Alleen een woning kopen: kan dat eigenlijk?

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:

    • Is het mogelijk om op jezelf een woning te kopen?
    • Waar moet ik zeker op letten?
    • Cohousing: ook een oplossing?
    • Wat als er toch iemand komt bijwonen?
    • Kan ik best naar een makelaar gaan of ga ik op zoek op de particuliere markt

Tegenwoordig merken we een tendens op: meer en meer mensen kiezen ervoor om single te blijven. Er komen meer en meer alleenstaanden over de vloer om een huis of appartement te kopen. Die tendens zal hoogstwaarschijnlijk nog vergroten, aangezien de gevolgen van de sociale isolatie tijdens de coronacrisis nog maar net beginnen op te komen. Ook het aantal echtscheidingen is nog steeds aan het stijgen. We zijn benieuwd welke invloeden dit zal hebben op de toekomst!

Maar laten we onszelf eens een belangrijke vraag stellen: kan je op jezelf een woning kopen? Dat hangt er een beetje van af hoe je het bekijkt. Technisch gezien kan iedereen wie er het geld voor heeft (lees: die er geen lening voor hoeft aan te gaan) , vastgoed kopen. Toch is het in de praktijk helemaal anders. Bijna iedereen koopt hun huis of appartement wanneer ze net begonnen zijn met werken, wanneer ze dus nog jong zijn en dus nog niet veel spaargeld hebben.

Daarom wordt er in het merendeel van de gevallen een hypotheek (een geldlening voor je vastgoed) aangegaan. Ook voor mensen die al een mooier kapitaal hebben, is een lening een zeer verstandige keuze, omdat hoewel de hypotheekprijzen aan het stijgen zijn, de hypotheken nog steeds erg goedkoop zijn. Daarom is het financieel interessant om dit te doen, en je krijgt er ook een mooi belastingvoordeel mee.

Die hypotheek ga je aan bij een bank, een kredietverlener of een andere financiële instelling. Zij beslissen of ze je de hypotheek gaan verlenen of niet. Dit is eigenlijk een klein beetje giswerk voor hen, omdat er altijd risico’s verbonden zijn aan geldleningen. Ze kijken naar het geleende bedrag, naar je inkomen, je job en of je een woningverzekering wil aangaan voor je nieuwe vastgoed. Ook je burgerlijke staat is belangrijk. Dit betekent of je een partner hebt of niet.

Als je alleenstaand bent, is de kans iets kleiner dat je een lening kunt aangaan, maar eigenlijk is het vooral een verkooppraatje dat je moet aangaan met de kredietverlener. Ga ook langs bij verschillende instanties, want je weet maar nooit of je op een andere plek wel diezelfde hypotheek krijgt.

Als we het dus even samenvatten, is het heel moeilijk om zwart op wit te zeggen hoeveel spaargeld je aan de kant moet hebben staan om een woning van pakweg € 250.000 te kopen. Er spelen zo gigantisch veel factoren mee, dat het echt een goed idee is om zelf langs te gaan en je situatie uit te leggen om te weten te komen wat je maximumbudget is om aan een huis of appartement uit te geven.

Nu willen we een paar handige tips meegeven om alleen een huis of appartement te kopen. Eerste tip: wat heb ik écht nodig? Het heeft geen enkele zin om veel geld uit te geven aan een woning met 2 badkamers en 4 slaapkamers die je waarschijnlijk toch nooit gaat gebruiken. Probeer echt bewust bezig te zijn met de ruimte die je effectief wil gaan benutten. Als je geen groene vingers hebt, koop je geen woning met een te grote tuin, of kun je misschien best beginnen denken aan een appartement. Extra voordeel: je hoeft geen ongebruikte ruimtes warm te stoken, waardoor je ook veel bespaart op energie.

Ga je eens horen bij de bank voor een hypotheek, ga je op huisbezoek of wil je gaan onderhandelen met de verkoper over de verkoopprijs? Dan is het een zeer goed idee om iemand mee te nemen. Natuurlijk kun je best iemand meenemen die er wat van kent, maar als je niemand kent die ervaring heeft, is bijvoorbeeld een van je ouders of een vriend ook al een goed plan. Zo ben je nooit alleen en heb je altijd een tweede mening. Misschien merkt die tweede persoon ook oplichterij op of lukt het hem/haar beter om te onderhandelen. 2 hersenen onthouden ook meer informatie dan 1.

Een vaste job is echt wel essentieel voor kredietverstrekkers. Bij een koppel is dit minder van belang, omdat wanneer één van de twee zijn/haar job verliest, er nog steeds geld in het laatje komt. Bij een alleenstaande is dit wel een risico voor de verstrekker. Dit is ook de reden waarom je als alleenstaande waarschijnlijk meer gaat betalen voor de lening.

