6% alleen van toepassing is op werkzaamheden die worden gefactureerd door een aannemer. Als je zelf de renovatie uitvoert, kun je dus niet je eigen materialen aanschaffen tegen het verlaagde btw-tarief om de financiering van je renovatie gemakkelijker te maken.
Wanneer geldt het 6% btw-tarief voor hernieuwbare energie?
Er staat een wijziging op komst voor degenen die van plan zijn zonnepanelen te installeren. Vanaf 1 januari 2024 zal de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% komen te vervallen voor zonne-energie-installaties in woningen die jonger zijn dan tien jaar.
Voor warmtepompen in woningen die nog geen tien jaar oud zijn, wordt de btw-verlaging daarentegen met een jaar verlengd. Dit betekent dat je in 2024 nog steeds slechts 6% btw betaalt voor de installatie van je warmtepomp.
Voor de installatie van zonnepanelen of warmtepompen in woningen die ouder zijn dan tien jaar geldt in elk geval een vast btw-tarief van 6%.