De openbare verkoop van je woning of online via biddit

Veel mensen die hun huis zelf willen verkopen, twijfelen zeer sterk of ze hun huis openbaar willen verkopen of gewoon naar een notaris willen gaan. Dat is een moeilijke keuze, omdat iedere optie wel haar voor- en nadelen heeft. Maar wat is nu de beste keuze voor jou? Dat kom je in deze blog te weten. Heb je nog vragen? Kom dan zeker eens bij ons langs of contacteer ons gewoon via onze site of sociale media. Veel leesplezier!

Laten we eerst eens beginnen bij de openbare verkoop. Deze manier van vastgoed verkopen gebeurt meestal wanneer er heel veel vraag naar een huis of appartement is. Het spreekt dus voor zich dat het dan gemakkelijk is om snel een mooie prijs te krijgen voor je vastgoed, want er is een grotere kans dat de prijs wordt opgedreven via biedingen. De verkoop van je woning gebeurt niet in je woning zelf, maar in een openbare ruimte, zoals een café of sporthal. Het is mogelijk om een instelprijs te vragen. Dat is een minimumprijs voor je woning waaronder bieders niet mogen gaan.

Je vastgoed wordt altijd gepubliceerd in een lokaal blad, online op sociale media of via een site zoals Biddit. Iedereen mag langskomen om een bod uit te brengen.

Normaal gezien krijg je één dag om je huis of appartement openbaar te verkopen. Mocht het na die dag toch niet verkocht geraken, kan de notaris het pand toch nog een tweede dag te koop stellen. Alleen als je woning gedwongen of gerechtelijk wordt verkocht, gaat de verkoop sowieso over twee dagen. Toch is het hiermee nog niet gedaan, want potentiële kopers kunnen nog altijd een hoger bod uitbrengen binnen de vijftien dagen na verkoop.

Heb je tijdens je eerste dag al een koper gevonden? Proficiat! Nu kun je drie dingen doen: het huis of appartement verkopen aan de hoogste bieder, het huis of appartement toch niet verkopen, of het huis of appartement verkopen onder opschortende voorwaarden, zodat je het recht van hoger bod toch niet uitoefent.

Als je een goede koper hebt gevonden, moet je eventjes wachten, want de koopsom moet binnen de maand overgeschreven zijn naar de notaris. Deze schrijft daarna jouw deel over. Het kan dus wel wat tijd en moeite kosten vooraleer je eindelijk je geld ziet.

De eerste bieder die een bod doet dat minstens gelijk is aan de instelprijs, verdient een premie van 1% op zijn eerste bod. Koopt die eerste bieder uiteindelijk daadwerkelijk het onroerend goed, dan wordt de premie afgetrokken van de door hem te betalen prijs.

Alles wat we hier besproken hebben, gaat over een vrijwillige openbare verkoop. Er kan ook een gerechtelijke/gedwongen openbare verkoop plaatsvinden, waarbij de vorige eigenaar van de woning zijn/haar schulden niet meer kan betalen. Het kan om eender welke reden zijn waarbij de rechtbank hier de opdracht voor heeft gegeven.

Bij Copandi hebben we nog enkele tips voor als je je huis openbaar wil verkopen. Zo heb je als verkoper altijd het laatste woord. Je kunt de verkoop altijd stopzetten, behalve wanneer het gaat om een gedwongen of gerechtelijke openbare verkoop. Let bovendien altijd goed op voor rouwkopen. Dat wil zeggen dat de koper jouw huis of appartement toch niet kan betalen. Met een rouwkoop kun je dus je woning terug op de markt laten zetten. Het probleem hierbij is dat jij opdraait voor de kosten en het mogelijke negatieve verschil met de nieuwe verkoopprijs. Vraag ook altijd om inlichtingen over de voorwaarden van de verkoop bij de notaris en/of gemeente.

Maar waar moet ik nu beginnen? Het beste is om jezelf vooraf in te lichten door eens op Google te zoeken naar hoe een openbare verkoop nu net werkt. Pas als je er genoeg over weet, kun je eens langsgaan bij je lokale notariaat om je huis openbaar te laten verkopen. Zij zullen je met raad en daad bijstaan en zorgen voor de meer ingewikkelde kant van de openbare verkoop. Bekijk hier de website van de notaris.

De manier die waarschijnlijk het meeste wordt gebruikt, is de “gewone” verkoop via de notaris. Dat is de verkoop zoals we ze allemaal kennen. Je roept bij deze methode dus alleen de hulp in van de notaris voor de formaliteiten zoals alle akten en documenten die nodig zijn om je huis of appartement te kunnen verkopen. Deze methode is vooral erg interessant als een pand een zeer specifieke kandidaat vergt en wanneer de verkoper graag een vaste prijs voor zijn/haar woning wil ontvangen.

Je vraagt je misschien af wat een notaris allemaal doet bij dit soort van verkoop. Hij is er vooral om je te adviseren en te begeleiden. Zo licht hij je in over alle fiscale voordelen die je kunt scoren wanneer je je huis of appartement wilt verkopen. Als een huis moet verkocht worden in een uitzonderlijke situatie, zoals bij een sterftegeval of een persoon met dementie, verleent de notaris ook de nodige steun en advies. Hij gaat ook al jouw belangen verdedigen ten opzichte van de koper. Verder stelt hij alle soorten akten en documenten op die noodzakelijk zijn om een onroerend goed te verkopen, zoals een onderhandse verkoopovereenkomst, een notariële akte …

Vroeger was het ook de gewoonte dat notarissen een pand kwamen schatten, maar dat wordt nog heel weinig gedaan. Voor een professionele schatting kun je het best naar een makelaar gaan. Een notaris volgt alle betalingen op van de koper van je huis of appartement. Alle financiële middelen moeten namelijk eerst “passeren” via de notaris, zodat hij een mooi overzicht heeft van wat al betaald is en wat niet. Bij de verkoop van onroerend goed staan er namelijk heel strikte deadlines op betalingen. Gemiddeld blijft het geld een drietal maanden op de rekening van de notaris staan. Hierna schrijft de notaris het volledige bedrag over naar jouw rekening, tenzij jij zelf nog enkele openstaande schulden hebt. Hier wordt eerst rekening mee gehouden.

Welke notaris kies ik nu? Dat is iets wat jij helemaal zelf beslist. Voor het geld moet je het alleszins niet doen, want elke notaris vraagt een vast ereloon dat bij wet is vastgelegd. Ga eens bij vrienden of familie langs om te vragen welke notaris zij hebben geraadpleegd, of zoek gewoon online naar een goede notaris.

Zoals we eerder al hebben aangehaald, helpt de notaris je alleen maar verder met de juridische kant van de verkoop. Al de rest moet je dus zelf doen. Als je je huis dus zelf wil verkopen, spreekt het voor zich dat er een hele hoop bij komt kijken. Reclame maken, de juiste prijs schatten, een fotogalerij maken, de administratieve formaliteiten kennen …

Dat is de reden waarom de meeste mensen een vastgoedmakelaar raadplegen. Dat is eigenlijk een tussenpersoon. Hij gaat voor zijn opdrachtgever op zoek naar een geschikte koper. De makelaar zorgt voor een goede prijsbepaling, hij neemt alle marketing voor zich, hij organiseert bezichtigingen in het pand dat te koop staat, hij onderhandelt over de prijs van het huis/appartement en hij bereidt overeenkomsten voor.

De makelaar verlicht dus het werk van de verkoper en is een echte professional. Dat komt omdat elke immomakelaar is aangesloten bij het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Deze organisatie ziet streng toe op de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar. Zij zorgen ervoor dat elke makelaar op een kwalitatieve manier te werk gaat. Het BIV heeft zelfs enkele deontologische regels opgesteld die gepubliceerd zijn in het Belgisch Staatsblad. Je kunt als verkoper dus absoluut zeker zijn dat elke makelaar in België goed werk levert.

 

Conclusie? Eigenlijk doet elke makelaar ongeveer hetzelfde werk. Maar wat maakt Copandi dan zo uniek? De prijs, de transparantie en de service. Vaak wordt over vastgoedmakelaars gedacht dat ze geldwolven zijn en veel te veel commissie vragen. Het is ook niet logisch dat een makelaar veel meer betaald krijgt voor een dure villa te verkopen ten opzichte van een klein stukje bouwgrond, want uiteindelijk doet een makelaar altijd hetzelfde.

Wij hebben hier iets op gevonden. Wij werken met een fixed fee, waardoor je alleen maar betaalt voor het werk dat we hebben uitgevoerd, en niet voor het hele wagenpark van Jaguars voor iemand die je eigenlijk niet eens persoonlijk kent. Mocht je huis toch niet verkocht geraken, is dat geen probleem, want dan hoef je ons gewoon niet te betalen. Zo blijven we altijd eerlijk en transparant, en betaal jij alleen maar voor de service die je van ons hebt gekregen.

Omdat we met deze formule werken, krijgen we enorm veel vertrouwen van onze klanten, en niet alleen van de verkopers. Ook de kopers komen maar al te graag naar ons, want ons vastgoed wordt bijna altijd in een mum van tijd verkocht! En dat voor een zeer schappelijke prijs, want als je je huis wilt verkopen voor € 250.000, betaal je bij een gewone makelaar ongeveer € 9.075. Bij ons kun je al voor € 2.500 je huis of appartement laten verkopen met dezelfde of zelfs betere service dan bij een traditionele vastgoedmakelaar! Je bespaart dus maar liefst € 6.575 euro. Hoe doen we dat? Kijk even verder op onze site, daar vind je al onze informatie. Als je nog vragen hebt, kun je altijd eens bij ons binnenspringen, ons een bericht sturen via onze sociale mediakanalen of gewoon via het contactformulier op onze site. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.

Neem hier contact op voor advies of een vrijblijvende schatting.

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.