Welke factoren bepalen de kostprijs van mijn woning?
Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:
- Factoren van mijn huis of appartement zelf
- Factoren rond mijn huis of appartement
- Andere factoren die een rol kunnen spelen
- Ga ik naar een makelaar om mijn woning te verkopen?
Het is niet gemakkelijk om zomaar een prijs te plakken op een woning. Wanneer je je huis graag zelf wil verkopen, hoef je ook met niemand rekening te houden en bepaal je je prijs zelf. Maar wat is nu de perfecte prijs? Als hij te laag is, is je woning misschien wel meteen verkocht, maar maak je mogelijk verlies op de verkoop. Als je prijs te hoog is, loop je het risico dat niemand je woning wil kopen. Daarom kan het dus interessant zijn om eens langs te gaan bij een makelaar zoals Copandi. Wij kennen álles van de markt en we gebruiken bij de schatting gespecialiseerde tools, hierop komen we later nog op terug. Veel leesplezier!
Er zijn verschillende factoren die de prijs van een huis of appartement kunnen bepalen. Laten we eerst eens beginnen met de factoren die zich in je woning bevinden. Zo heb je de EPC-waarde van een woning. Dat is een label van F tot A+, waarbij F zeer onzuinig is en A+ het zuinigst. Het label toont ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Het is dus belangrijk om te weten dat het label met het totaalplaatje rekening houdt. De ramen, deuren, muren, het type verwarming, de (dak)isolatie, …
Ben je als eigenaar steeds zorgvuldig geweest met je huis of appartement? Heb je steeds onderhoud en renovatiewerken uitgevoerd wanneer dit nodig was? Dat zou wel eens interessant kunnen zijn voor de prijs van je woning, want hoe beter je woonst er bij staat, hoe meer ze waard is. Houd er rekening mee dat niet elke verbouwing of opfrisser de nodige prijsstijging teweegbrengt. Wanneer je bijvoorbeeld een muur sloopt in je woning omdat je graag meer licht wil, krijg je dit waarschijnlijk niet terug in de verkoopprijs. Wat bijvoorbeeld wel je prijs kan beïnvloeden, is je keuken of badkamer renoveren, je huis of appartement beter isoleren of nieuwe parket leggen.
Uiteraard is ook je tuin en de staat ervan uiterst belangrijk. Vooral de grootte en de indeling ervan bepalen de prijs en niet zozeer de gebruikelijke luxesnufjes zoals een zwembad, wat iedereen zou denken. Gebouwen en tuinhuizen in je tuin kunnen dan weer wel de prijs beïnvloeden. De ligging naar het zuiden voor een overvloed aan zonlicht kunnen ook belangrijk zijn.
Ook het algemene uiterlijk van je woning is belangrijk, zoals bijvoorbeeld het type woning. Is het een open, halfopen of een gesloten bebouwing? Hier moet je allemaal rekening mee houden. De oppervlakte van de woonst speelt uiteraard ook een grote rol.
Het bouwjaar van de woning is ook enorm belangrijk. Een oudere woning brengt nu eenmaal minder op dan een nieuwe woning die beschikt over alle nieuwe technologische snufjes en de nieuwste energiezuinige installaties, isolatie, zonnepanelen en andere milieuvriendelijke eigenschappen. Je merkt dus dat veel factoren met elkaar verweven zijn. Hoe ouder een huis, hoe minder gunstig het is voor de andere factoren, waaronder de EPC-waarde. Over het algemeen geldt ook dat hoe nieuwer de woning is, hoe minder gebreken er kunnen optreden. Echter kan een nieuw huis of appartement ook verborgen gebreken vertonen.
Zoals we al eerder hadden aangehaald, zijn luxueuze snufjes aan je huis of appartement niet meteen een prijsbepaler. Een zwembad, wijnkelder, fitnessruimte of sauna zijn voor jou misschien dé eigenschappen van een luxewoning, maar omdat ze zo specifiek zijn, gelden ze niet voor iedereen. Mensen kiezen graag zelf hoe ze hun huis of appartement inrichten, en daar hoort niet altijd zo’n specifieke eigenschap bij. Plaats dus die fitnessruimte enkel voor jezelf en niet om later eventueel de prijs van je woning naar omhoog te krijgen. Natuurlijk zal de prijs van je woning wel wat stijgen, maar niet in die mate zoals je zou denken.
Een extra badkamer, slaapkamer of toilet speelt daarentegen wel een grotere rol bij het bepalen van de prijs.
Maar laten we het nu eens hebben over wat er zich rond je huis of appartement bevindt. Veel mensen denken dat alleen je woning zelf belangrijk is voor de prijs, maar eigenlijk is het juist andersom. De locatie van je woning is echt de állerbelangrijkste factor voor het bepalen van de prijs. Met een goede ligging bedoelen we een stad, dicht bij een stad, of met verschillende faciliteiten in de omgeving die gunstig zouden kunnen zijn voor toekomstige kopers. Hiermee bedoelen we sportfaciliteiten, openbaar vervoer, winkels, scholen, bedrijven …
De reden waarom wonen in de stad duurder is dan op het platteland, heeft dus alles te maken met de bereikbaarheid en de werkgelegenheid. Je verdient nu eenmaal meer in de stad dan op het platteland en alles wat je nodig hebt, is bij jou in de buurt en kun je bereiken met je fiets.
De mobiscore van de Vlaamse overheid is zelfs speciaal in het leven geroepen om woningen te scoren op mobiliteit. Hoe beter de bereikbaarheid met milieuvriendelijke vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer en de fiets, hoe beter de score.
Ook de sociale omgeving waarin je woning zich bevindt is belangrijk. Als je een gezellige buurt hebt waarin iedereen elkaar helpt en waar er buurtfeesten worden gehouden, en waar het verkeer rustig is zodat je kinderen misschien op straat kunnen spelen, kun je je prijs weer een tikje verhogen.
Natuurlijk kan de omgeving ook in je nadeel werken. Een woning verkopen in Zaventem bijvoorbeeld, zal minder opbrengen omdat daar de geluidsoverlast groot is door de opstijgende en landende vliegtuigen. Ook bij een autosnelweg zal je woning wat minder waard zijn omwille van de auto’s en vrachtwagens. Achtergestelde wijken zijn ook minder waard.
Soms is er weinig reden te zoeken waarom een woning nu net duurder is in die ene buurt. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de prijs van de woningen in de buurt. Het geheel bepaalt ook vaak de prijs van je woning. Misschien is die buurt wel erg gewild om een of andere reden? Of misschien is de straat eens positief op televisie gekomen, waardoor er nu meer mensen in geïnteresseerd zijn? Soms is het heel moeilijk om de reden te vinden achter een hogere prijs.
Heb je al van deze vreemde prijsbepalers gehoord? Wist je dat je je prijs hoger kunt zetten als er “dreef” in je straatnaam staat? Dit zou impliceren dat er zich veel groen in de omgeving bevindt. Ook woningen die op een vierkant perceel liggen, zijn op een of andere manier meer waard, omdat de tuin zo “nuttiger” is dan wanneer er kleine stukjes overblijven, wat voor de meeste mensen blijkbaar niet handig is. Airconditioning blijkt ook een enorm pluspunt te zijn voor potentiële kopers.
En zelfs de ligging van je woning op de bouwgrond zelf speelt een factor. Hoe dichter je woning bij de straat ligt, hoe minder deze waard is. Ook de ligging van de achterkant van je woning op het zuiden kan enorm meespelen in de prijs.
Zoals je hebt kunnen lezen, is een prijs op een huis of appartement plakken niet zo gemakkelijk dan dat op het eerste gezicht lijkt. Er zijn enorm veel factoren waarmee je rekening moet houden en vaak houden de factoren ook nog eens verband met elkaar. Op jezelf kom je al snel op een verkeerde prijs.
Dus, kan ik nu best naar een makelaar stappen of zou ik het op eigen houtje proberen? Dit kies je helemaal zelf. Bij sommige mensen lukt het om hun huis of appartement te verkopen tegen een mooie prijs. Als ze van tevoren de nodige research hebben gedaan en veel van de omringende huizenmarkt kennen, kun je een gokje wagen om het zelf te proberen. Weet wel dat deze research en het papierwerk veel tijd en moeite kost.
Daarom raden we aan om naar een professionele makelaar zoals Copandi te gaan. Waarom? Omdat wij de nodige expertise en middelen hebben om de prijs van een woning correct te schatten. Onze makelaars kennen alle markttendensen in hun omgeving. Door een perfecte samenwerking tussen mens en artificiële intelligentie, weten we precies wat jouw huis of appartement waard is. De schatting is de waarde waarvan wij verwachten dat we jouw eigendom binnen een aannemelijke periode kunnen verkopen. En weet je wat nog het beste is? Dat je woning laten schatten helemaal gratis is. Het enige wat je hoeft te doen, is een formulier invullen op onze site met wat basisinformatie en wij nemen vervolgens contact met je op.
De schatting van een makelaar is niet hetzelfde als de schatting van een bank of een taxatie. Hierbij wordt alleen maar rekening gehouden met de staat en de ligging en niet met trends en populariteit. Daarom is een woning laten schatten bij een makelaar sowieso de beste keuze, want je kiest uiteindelijk helemaal zelf of je met ons wil samenwerken of niet.
Als de prijs van je woning geschat is, kun je bij ons je vastgoed verkopen voor een vaste prijs vanaf € 4.500. Dat is veel minder dan de gebruikelijke makelaars, die met een commissie werken. Wij vinden deze manier van werken veel eerlijker en als we je woning niet verkocht krijgen, hoef je ons ook niet te betalen. Dat is pas transparantie. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.