Een serviceflat kopen: wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen: 

  • Wat is een serviceflat?
  • Huren of kopen?
  • Wat is de gemiddelde prijs van een serviceflat?
  • Waar moet je zeker op letten wanneer je een serviceflat koopt?
  • Vastgoedmakelaars en ouderenwoningen

 

Begin jij ook wat last te krijgen van de gebruikelijke kwaaltjes? Op zoek naar een serviceflat? De woonvorm, die nu toch al een tijdje in Vlaanderen gedijt, wordt steeds populairder. Het is de ideale schakel tussen onafhankelijk wonen en een woonzorgcentrum. Deze blog geeft je de nodige uitleg over deze woonvorm. Bij Copandi wensen we je alvast veel leesplezier!

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wat wonen in een serviceflat, of een erkende assistentiewoning, nu net betekent. Het zijn toegankelijke flats die binnen een zeer korte afstand van een woonzorgcentrum liggen, of die in hetzelfde gebouw liggen. In een serviceflat is het (over het algemeen) niet de bedoeling dat de verpleging je eten komt brengen of je huis poetst. Dat doe je allemaal nog zelf. Het is dus nog steeds een redelijk onafhankelijke vorm van wonen. In een serviceflat bevindt zich een knop of een ander hulpmiddel waarmee je de zorg die normaal in een woonzorgcentrum beschikbaar is, kunt oproepen. Mocht er zich een noodsituatie voordoen, ben je er steeds zeker van dat het personeel van het aanpalende woonzorgcentrum zich over jou bekommert. Ook voor een noodopname in het woonzorgcentrum is vaak al alles voorzien. 

Dit zorgt er dus voor dat je nog steeds alles onafhankelijk kunt doen, maar je hoeft je geen zorgen te maken als je soms wat zorg nodig hebt. De woonvorm is vooral bestemd voor ouderen. Voor jongere mensen zijn er andere alternatieven, hoewel je als niet-oudere wel kunt investeren in een serviceflat, maar daar komen we later op terug. Je kunt ook niet zomaar in een serviceflat gaan wonen. Je moet je eerst aanmelden bij het OCMW of bij het woonzorgcentrum dat betrokken is bij de serviceflats. Let wel op: de meeste OCMW’s die instaan voor de serviceflats laten alleen maar ouderen toe die al een tijdje in de gemeente wonen, omdat de vraag naar deze woonvorm redelijk groot is. In private centra heb je dat niet, maar ook hier moet je een hele selectieprocedure ondergaan, omdat de woonvorm erg in trek is vandaag de dag.

Bij een serviceflat heb je ook veel meer inspraak dan bij een woonzorgcentrum, wat dus betekent dat je je hele flat zelf kunt inrichten en je leven nog zelfstandig kunt organiseren, terwijl dat bij een woonzorgcentrum al iets moeilijker gaat. Privacy is dus gegarandeerd in een serviceflat. Ben je zorgbehoevend, maar heb je toch af en toe nood aan wat zorg en wil je echt nog niet naar een woonzorgcentrum gaan? Dan is een serviceflat de ideale optie!

 

Heb je besloten om het eens een keer te proberen? Dat is geweldig! Je denkt waarschijnlijk al aan het volgende: moet ik nu huren of kopen? Ook dat is voor iedereen anders en moet je eigenlijk zelf eens bekijken. Toch raden we aan om in het begin te huren, zeker als je nog niet tegen te veel kwaaltjes aanloopt. Zo kun je het eens testen, en mocht het niets voor jou zijn, kun je nog altijd terug verhuizen naar je oude vertrouwde huis. Ook wanneer het financieel wat moeilijker gaat voor jou, kun je de optie om te huren overwegen. Let op: bij het huren van een serviceflat betaal je een dagprijs in plaats van een maandprijs. Veel hangt af van de ligging, of het een nieuwbouw is en de grootte van de flat, maar meestal liggen de prijzen tussen de € 25 en € 60 per dag.

Ben je letterlijk helemaal verkocht voor een serviceflat? Super! Dan zou het wel eens interessant kunnen zijn om er eentje te kopen! Het is dus belangrijk dat de woonvorm echt iets voor jou is, en dat je je goed voelt in een serviceflat. Een serviceflat kost ongeveer tussen de € 175.000 en € 225.000, ook weer afhankelijk van waar de flat zich bevindt, hoe groot deze is en hoe oud het gebouw is. Vaak biedt een woonzorgcentrum nog aanvullende diensten aan serviceflats, zoals maaltijden, parking, opslagruimte en dergelijke. Probeer goed te overwegen of je deze diensten nodig hebt, want dit doet de prijs ook weer stijgen.

