Commissie bij verkoop, hoe zit dit nu in elkaar?

Onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

  • Wanneer moet ik commissie betalen?
  • Gemiddelde commissie van makelaars
  • Hoeveel btw betaal ik op de commissie
  • Wanneer heeft een makelaar recht op zijn commissie?
  • Verschil tussen een makelaar en een notaris
  • Tarieven bij Copandi

 

Om een duidelijk beeld te scheppen over waarom Copandi de beste keuze is voor jou, leggen we je in deze blog uit hoe het ‘reguliere’ commissiesysteem werkt. Mocht je hierover vragen hebben, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Bij een reguliere of traditionele immomakelaar is een percentage de meest gangbare manier om het bedrag van een provisie te betalen. Deze commissie, zoals dit percentage wordt genoemd, betaal je wanneer het immokantoor erin slaagt de woning effectief te verkopen of te verhuren aan de afgesproken prijs. Het vastgoedkantoor heeft ook recht op commissie indien je woning tot 6 maanden na het einde van de opdracht wordt verkocht aan iemand waar ze voordien informatie aan heeft gegeven of contact mee heeft gehad.

De commissie van de verschillende vastgoedkantoren is niet altijd hetzelfde. Dit komt omwille van ervaring, aanbod, kwaliteit enzovoort. Het percentage ligt meestal rond de 2 à 6 procent. Volgens het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars mag je uitgaan van gemiddeld zo’n 3 procent (zonder btw).

Hoeveel btw vragen immomakelaars? Dit is altijd 21% op het commissieloon. De gemiddelde commissie inclusief btw zou dan ongeveer uitkomen op 3,63%. Deze commissie lijkt niet heel veel te zijn, maar voor bedragen in de vastgoedmarkt kan dit toch al snel erg hoog oplopen. Voor een eigendom ter waarde van € 300.000 betaal je bij een reguliere vastgoedmakelaar rond de € 10.890. Als je dit vergelijkt met Copandi kan je al minstens € 4.390 (!) besparen. Het spreekt voor zich dat dit verschil aanzienlijk is. Daarom raden wij je zeker aan om een gratis schatting te laten doen bij ons. Wil je ook berekenen hoeveel je kunt besparen op je eigen geschatte eigendom? Kijk dan even rond op onze site. Daar vind je een handige tool om dit zelf uit te rekenen.

Klik hier om vrijblijvend een schatting aan te vragen voor jouw woning.

Klassieke makelaars houden zich het liefst aan 3% commissie. Forfaitaire makelaars of fixed-fee makelaars, zoals wij genoemd worden, gebruiken technologische innovatie om beter in te spelen op de markt en om een betere marketingcampagne te voeren. Zo maken wij bijvoorbeeld virtuele rondleidingen op eigendommen en is onze ‘backoffice’ volledig geautomatiseerd.

En hoe zit het nu met notarissen? Als er één beroepsgroep in de samenleving is die veel respect krijgt, is het wel dit beroep. Na een lange studie te doorlopen en na heel veel bloed, zweet en tranen mag je jezelf een notaris noemen.

De tarieven van een notaris zijn vastgesteld bij Koninklijk Besluit. Een notaris wijkt hier (normaal gezien) niet van af. De tarieven schommelen tussen 4,56% en 0,057%. Ze zijn sterk afhankelijk van de verkoopprijs. Notarissen zijn dus meestal goedkoper dan een vastgoedkantoor. Toch staan de laatste jaren de notaristarieven onder druk, omdat maar heel weinig notarissen hun tarieven durven wijzigen. Dit komt omdat ze dan riskeren hun titel van notaris kwijt te spelen. Notarissen krijgen nog steeds een aanzienlijk bedrag, en in de meeste gevallen is er van transparantie en duidelijkheid geen sprake. Bij Copandi proberen we al vanaf het begin duidelijk te maken wat je gaat betalen, zonder onverwachte verrassingen of prijsverschillen. Ben je tevreden? Dan zijn wij dat ook!

In België bevinden er zich nog maar weinig vastgoedkantoren die hetzelfde concept als ons hanteren. Daar willen wij verandering in brengen. Vastgoedkantoren met het concept van een “fixed fee” worden vaak gezien als vastgoedkantoren van de toekomst. Voor meer informatie hierrond, kijk even naar onze blog “7 Redenen om met een Fixed-Fee makelaar te werken!”.

Het is bewezen dat woningen sneller worden verkocht dan bij reguliere vastgoedmakelaars. Dit komt omdat je de vraagprijs niet per se moet verhogen om toch nog het gewenste bedrag te verkrijgen voor jouw eigendom. Hierdoor is de verkoopprijs niet onnodig hoog en wordt er dus meer interesse gewekt in jouw eigendom. Vaak worden er ook onnodige kosten gemaakt, zoals marketingmateriaal voor de vastgoedmakelaar zelf. Daar heeft de klant weinig aan, en dat beseffen we maar al te goed. Daarom maken we alleen maar reclame voor jouw eigendom, de reclame voor ons komt vanzelf!

