Tiny houses: alles wat je erover moet weten!

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Wat is het?
  • Wat kost het?
  • Wat is de wetgeving rond tiny houses?

Je bent ze misschien al eens in de media tegengekomen of gewoon ergens langs de straat. Het is het fenomeen van de afgelopen jaren, maar er is vaak nog een hoop onduidelijkheid rond. De tiny houses. Ben jij wel geïnteresseerd in dit leuke nieuwe woonidee? In deze blog leggen we je uit wat het is, wat het kost en wat de regels errond zijn. Je kunt altijd bij ons terecht voor vragen, mocht er iets niet duidelijk zijn.

 

 

Wat is het?

Dus, wat is nu een “tiny house”? Het zijn eigenlijk minuscuul kleine hutjes die er uitzien als een huis. Sommigen hebben zelfs wieltjes! Die huisjes zijn dus ideaal voor mensen die avontuurlijk ingesteld zijn en die maar weinig ruimte nodig hebben om te wonen. Je beseft natuurlijk ook wel dat het afgelopen jaar deze huisjes enorm populair geworden zijn omwille van de lockdown. Heel veel mensen waren hun eigen vaste huis beu en wilden eens op avontuur trekken in een tiny house. De huisjes op wielen hebben gemiddeld een oppervlakte van 22 m² en mogen maximum 3,5 ton wegen, zodat het huisje nog makkelijk transporteerbaar blijft met een auto.

Misschien zit je een beetje krap bij kas en heb je gewoon genoeg van altijd zoveel geld te moeten ophoesten voor een huis waarvan je toch maar een klein deeltje gebruikt? Een tiny house biedt net voldoende ruimte voor twee personen en kost bijzonder weinig. Je kiest natuurlijk zelf of je je huisje zelf wil maken of laat maken. Tegenwoordig zijn er enorm veel mogelijkheden op de markt, en als je een beetje een handige Harry bent, kost het hele project je nog minder dan verwacht!

 Omdat de huisjes zo “tiny” zijn, is het natuurlijk ook erg belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de beschikbare ruimte. Iedere centimeter die je kunt gebruiken, telt. Kijk bijvoorbeeld naar het leuke houten interieur op deze foto. Het is natuurlijk nóg leuker als je zelf een beetje handig bent en je zelf je huisje maakt (of een deel daarvan). Zo kun je ook volledig zelf het interieur afstemmen op je behoeften en wensen!

Maar hoe zit het nu met water en energie? Sommige huisjes kun je gewoon aansluiten op het water- en elektriciteitsnet, zoals je dat ook doet met bijvoorbeeld een mobilhome of caravan. Andere huisjes hebben dan weer zonnepanelen en kunnen regenwater recupereren. Sommigen hebben zelfs een composttoilet om zo weinig mogelijk water te verspillen. Haal die ecologische zelf in je maar naar boven!

De huisjes zijn zelfs zo populair dat meubelgigant IKEA al in een tiny house-project is gestapt, samen met het Amerikaans bedrijf “Tiny Home Project”. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief van iets meer dan 17 m². Het huisje heeft een “grote” kamer, een woonkamer, een keuken en een badkamer, met uiteraard de meubels van IKEA.

 

 

Wat kost het?

Hoe zit het eigenlijk met het prijskaartje van een tiny house? Eigenlijk valt dat allemaal heel goed mee. Als je naar het huisje van IKEA op zoek bent, betaal je ongeveer € 40.000 zonder meubels en ongeveer € 53.000 met meubels. Toch goedkoop, niet? Natuurlijk kunnen de prijzen variëren naarmate de grootte, het uiterlijk en het comfort van het huisje. Je kunt eigenlijk heel ver gaan met de prijs, maar voor een minimum aan comfort raden we zeker aan om boven de € 20.000 te blijven. Als we over het algemeen kijken, kost een tiny house gemiddeld € 42.000. 

Natuurlijk kun je ook een tiny house huren, zoals je dat doet met eender welk vakantiehuisje. De prijzen schommelen ook hier naargelang het type huisje. Meestal kosten ze tussen de € 50 en € 150 voor één nacht. Je wil zelf je tiny house bouwen, maar je werkplaats is ook tiny? Dan kun je zelfs een werkplaats huren met allerlei faciliteiten om je huisje zo goed mogelijk te kunnen bouwen! Tiny House Belgium stelt zijn ateliers ter beschikking voor de creatievelingen onder ons voor € 400. Toch nog wat hulp nodig? Dat kan voor € 40 per uur.

We willen je er ook op wijzen dat een tiny house geen mobilhome of caravan is. Het is dus niet zo dat je de ene week in dit ene mooie bos gaat staan, om dan de week erna ergens op een weide in Zuid-Frankrijk te gaan staan. De meeste huisjes zijn mobiel gebouwd, maar omwille van de soms nogal speciale vormen en afmetingen raden we je aan om op (middel)lange termijn te denken. Zoek dus eerst jouw droomplekje op en laat dan best je huisje staan voor ten minste één of twee zomers. Dat is ook het voordeligst, want je betaalt al snel € 400 voor het transport van een huisje dat geen wielen heeft. En dan spreken we nog niet over een hijskraan of wanneer je graag ergens diep in het bos wil gaan wonen.

Als je geïnteresseerd bent in een tiny house, raden we je sterk aan om contact op te nemen met Tiny House Belgium. Zij zullen je verder helpen met de praktische kant en de formaliteiten. Ze kunnen al je vragen beantwoorden rond de exacte wetgeving en je kunt er zelfs een huisje maken of laten maken! Surf dus zeker eens naar hun site als je graag wat meer informatie wil en wat mooie foto’s wenst te bekijken van hun realisaties.

 

 

Wat is de wetgeving rond tiny houses?

Laten we nu even terugkomen op die juridische kant. België is natuurlijk België niet als er heel veel onduidelijkheid bestaat rond het concept “tiny house”. Het is namelijk zo dat tiny houses zelfs niet voorkomen in de Belgische wetgeving. We weten dus niet of je zomaar ergens je huisje mag neerzetten of niet. Wat we wel weten, is dat wanneer je huisje op een trailer of wielen staat, je dit kunt inschrijven als voertuig. Omdat je een voertuig overal mag parkeren, is het dus wettelijk gezien ook in orde om je tiny house overal neer te zetten, zolang je er maar niemand mee stoort. Koop dus zeker geen vergunning als je een huisje op wielen hebt, want dat is weggegooid geld.

Heb je een tiny house dat je nooit verplaatst en is het ook aangesloten op het elektriciteitsnet en de watervoorziening? Heb je misschien zelfs je toilet aangesloten op de riool? Dan begint het wettelijk gezien al wat ingewikkelder te worden. Daarom raden we je aan om gewoon even langs te gaan bij de gemeente waar je je tiny house wil gaan plaatsen. Zij zullen je alle informatie geven over wat mag en wat niet mag in hun gemeente. Trouwens, als je alles snel opgeruimd krijgt en niemand hindert, laten de meeste politieagenten en toezichthouders dit toch oogluikend toe, dus maak je vooral niet te veel zorgen over het wettelijke aspect en geniet van de quality time in je tiny house.

Wil je graag permanent wonen in je huisje? Dat is al wat moeilijker, want de domiciliëringsregels laten dit meestal niet toe. Laat je dus zeker goed informeren bij de gemeente waarin je tiny house zich bevindt.

 

 

Een vaste stek? Wij helpen je graag verder

Ben je eerder toch op zoek naar een vaste stek, maar wil je al die onnodige extra kosten niet betalen die zo onvermijdelijk lijken wanneer je vastgoed koopt? Dan ben je bij Copandi aan het juiste adres! We hebben een heel mooi aanbod aan huizen en appartementen en we hechten veel belang aan de perfecte service tegen de perfecte prijs! 

Bij ons kies je je service zelf, zodat je alleen maar betaalt voor hetgeen waar jij voor kiest. We bieden opties aan met weinig ondersteuning, maar ook met alle ondersteuning die we ter beschikking hebben. Omdat we alle tijdrovende en repetitieve taken door artificiële intelligentie laten doen, besparen we enorm veel geld en tijd, die we daarna aan jou kunnen geven!

We doen niet aan dure fysieke campagnes met grote borden langs de straat en we hebben ook geen kantoren op dure A-locaties. Wij vinden dat dit geen nut heeft en dat dit vooral heel veel kost. Wie wil er nu bijdragen aan het dure wagenpark of het chique kantoor van een makelaar? Daar ben jij niet gelukkig om, want je beseft dat je gewoon te veel hebt betaald.

Bij Copandi werken we vooral met online campagnes op sociale media zoals Facebook. We zorgen ervoor dat de advertenties van jouw vastgoed alleen maar terechtkomen bij de personen die echt geïnteresseerd zijn in een bepaald soort huis of appartement. Zo zorgen we voor een maximale kans op verkoop.

Omdat we niet met commissies werken, maar met een vast tarief, weet je al exact op voorhand hoeveel je gaat betalen. Andere makelaars werken met een commissie, waardoor mensen die hun duurdere huis verkopen, ook meer gaan betalen dan mensen die maar een klein appartementje verkopen. Wij vinden dat niet logisch, omdat een makelaar overal evenveel werk verricht, of het vastgoed nu duur of goedkoop is.

Laat daarom je vastgoed gratis schatten door één van onze ervaren makelaars. We doen dit heel nauwkeurig door gebruik te maken van artificiële intelligentie. Zo kom je heel snel bij ons te weten wat jouw huis waard is! Omdat onze makelaars allemaal uit jouw buurt komen, kennen ze die buurt bovendien uit hun broekzak!

Voor al je vragen over vastgoed en wonen kun je dus bij ons terecht in één van onze kantoren of gewoon via het contactformulier op onze site! We wensen je alvast veel zoekplezier! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.