Een woning kopen of huren met een laag budget

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Wat is het beste: kopen of huren?
  • Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik een woning koop?
  • Copandi en jouw zoektocht naar het perfecte huis

Vaak worden er heel wat dure, mooie huizen/villa’s in de kijker gezet op vastgoedwebsites. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die het budget niet hebben om eender welk huis of appartement te kopen. In deze blog proberen we jou te helpen om de juiste keuze te maken. Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan zeker contact met ons op of breng ons een bezoekje aan één van onze kantoren. Veel leesplezier!

Wat is het beste: kopen of huren?

Veel mensen die weinig budget hebben, gaan al meteen een huis of appartement huren. Maar is dat wel een goed idee? Op korte termijn is het ongetwijfeld goedkoper, maar besef dat je elke maand zult moeten blijven betalen en niets van dat geld ga jij ooit nog terugzien. Daarom is het erg belangrijk om eens langs te gaan bij een bank of vastgoedkantoor voor meer advies. Het is goed mogelijk dat je toch voldoende budget hebt om een minimale eigen inbreng voor een hypotheek te hebben. Probeer zoveel mogelijk gunstige factoren voor te leggen. Heb je een vast inkomen? Laat dit dan zeker weten, want dit kan een heel groot verschil maken! Mocht het niet lukken bij de bank, kun je nog altijd aankloppen bij de Vlaamse overheid voor een sociale hypotheek. Hier zijn de voorwaarden minder streng en zijn de hypotheken goedkoper.

 Krijg je op beide plekken een negatief advies? Dan loont het misschien de moeite om een huis te huren. Laat je ook hier zo goed mogelijk adviseren, want huurwoningen kunnen enorm verschillen qua prijs. Probeer vooral uit te zoeken wat goed bij je past, zodat je nooit te veel hoeft te betalen. Het voordeel bij huren, is dat de grote onderhoudskosten niet voor jou zijn, dus je gaat nooit voor verrassingen komen te staan. Een huurcontract is ook heel eenvoudig op te zeggen, dus als je het niet meer naar je zin hebt in je huurwoning, of je vindt dat je teveel betaalt, kun je gewoon vertrekken! Een maandelijkse huurprijs ligt meestal ook onder de maandelijkse afbetalingsprijs van een hypotheek. Wil je meer weten over een woning huren of ben je geïnteresseerd in onze brede keuze aan huuroplossingen? Kom dan zeker eens langs bij Copandi om de mogelijkheden rond huren te bespreken.

 Tegenwoordig vind je ook veel hippe mogelijkheden om te wonen, zoals cohousing, kangoeroewonen of misschien zelfs wel een tiny house (bekijk onze blog over tiny houses voor meer info). Hamsterhuren is tegenwoordig ook populair. Je huurt hierbij een woning met optie tot koop die je kan lichten tot een bepaald aantal jaar na het begin van je huurcontract. Op voorhand leg je alles vast, dus je komt nooit voor verrassingen te staan. En wanneer je beslist om de woning te kopen, kun je huurgelden die je al betaald hebt, van de koopprijs aftrekken! Geweldig toch? Zo krijg je meer tijd om te sparen zonder dat je geld aan het verliezen bent aan huur. In de tussentijd kun je alvast gewoon worden aan je eigen woning en misschien al wat klusjes doen zoals verven of kleine renovaties. 

We raden sterk aan om huren te blijven zien als iets tijdelijks. Mocht je na verloop van tijd toch in een financieel gunstige situatie komen, zoals een mooie loonsopslag of een grote erfenis, kun je best nog eens gaan navragen of het tóch niet mogelijk is om alsnog een hypotheek af te sluiten. Weet ook dat het op dit moment een enorm gunstig moment is om een hypotheek af te sluiten. De rente is nog nooit zo laag geweest.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik een woning koop?

Dus, je budget is groot genoeg om een huis of appartement te kopen? Geweldig! Probeer zo goed mogelijk van deze situatie te profiteren en zoek jouw perfecte woning. We raden aan om elk huis dat je gaat bezoeken zo goed mogelijk te inspecteren. Het is niet de eerste keer dat mensen een huis kopen dat er op het eerste zicht geweldig uitziet, maar waarbij na een tijd de minder leuke dingen naar boven beginnen te komen. Natuurlijk is het zo dat verborgen gebreken nooit mogen worden verkocht, dus als je woning op een of andere manier niet meer bewoonbaar wordt wanneer je er een tijdje inwoont en de verkoper van je woning dit niet gemeld heeft, kan er een juridische procedure worden opgestart.

 Wij hebben het vooral over onderhouds- en energiekosten. Een oud huis bijvoorbeeld is natuurlijk gunstig qua prijs, maar weet ook dat een verwarmingsketel, de (water)leidingen of het dak sneller gaat verslijten dan bij een nieuw huis of appartement. Omdat een niet-gerenoveerd oud huis bovendien ook niet zo goed geïsoleerd is dan de nieuwe woningen, ga je ook meer moeten betalen aan energiekosten. Ook bijvoorbeeld een trap of een keuken kan al eens sneller gaan verslijten dan je denkt, waardoor de renovatie ook weer wat kosten oplevert. Probeer dus goed na te denken wanneer je van plan bent om een iets oudere woning te kopen.

Probeer er ook op te letten om een huis of appartement te kopen dat zo goed mogelijk aansluit bij jouw noden en die van je gezin. Het heeft geen enkele zin om een huis met drie slaapkamers en een grote woonkamer te kopen als je geen kinderen hebt/wilt. Een te grote keuken heeft ook geen enkel nut als je niet veel gezinsleden hebt. Heb je toch een woning waaruit na een tijdje blijkt dat je een bepaalde kamer of ruimte niet gebruikt? Dan kun je die ruimte misschien  wel verhuren aan een winkelier of kapster! Ga even langs bij de bank om dit te bespreken.

Als er onverwachte situaties optreden die te maken hebben met je hypotheek, kun je altijd naar de hypotheekverstrekker stappen om te vragen naar een herfinanciering. Zo is de hypotheek steeds perfect afgestemd op jouw financiële noden. Zoek even door onze blogs, want hieraan hebben we ook een artikel gewijd. Kijk ook of je in aanmerking komt voor de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen. Die biedt je tien jaar lang financiële bescherming tegen ongewild inkomensverlies als je een woonlening afbetaalt.

 Wat we ook aanraden wanneer je een huis of appartement koopt, is om goed op te letten waar het huis of appartement zich juist bevindt. Het is moeilijk om één lijn te trekken in “dure gebieden”, omdat zelfs in één straat de huizen enorm kunnen verschillen qua waarde. Toch zien we vaak dat de grote steden de laatste jaren enorm zijn opgeslagen. We merken dat Brussel de duurste regio is om te wonen in België. We raden zeker aan om eens op het platteland te gaan kijken, want daar zijn de prijzen meestal gunstiger. Kijk bijvoorbeeld naar Ginderbuiten in Mol, De Schorre in Boom of Tongeren in Limburg. 

 

 

Copandi en jouw zoektocht naar het perfecte huis.

We adviseren je graag over welke plek het gunstigste is om te kopen. Omdat we bij Copandi een mooi team aan deskundige vastgoedmakelaars hebben, ben jij altijd zo goed mogelijk verder geholpen. Omdat ze allemaal uit de streek komen van waar onze huizen worden verkocht, weten ze perfect wat je zoekt en wat je noden zijn. Wij weten dat een huis kopen niet goedkoop is, en dat je al die bijkomende kosten wel kan missen als de pest. Daarom willen we jou graag helpen. Terwijl andere “traditionele” makelaars graag hun eigen rekening vullen met dure commissies, houden wij het eerlijk door steeds een laag, vast bedrag aan verkopers te vragen. In dit bedrag zit alles: het advies, de marketing, de btw en alle andere makelaarskosten.

We werken met drie verschillende verkoopformules die gaan van € 2.500 tot € 6.500, terwijl je bij een “traditionele” makelaar al meer dan € 9.000 betaalt voor een huis van € 250.000! Maar wat heeft deze makelaarskost nu met mij, de koper, te maken? Wel, hoe minder de verkoper moet betalen aan extra kosten voor de verkoop van zijn/haar huis of appartement, hoe minder hij/zij dit gaat doorsluizen naar de koper. Het spreekt natuurlijk voor zich dat als een verkoper bijvoorbeeld € 10.000 betaalt bij een “traditionele” makelaar, hij/zij dit bedrag niet zomaar gaat betalen. De koper  wil dit graag terug zien door € 10.000 extra te vragen op de verkoopprijs. Zo blijft hij/zij uit de kosten. We merken dus dat onze verkoopprijzen lager liggen dan bij andere, “traditionele” makelaars, omwille van dit fenomeen.

Maar hoe komt het nu dat we zo’n mooie prijzen aan verkopers kunnen vragen? Eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk. We proberen gewoon slim te besparen. Al het werk dat tijdrovend en repetitief is, laten we over aan artificiële intelligentie, en we gebruiken geen dure ouderwetse marketingcampagnes die toch niemand meer bekijkt. We werken via sociale media en het internet. Want jij bent als potentiële koper nu ook op onze site aan het surfen, en niet naar een of andere reclamefolder aan het kijken. Moderne kopers zoeken gewoon op het internet naar de perfecte woning. We kunnen op die manier gericht advertenties verspreiden die écht nuttig zijn voor potentiële kopers.

Heb je nog vragen voor ons of ben je misschien geïnteresseerd om een woning te kopen of te huren bij ons? Stuur ons dan zeker een berichtje of kom even langs in een van onze kantoren in Mechelen, Mol of Schoten. Veel succes bij het vinden van je droomwoning! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.