Wij vinden dat het systeem van commissies en percentages verouderd is. Vastgoedkantoren hebben hierdoor een slechte reputatie opgebouwd. Klanten hebben het gevoel dat ze heel veel moeten betalen voor iets dat de makelaar weinig moeite kost. Bij Copandi willen we hier verandering in brengen. Wij werken met vaste lage tarieven. Maar hoe doen we dit?

We digitaliseren en automatiseren al onze repetitieve taken zoals administratie en onnodige telefoons. Een bot of systeem lost dit voor ons op. Hierdoor kunnen we onze overhead- en personeelskost drastisch verlagen. Dure kantoren op A-locaties zijn voor ons overbodig. Wij willen vooral inzetten op gerichte reclame en een goede marketing om je eigendom in de kijker te zetten. De grote meerderheid van onze medewerkers werkt ook van thuis uit. Dit zorgt ervoor dat we je transparante en lage formules kunnen aanbieden, zonder verrassingen op het einde van de rit. Wordt je eigendom toch niet verkocht? Dan betaal je ook gewoon niets. Onze formules zijn altijd inclusief btw. Transparantie en duidelijkheid zijn voor ons enorm belangrijk. Hieronder de tarieven en de belangrijkste mogelijkheden van onze formules.

Wil je graag de touwtjes zelf in handen nemen? Of wil je toch het proces graag overdragen aan ons professioneel team? Dat kies je helemaal zelf. Wij beschikken over 3 verschillende formules om je eigendom te verkopen. De do it yourself-formule is met € 2.500 het voordeligst: hierbij krijg je van ons administratieve ondersteuning, juridische ondersteuning en professionele marketing. Je doet de rondleidingen op je eigendom zelf, want jij kent je eigendom het beste. Je kiest ervoor om de taken die je zelf kan uitvoeren, ook zelf te doen. Voor de complexere kant van zaken zijn wij er, om je met raad en daad bij te staan.

De comfort-formule is onze meest populaire formule en kost € 4.500. Bij deze formule doet je Copandi-makelaar de rondleidingen op je eigendom, voor als je je kopers toch graag professionele uitleg van een makelaar wilt bieden. Je kopers kunnen ook een kwalitatieve virtuele rondleiding doen en krijgen een 2D-plattegrond van je eigendom. De bedoeling van deze formule is om de administratieve taken die je afschrikken, uit handen te nemen en je gedurende het hele proces te begeleiden. Sommige taken doen wij voor jou, maar toch krijg je voor de taken die jij doet een duidelijke en brede ondersteuning. Wij hebben jarenlange ervaring met de administratieve rompslomp die bij een verkoop komt kijken. Ons team is professioneel en helpt je graag verder. Omdat veel van onze mensen al in reguliere immokantoren gewerkt hebben, weten ze dat het repetitieve en vermoeiende administratieproces alleen maar tijd en moeite kost. Dankzij ons digitale automatiseringsproces gaat het vlotter dan ooit.

De premium-formule is voor als je graag het volledige werk wilt overdragen aan ons professioneel team. Deze kost € 6.500 en biedt tal van voordelen. We benaderen de kopers actief en we zorgen voor constante online targeting en retargeting. We zorgen voor een vooruitstrevende marketingmix om snel je eigendom te verkopen. We maken zelf een volledig verkoopdossier, plaatsen op verschillende kanalen advertenties van je eigendom en geven je potentiële kopers zoveel mogelijk kwalitatieve informatie over je eigendom. Geen zin om je druk te maken in administratie en verkooponderhandelingen? Met onze premium-formule en ons digitale automatiseringsproces hoef je je over niets meer zorgen te maken.

Wil je graag meer informatie over onze formules? Kijk dan op onze site. Hier leggen we alles tot in detail uit. Laat een gratis schatting doen en ontdek hoeveel je kunt besparen op de verkoop van je eigendom.

Copandi werd opgericht vanuit het geloof dat de rol van vastgoedmakelaar moet veranderen. Klanten willen graag waar voor hun geld. Wij willen je de beste service bieden aan de laagst mogelijke prijs, want zo hoort het ook. Veel geld verdienen met weinig werk en kwaliteit is niet onze manier van werken. Wij streven naar maximale klanttevredenheid.

Op basis van deze overtuiging biedt Copandi een verkoopservice aan waarbij jij kiest tussen drie formules. Je betaalt enkel wanneer we jouw pand verkopen aan een prijs die jij aanvaardt. Wij hebben kantoren op verschillende plaatsen in Vlaanderen om je zo goed mogelijk verder te kunnen helpen. We bevinden ons in Antwerpen, Mechelen en Mol.

Wij ondersteunen je niet alleen bij de verkoop van je vastgoed, maar bieden ook nieuwbouwwoningen of -appartementen aan. We hebben zelfs een nieuwbouwspecialist in dienst die je graag verder helpt. Ook wanneer je ontwikkelaar of bouwpromotor bent, ben je bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons op en wij lossen uw vragen op.

Het team van Copandi Vastgoed bestaat uit professionals in de sector. Mensen met ervaring uit de traditionele vastgoedwereld, maar met een wil, drang en goesting om het beter te doen. Onze makelaars werken in de regio waar ze wonen en waar hun sociaal leven zich afspeelt.

Copandi. Het vastgoedkantoor van de toekomst.

Denk je eraan je eigendom te verkopen? Lees hier meer!

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.