Wat erg interessant is aan het kopen van een serviceflat, is dat je je oude woning kunt verkopen eenmaal je verhuisd bent. Zo kun je met het verkoopbedrag een mooi centje sparen, of dit bedrag gebruiken om de serviceflat af te betalen. Met het overgebleven geld kun je dus leuke dingen gaan doen! Heb je kinderen? Dan is een serviceflat kopen ook interessant, want als jij er niet meer bent, kunnen zij de serviceflat verhuren en er een mooi centje mee bijverdienen. De volgende generaties kunnen dus nog steeds verder genieten van jouw aankoop.

Let er ook op dat de term “serviceflatniet beschermd is. Enkel “erkende assistentiewoningen” voldoen aan de wettelijke vereisten. Hierbij moet de flat beschikken over crisiszorg en een ontmoetingsruimte. Zorg er dus steeds voor dat je goed weet wat de faciliteiten van de flat zijn, want sommige verkopers proberen je een serviceflat te verkopen die eigenlijk geen serviceflat is.

 

Net als bij andere woningen, is het belangrijk dat je goede afspraken met je verkoper maakt en controleert of de flat in orde is. We zeggen dit omdat enkele jaren geleden woonzorgcentra en serviceflats als paddenstoelen uit de grond schoten, omwille van de vergrijzing. Sommige verkopers willen profiteren van deze tendens door het wat minder nauw te nemen met de kwaliteit en om dus kosten te besparen. Enkele jaren geleden waren er enorm veel investeerders die zonder veel nadenken overal serviceflats neer hadden gezet, op de meest onmogelijke en onaantrekkelijke plekken. Er is in Vlaanderen zelfs één serviceflatcomplex midden in een industriezone. Wie wil daar nu wonen?

Omdat je nu overal in Vlaanderen serviceflats kunt vinden, kun je best extra goed opletten of alle faciliteiten binnen handbereik liggen. Het beste is om een flat te vinden die in een dorps- of stadskern ligt. Zo kun je nog steeds zelf naar de bakker, slager of een andere winkel en is er nog wat beweging rondom je flat. Veel ouderen zijn namelijk ook geïnteresseerd in een serviceflat omdat ze zich eenzaam voelen in hun grote huis. Daarom is het belangrijk dat er een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte is en dat je nog steeds je eigen ding kunt doen, zoals op een terrasje doen langs de kerk, of een praatje maken met een oude vriend in de supermarkt.

Let dus op of de flat kwalitatief is en geen gebreken heeft, en dat de aangeboden zorg en faciliteiten in lijn zijn met wat jij wenst.

Vaak wordt gedacht dat wonen in een serviceflat goedkoper is dan wonen in een woonzorgcentrum, maar dit klopt niet. Als je alles bij elkaar telt, kom je ongeveer op hetzelfde bedrag uit, want de gemiddelde prijs voor het wonen in een woonzorgcentrum is € 1.595 per maand. Probeer dus zeker goed te overwegen waar je wil gaan wonen, want de kosten zijn quasi gelijk. Onthoud ook dat je extra moet betalen voor de zorgdiensten die je kunt oproepen. Die kosten liggen meestal ook tussen de € 350 en € 500 per maand.

 

Ben je nog jong en denk je eraan om een serviceflat te kopen als investering? Laat je best goed informeren. De flats kunnen op dit moment misschien erg in trek zijn, maar er komen steeds meer en meer alternatieven voor thuiszorg. De thuiszorgwinkels bieden een enorm assortiment aan spullen, er zijn tegenwoordig valdetectiesystemen en via apps kun je zorg en assistentie op maat ontvangen. Daarom is het niet helemaal zeker of de serviceflats over enkele decennia nog in trek gaan zijn. Wij raden aan om enkel een serviceflat te kopen als je er later zelf in wil gaan wonen

 

Toch op zoek naar een andere vastgoedinvestering, of ben je misschien als oudere eerder geneigd om een “normale” flat te kopen, en die in te richten als flat voor ouderen? Met de huidige technologie is alles mogelijk, en met diensten zoals het Wit-Gele Kruis kun je ook in je eigen woning de gepaste zorg krijgen. Kom eens met een van de makelaars van Copandi praten. We vinden voor jou zeker de juiste woning en houden rekening met je behoeftes. Wij bieden op dit moment nog geen serviceflats aan, maar we hebben zeker appartementen die toegankelijk zijn en die perfect gemaakt zijn op maat van jouw leven.

De professionaliteit van ons team heeft al veel kopers overtuigd om voor ons te kiezen. We rekenen een vaste prijs aan onze verkopers aan, waardoor de prijs ook voor jou als koper wordt gedrukt. Zo ben jij er zeker van dat je steeds een eerlijke en lage prijs betaalt! Stuur ons even een berichtje via onze sociale media of het contactformulier op onze site, en ons team helpt je met plezier verder! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst!