Immo Mechelen: de vastgoedmarkt in Mechelen

Enkele onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

  • Vastgoedprijzen –> stijging?
  • Gemiddelde prijs van appartementen
  • Gemiddelde prijs van huizen
  • Woningprijzen in België
  • Schatting
  • Woningaanbod Mechelen
  • Prijsevolutie

Zoals iedereen wel weet, is het niet meer zo evident om ‘even’ een huis/appartement te kopen dan pakweg 20 jaar geleden. De Vlaamse woningprijzen stijgen vier keer harder dan de inflatie. De steden waarvan de vastgoedprijzen het felst stijgen, zijn Leuven, Antwerpen en Brugge. De vierde plaats is op dit moment voor Mechelen. Dat klinkt misschien niet zo speciaal, denk je. Toch is dat heel opmerkelijk. Mechelen is pas de laatste jaren zo duur geworden. De Dijlestad staat namelijk gelijk met Gent. Roeselare, Kortrijk en Genk zijn de goedkoopste steden. Deze blog vertelt jou alles over de mooie stad Mechelen.

Omdat we bij Copandi een kantoor in Mechelen hebben, weten we bijna alles over deze opmerkelijke stijging van de vastgoedmarkt in deze stad. Mechelen ligt in het midden van andere grote Vlaamse steden, en de stad werd in de voorbije decennia uitstekend bestuurd. Omdat het een stad is die voor heel Vlaanderen makkelijk te bereiken is en omdat je er uiteraard aangenaam kunt vertoeven, zijn de vastgoedprijzen ook geëvolueerd. Later in deze blog krijg je hier ook meer uitleg over.

Maar hoe komt het nu dat de immo in België alsmaar duurder wordt? Dit wordt toegeschreven aan een cocktail van alsmaar lagere hypotheekleningen en de vraag van gezinnen die veel groter is dan het aanbod aan vastgoed. Goed nieuws, want misschien kan dat de komende jaren wel veranderen. Veel experten verwachten een prijsdaling over 2020 omwille van de coronacrisis. Ze melden dat ‘een prijscorrectie niet uitgesloten kan worden als het aantal transacties, dat aanzienlijk daalde tussen maart en mei, niet opveert omdat de crisis zwaar weegt op een groot aantal gezinnen.’

Natuurlijk zijn dit allemaal maar speculaties, dus dit valt nog even af te wachten. Het lijkt ons wel logisch dat de vastgoedmarkt gaat stagneren, want vastgoedprijzen zijn sterk afhankelijk van de algemene economie. Omdat de coronacrisis een slechte invloed heeft gehad op de algemene Belgische economie, zou de vastgoedmarkt wel eens meegezogen kunnen worden. Wil je graag wat meer informatie over de vastgoedmarkt van heel België? Daar is een heel goede website voor. Surf even naar Statbel. Hier vind je alles terug over verschillende onderwerpen, waaronder de vastgoedmarkt, het bevolkingsaantal, de inflatie, de faillissementen, informatie over COVID-19 en zelfs populaire babynamen. Je kunt er uiteraard nog veel meer op terugvinden.

Nu we de prijsstijging hebben besproken, komen we graag even terug op de vastgoedmarkt van Mechelen. Het is interessant om de gemiddelde prijs van vastgoed in Mechelen even aan te halen. Zo betaal je voor een appartement gemiddeld € 240.000. Voor een huis betaal je gemiddeld € 255.000, met uitzondering van villa’s. De laatste jaren zijn vooral de nieuwbouwappartementen in trek, waardoor die ook het snelst aan het stijgen zijn in prijs. Een doorsnee appartement in België kost nu gemiddeld € 229.820. Voor een huis betaal je vandaag om en bij de € 281.954. Deze cijfers zijn uiteraard referenties en zullen variëren.

Als je dus je huis in Mechelen wil verkopen, is het belangrijk om een goede schatting te laten doen, want zo kun je het meeste uit je woning halen. Laat zeker en vast een immomakelaar langs komen om je huis goed te laten inspecteren. Hij houdt rekening met verschillende factoren, waaronder de algemene toestand van het pand, de tuin en de ligging. Omdat de vastgoedmarkt in Mechelen tegenwoordig aan het floreren is, gaat de ligging zeker een doorslag geven. Het is dus belangrijk dat de vastgoedmakelaar zich hier van bewust is. Laat daarom een gratis schatting doen bij Copandi. Omdat we gevestigd zijn in Mechelen, kennen we alles van de vastgoedmarkt in deze stad. Met al onze expertise kunnen we een eerlijke prijs plakken op jouw woning. Laat dus zeker een gratis schatting doen bij één van onze makelaars in Mechelen.

Als we eenmaal een prijs voor jouw woning hebben gevonden, kunnen we je huis/appartement verkopen met verschillende hedendaagse marketingtechnieken. Zo zorgen we ervoor dat het merendeel van onze woningen snel en vlot wordt verkocht tegen een eerlijke prijs. Omdat we heel veel gebruik maken van technologie, kunnen we saaie, tijdrovende en repetitieve taken overlaten aan artificiële intelligentie. Zo kunnen we veel meer tijd vrijmaken voor jou, de klant. Dat is dus een win-winsituatie niet alleen voor jou, maar ook voor ons. Want zo houden we ons bezig met waar wij écht goed in zijn, de klanten een zo goed mogelijke service bieden voor zo weinig mogelijk geld.

Wij willen alleen maar eerlijke prijzen aanbieden, terwijl het traditionele makelaarsmodel vooral berust is op traditie. Het is vandaag de dag heel normaal om een commissie van 3% exclusief btw te vragen. Copandi vastgoed vindt dat de hoogte van de verloning niet afhankelijk moet zijn van de waarde van een eigendom. Een woning in de hogere prijsklasse die correct geprijsd is, verkoopt even vlot als een andere woning. Onze tijdsbesteding is dus gelijkaardig en dus vinden we dat we ook niet extra vergoed moeten worden hiervoor. Wordt je huis toch niet verkocht? Geen probleem, dan betaal je ons ook niet. Zo houden we onszelf scherp en voel jij je altijd op je gemak.

We bieden drie verschillende formules aan, waardoor je zelf kunt kiezen hoeveel hooi je op je vork wil nemen. Je hebt de keuze tussen veel taken zelf doen, of juist alles aan ons over te dragen. Heb je vragen over onze diensten of wil je je (Mechels) huis graag laten schatten? Vul dan het formulier op onze site in of kom gewoon even langs in de Leopoldstraat 37 te Mechelen. Wij helpen je graag verder.

We willen je ook graag nog wat vertellen over Mechelen zelf, met haar interessante woningaanbod. De stad van de maneblussers, zoals de Mechelaars wel eens worden genoemd, heeft heel veel in haar mars. Zo heeft de stad een zeer interessante geschiedenis, een mooie groene rand en een hedendaags cultureel en ontspanningsaanbod. Aan de rand van de stad heb je enkele hele mooie en rustige parken waar je kunt gaan wandelen of fietsen. Een noemenswaardig natuurgebied in Mechelen is het Mechels Broek. Dit is een groot gebied dat bestaat uit nat grasland dat beschermd is door Natuurpunt. Op afspraak kun je dit gratis bezoeken.

In het centrum vind je de Sint-Romboutskathedraal, de voormalige paleizen van Margareta van Oostenrijk en Margareta van York en het paleis van de Grote Raad. Ben je meer geïnteresseerd in de oorlog? Dan is Kazerne Dossin een zeer goede keuze. Het fungeert op dit moment als een museum, memoriaal en documentatiecentrum over de holocaust en de mensenrechten. Als laatste toeristische attractie willen we nog het Groot Begijnhof aanhalen. Terwijl je hierdoor wandelt, waan je je zo terug in de tijd! Het heeft een uniek karakter dankzij zijn ontstaansgeschiedenis. Daarom staat het ook op de lijst van Unesco-werelderfgoed.

Op hedendaags gebied is Mechelen ook zeer interessant. Zo heb je één van de meest unieke evenementenhallen in Europa: de Nekkerhal. Veel beurzen, concerten, sportwedstrijden en musicals hebben er al plaatsgevonden. Er vinden ook veel culturele evenementen in de stad plaats, zoals Mechelen Feest. Verder beschikt de stad over een heel mooi cultuurcentrum, waar het hele jaar door zeer interessante voorstellingen en evenementen plaatsvinden. Verder heb je nog het bekende Technopolis, wat vooral gekend is om de leuke doe-experimenten rond technologie en wetenschap. Ook niet te vergeten, het Speelgoedmuseum, waar je de volledige geschiedenis van het speelgoed kunt ontdekken. En voor de bierliefhebbers: Gouden Carolus wordt in Mechelen gebrouwen.

Om even terug naar de vastgoedmarkt te komen, zien we de vastgoedmarkt elk jaar opnieuw stijgen. Heel veel van de nieuwe bewoners zijn jonge gezinnen. Hierdoor is Mechelen uitgegroeid tot een zeer jonge stad. Maar 17% van de Mechelaars is boven de 65 jaar. Als je dan naar Vlaanderen in het algemeen kijkt, ligt dit cijfer op 20%. De stad heeft een lange weg afgelegd om tot deze interessante positie te komen. 10 jaar geleden was het imago van de stad heel wat minder rooskleurig. Toch heeft de politiek in Mechelen de stad doen heropleven. Alle negatieve punten zijn omgebogen naar positieve punten. Straten werden heraangelegd, parkings en randparkings werden bijgebouwd, winkelstraten werden een pak aantrekkelijker gemaakt en er werd iets gedaan aan de slechte verkeerssituatie.

Als we eens kijken naar de evolutie van de vastgoedprijzen in Mechelen, kunnen we zien dat ze fel de hoogte zijn ingeschoten in 2008. Een pand kostte voor 2008 minder dan € 100.000. Het spreekt voor zich dat dat heel weinig is. Vooral in 2008-2009 is de prijs enorm gestegen. Toch blijft de markt gestaag de lucht in gaan.

Heel wat mensen komen in de Dijlestad, zoals Mechelen ook wel eens genoemd wordt, wonen omdat er veel werkgelegenheid is en omdat alle grote Vlaamse steden op een steenworp van Mechelen liggen. Dit gecombineerd met de mooie uitstraling van de stad maakt dit één van de interessantste steden van Vlaanderen om gaan te wonen. Ben je overtuigd om het vastgoed in Mechelen eens te komen inspecteren? Dat kan! Spring even binnen bij Copandi en wij vertellen alles wat je moet weten over deze mooie stad.

Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.

Bekijk het aanbod in Mechelen.

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.