Wonen in een overstromingsgevoelig gebied

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Moet ik steeds overstromingsgevoelige gebieden vermijden?
  • Wat moet ik administratief in orde brengen?
  • Wat kan ik zelf doen aan mijn woning om de schade te beperken?
  • Welke maatregelen moet ik nemen als ik een huis aan het bouwen ben?
  • Hoe weet ik of een gebied overstromingsgevoelig is?

Iedereen is geschrokken van de enorme watermassa die over de Ardennen, Limburg, Nederland en Duitsland is geraasd. Niemand had verwacht dat de impact zo groot zou zijn. Daarom wordt er sinds deze gebeurtenissen steeds meer aandacht besteed aan overstromingsgevoelige zones. Ook bij Copandi krijgen we deze vraag steeds meer en meer. Daarom hebben we een interessante blog geschreven over overstromingsgevoelige gebieden. We wensen je alvast veel leesplezier!

Heel veel mensen hebben nu schrik om in een overstromingsgevoelig gebied te gaan wonen. Maar is die angst ook wel terecht? Uiteraard is niet elk gebied even gevoelig voor overstromingen en worden er al heel lang enorme inspanningen geleverd om het water naar zogenaamde “overstromingsweides” te loodsen, waarbij dus alleen een stuk natuur, vaak een grote weide, blank komt te staan. Zo was het vroeger in de natuur ook, maar omdat de bevolking enorm gegroeid is, zijn sommige gemeentes genoodzaakt om toch in deze zones te bouwen om de bevolkingsgroei aan te kunnen. Je hebt effectieve overstromingsgevoelige gebieden, die nog recent onder water zijn gelopen of meer dan één keer om de 100 jaar getroffen worden. Mogelijke overstromingsgevoelige gebieden zijn enkel in gevaar wanneer het weer extreem wordt of wanneer er een dijkbreuk voorkomt, zoals de afgelopen overstromingen dus.

De kans dat je in een mogelijk overstromingsgevoelig gebied natte voeten krijgt, is dus erg klein. Weet dat zulke gebeurtenissen maar zeer zelden en enkel in extreme omstandigheden voorkomen. Vaak zijn woningen in overstromingsgevoelige gebieden goedkoper, dus het is een afweging die je moet maken. Weet dat we bij Copandi steeds de nodige research voor jou doen hieromtrent als je dit nodig vindt.

Natuurlijk is het ook belangrijk om het vereiste papierwerk te verrichten. Als de kans reëel is dat je woning kan onderlopen, is het belangrijk dat je de verzekering hier over inlicht! Vraag hen zeker wat je moet doen om je zo goed mogelijk in te dekken. Vraag even aan je nieuwe buren wat zij gedaan hebben om zich zo goed mogelijk te beschermen. Wanneer je huis onderloopt, kun je best na de

 overstroming foto’s maken van je spullen die beschadigd zijn en ze doorsturen naar je verzekering. Ook een lijst met een inventaris is belangrijk. Houd er tevens rekening mee dat de premies voor de brandverzekering hoger kunnen zijn.

Je kunt je niet alleen administratief indekken tegen overstromingen, je kunt best ook verschillende maatregelen nemen om je eigendommen zo goed mogelijk te beschermen. Natuurlijk is het niet zo dat je 100 % bescherming kunt garanderen, maar alle beetjes helpen wanneer je in een overstromingsgevoelig gebied woont.

Het belangrijkste is om alles waterdicht te maken. Zo zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk water je huis binnenkomt. Zo kun je alvast je deuren beschermen met rubberen schotten, de verluchtingsopeningen verplaatsen naar boven en zoveel mogelijk openingen in je huis/appartement dichten, zoals gescheurde voegen of kiertjes. Wist je trouwens dat je bij je lokale doe-het-zelfzaak een speciale coating kunt kopen om je gevel om waterdicht te maken? Als je zeker de onderkant van je gevel hiermee bekleedt, kun je al heel veel water tegenhouden!

En wist je trouwens ook dat je niet alleen je huis moet beschermen om het water buiten te houden? Je hebt misschien al wel eens in de media gehoord dat het steeds belangrijker wordt om de bodem zo weinig mogelijk te verharden. Vlaanderen is namelijk veel te “hard”. De vele bestrating, tarmac en de huizen zorgen ervoor dat het regen-/rivierwater nergens meer terecht kan. Dit zorgt ervoor dat er veel minder regenwater wordt opgenomen in de grond, waardoor er een schaarste ontstaat van drinkwater. En nu de weersomstandigheden extremer worden door de klimaatverandering, is een te harde bodem ook een echt boosdoener. Dit komt omdat het water niet in de grond kan dringen, waardoor het blijft staan op de bodem of meteen naar een waterstroom/rivier wordt geleid, waardoor het overstromingsgevaar over een heel gebied groter kan worden bij extreem weer!

Maar wat moet ik dan in mijn tuin doen om mijn huis te beschermen? Je kunt je tuin best zo weinig mogelijk verharden. Heb je toch ergens verharding nodig? Denk dan aan bijvoorbeeld kiezelsteentjes of grastegels, waarbij het water toch nog door de bodem kan sijpelen. Omdat je deze bodemsoorten enkel gaat gebruiken voor privédoeleinden, zul je de paden niet heel veel gebruiken, waardoor dit soort verharding er mooi blijft uitzien. Dit is vaak de reden waarom je de grastegels enkel op plekken ziet die niet veel worden gebruikt. Moet je veel met je auto weg? Probeer dan enkel het stukje te verharden waarop je met de auto rijdt.

Besteed ook aandacht aan de natuur in je tuin. Hoe groener, hoe beter. Grotere planten en bomen slurpen meer water op dan je denkt, dus je groene vrienden kunnen heel wat verlichting bieden bij een overstroming!

Probeer je ook zo goed mogelijk voor te bereiden op een overstroming door een gepaste veiligheidsuitrusting te kopen. Dit kunnen bijvoorbeeld zandzakjes zijn om voor je deuren of op je oprit te leggen, een waterpomp om het water uit te kelder te halen, een eventuele noodgenerator, powerbanks, een rubberen bootje enzovoort.

Het kan ook interessant zijn om je inrichting een beetje te schikken naar eventuele overstromingen. Heb je bijvoorbeeld een waardevolle collectie postzegels of heb je een mooie collectie juwelen van je grootmoeder geërfd? Dan kan het wel eens slim zijn om die spullen sowieso ergens op de bovenverdieping te bewaren. Natuurlijk kun je niet alles permanent boven zetten, maar de duurdere zaken die je niet veel gebruikt, kan je op die manier beschermen.

Als de overstroming eenmaal achter de rug is, kun je een ontvochtigingsmachine huren. Dit is een apparaat dat de lucht eerst bevriest, waardoor het vocht in de lucht verandert in ijs. Hierna wordt de lucht terug opgewarmd, waardoor het niet te koud wordt in de kamer en het ijs smelt in een buis die naar een emmer leidt. Je zult versteld staan van hoeveel water uit deze machine komt! Probeer ook zo veel mogelijk water weg te pompen en inspecteer onmiddellijk alle meubilair en spullen in je woning. Zoals eerder aangehaald, is het ook belangrijk om foto’s te nemen van je beschadigde bezittingen voor de verzekering.

Ben je van plan om je eigen huis te bouwen? Ligt het in overstromingsgevoelig gebied? Dan is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden. Als je niet van plan bent om een kelder uit te graven, is het toch belangrijk dat je hier even over nadenkt. Zelfs als je die ruimte niet nodig hebt, kan het een belangrijke bufferruimte worden voor eventueel overstromingswater. Veel mensen die in overstromingsgevoeligere gebieden wonen, hebben een kruipkelder gegraven. Omdat het een lage kelder is, betaal je niet zo veel dan bij een gewone kelder en je kunt er nog steeds goedkopere spullen in kwijt, zoals je voedselvoorraad, eventuele resterende dakpannen of oud meubilair. Let er wel op dat je geen stookolie of andere gevaarlijke spullen in deze kelder stockeert.

Probeer je woning ook op een verhoging te bouwen. Het is steeds interessant om wat extra zand te laten storten, waardoor je woning op een heuveltje komt te liggen. Zo kan het water veel moeilijker bij je woning terechtkomen. Ook je woning op palen bouwen, kan interessant zijn om het overstromingswater buiten te houden. Laat je hiervoor even informeren bij je aannemer.

 

Maar hoe weet ik nu of een gebied overstromingsgevoelig is?Verkopers hebben een meldingsplicht. Wij bij Copandi zorgen er dus voor dat jij steeds weet of je woning in een overstromingsgevoelig gebied ligt. Wij doen nog een extra stapje en we proberen je zo goed mogelijk te helpen bij de beslissing of je al dan niet wilt gaan wonen in overstromingsgevoelig gebied. Toch is dit systeem niet helemaal “waterdicht”, want het kan zelfs zijn dat de verkoper of wij niet weten van dit gevaar. Daarom is het belangrijk om als koper nog wat extra research te doen. Via deze link kun je een watertoetskaart van heel Vlaanderen bekijken. In het donkerblauw vind je de effectieve overstromingsgevoelige gebieden en in het lichtblauw vind je de mogelijk overstromingsgevoelige gebieden. Handig, toch?

Wonen in een overstromingsgevoelig gebied is dus niet gemakkelijk. Vaak is het een kwestie van afwegen. Welk risico wil je nemen voor een lagere aankoopprijs? Het is dus absoluut erg belangrijk om je research te doen of professioneel advies in te winnen bij de overheid, een verkoper of een makelaar zoals Copandi. Vaak staat de overheid zelfs niet toe om te bouwen in een bepaalde gevarenzone. Dit heeft als reden om het water de kans te geven in de grond te trekken of om het naar een bepaalde waterstroom te leiden. De overheid doet haar uiterste best om de schade zo beperkt mogelijk te houden door middel van dijken, overstromingsweides of bepaalde kanalen om het water weg te loodsen. Soms zijn al deze inspanningen echter niet voldoende en gebeuren er grote rampen zoals recent in het gebied rond de Ardennen.

Als je nog vragen hebt rond dit thema, kun je ons steeds bereiken door ons een berichtje te sturen of om even binnen te springen in één van onze kantoren. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.