Probeer ook niet meer dan een derde van je inkomen te spenderen aan een woonlening. Als je meer betaalt, heb je een groter risico dat je in de problemen kunt komen als er eens onverwachte kosten opduiken of wanneer je zonder werk komt te zitten.

Wat ook interessant kan zijn, is om iemand borg te laten staan voor jouw lening. Mocht er iets mislopen, kan die persoon altijd je lening terugbetalen. Natuurlijk moet je ook zo iemand vinden die dit wil doen voor jou.

Lukt het toch niet zo gemakkelijk om een hypotheek te krijgen bij de reguliere financiële instellingen? Dan kun je nog altijd aankloppen bij het Vlaams Woningfonds! Onder bepaalde voorwaarden kun je van hen een sociaal krediet krijgen om toch een woning te kunnen kopen in Vlaanderen!

Wat tegenwoordig ook sterk aan het opkomen is, is cohousing. Hierbij ga je met een groep mensen samenwonen. Ieder heeft nog een apart privégedeelte, maar belangrijke woonruimtes zoals de woonkamer en de keuken zijn gemeenschappelijk. Zo kun je de kosten delen onder elkaar en zit je toch niet alleen in een huis. Hier hebben we ook nog een leuke blog over geschreven, die je hier kunt terugvinden.

Een tendens die vaak terugkomt, is dat mensen een huis of appartement op zichzelf kopen en dan later iemand tegenkomen waarmee ze een relatie zijn aangegaan. In dit geval is het belangrijk om goede afspraken te maken. Ga nog niet te vroeg samenwonen en probeer het eerst eens een paar nachten uit. Zorg ervoor dat je goed overeenkomt en dat je partner het eens is met het feit dat het huis of appartement op jouw naam staat.

Mocht je dit willen, kun je de eigendom bij de notaris laten overdragen op je partner, zodat de woning van jullie 2 is. Zo kun je je hypotheek laten aanpassen, zodat je partner kan meebetalen aan de hypotheek. Geraak je er toch niet uit onder elkaar? Heb je kinderen gekregen en is de woning te klein voor jouw gezien? Je woning is nooit verloren, want vastgoed kopen, blijft met de stijgende vastgoedprijzen nog steeds een van de beste investeringen die je kunt doen. Je kunt je huis of appartement gewoon doorverkopen en in veel gevallen nog met winst, zeker als je er wat verbouwingen aan hebt gedaan.

In de meeste gevallen is het mogelijk om met 2 mensen in een huis of appartement te wonen, ook al woon je er al heel lang alleen in. Er begint zich pas een probleem te vormen wanneer het huis of appartement niet aan de wensen of noden van je partner voldoet, of wanneer je kinderen krijgt. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je zelf een woning wil kopen.

Heb je besloten om een huis of appartement aan te schaffen? Super! Dan kun je nu beginnen met zoeken. Maar doe ik dit best op de particuliere markt, of ga ik naar een immomakelaar? Dit kies je eigenlijk een beetje zelf. Als bijvoorbeeld je ouders hun huis willen verkopen aan jou, kan het interessant zijn om dit gewoon onder elkaar te regelen. Ook als je heel veel kent van vastgoed, kun je de particuliere markt gaan verkennen op Immoscoop, Biddit of Zimmo bijvoorbeeld.

Toch is het in de meeste gevallen het beste om naar een vastgoedmakelaar te gaan. Zeker omdat je alleen bent, is het een goed idee om een duidelijk en degelijk advies te krijgen van iemand die er wat van kent. Ons ervaren team zal samen met jou bekijken welk vastgoed het beste bij jouw budget past.

Bovendien heb je bij een makelaar meer garanties dan bij een particuliere verkoop. Je weet bij een makelaar gewoon wat je koopt en je krijgt waar voor je geld, omdat wij met ons team al jaren actief zijn op de vastgoedmarkt. Je wordt ook niet zomaar makelaar. Je moet eerst een opleiding bij het BIV volgen, waardoor je bij elke koop een garantie krijgt dat het vastgoed met alle administratie en documentatie in orde is.

Ook bij het onderhandelen, is er een makelaar bij, waardoor je steeds de eerlijkst mogelijke prijs betaalt voor jouw nieuwe stekje. Met de professionele schattingen die we doen op al onze panden, blijft de prijs eerlijk en betaalbaar, wat bij een particulier niet altijd het geval is. Door de lage fixed fee die we aanrekenen aan onze verkopers, betaal je ook minder dan bij andere makelaars, omdat verkopers hun verliezen niet zo sterk “doorrekenen” aan de verkopers!

Het loont in ieder geval zeker eens de moeite om bij ons langs te komen. Onze makelaars stellen ons assortiment maar al te graag aan je voor! Wij zijn Copandi, wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst!