Het overbruggingskrediet

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is een overbruggingskrediet?
  • Kan ik zomaar een overbruggingskrediet aangaan bij elke aanbieder?
  • De voor- en nadelen van een overbruggingskrediet
  • Praktijkvoorbeeld
  • Copandi en het overbruggingskrediet

Ben je van plan om je eigen huis of appartement te verkopen? En is het financieel wat lastig als je redelijk snel een nieuw huis tegenkomt? Dan raden we aan om zeker deze blog te lezen. Hier vertellen we je namelijk alles over het overbruggingskrediet. Als je nog vragen hebt, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via onze sociale mediakanalen of via het contactformulier op onze site. Copandi wenst je veel leesplezier!

Als je in de problemen zou komen wanneer je een nieuw huis wil kopen terwijl je oude huis nog niet verkocht is, is een overbruggingskrediet iets voor jou. Meestal zal je je eigen woning moeten verkopen om de aankoopprijs van je nieuwe huis of appartement te kunnen betalen. Als de verkoop van je woning wat langer duurt dan verwacht, is een overbruggingskrediet dus de ideale oplossing. Op die manier kan je al onmiddellijk je nieuwe stekje betalen en kom je daarbij niet in de problemen.

Het spreekt dus voor zich dat een overbruggingskrediet aangaan altijd een klein beetje gokken is: krijg ik mijn “oude” huis/appartement verkocht? Of zou mijn woning toch niet zo aantrekkelijk zijn? Heb ik het geld van de verkoop meteen nodig omdat ik al heel snel iets nieuws heb gevonden? Daarom is het altijd interessant om zelf eens een grondige surfbeurt te doen op het wereldwijde web. Daarna laat je je ook best adviseren door de aanbieder van je hypotheek.

Omdat er zoveel verschillende aanbieders van dit soort krediet bestaan, zijn er ook tal van mogelijkheden, met verschillende looptijden en terugbetalingen. Probeer vooral te regelen dat je rente zo laag mogelijk is, om zo weinig mogelijk financiële schade te ondervinden van het overbruggingskrediet. En dat is natuurlijk voor iedereen anders. Laat je dus zeker goed informeren bij je bank of kredietverstrekker, want alleen daar kun je een overbruggingskrediet aangaan.

Je kunt een overbruggingskrediet niet alleen gebruiken om te verhuizen. Je kunt het zelfs gebruiken om zowat elk levensmoment te overbruggen. Kijk dan bijvoorbeeld naar een scheiding, een erfenis of een overlijden. Zoek even op Google om te bekijken wat de mogelijkheden zijn rond deze soorten overbruggingskrediet.

Wij bij Copandi vinden dat er meer voordelen dan nadelen verbonden zijn aan een overbruggingskrediet. We sommen deze graag voor je op.

De voordelen zijn dat je op beide oren kunt slapen. Gedaan met stress voor de verkoop van je  “oude” woning. Koop gewoon meteen iets nieuws. De verhuis van je oude naar je nieuwe huis verloopt probleemloos en praktisch. Je hoeft trouwens ook alleen maar rente af te lossen op het opgenomen geldbedrag, en je hebt ook meer financiële ademruimte als je een dubbele woonlast hebt. En weet je wat nog het mooiste is? Dat de rente van het overbruggingskrediet fiscaal aftrekbaar is! Geweldig, toch?

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen aan verbonden. Zo verschilt de rente afhankelijk van de kredietverstrekker. Je betaalt ook meer rente bij een overbruggingskrediet dan bij een “normale” hypotheek. De reden waarom je meer rente betaalt, is omdat de looptijd uiteraard zeer kort is, want dat is waar dit krediet voor nodig is; een zeer korte periode van financiële dreiging overbruggen. Zoals we ook eerder in deze blog hebben vermeld, ben je verplicht om een overbruggingskrediet aan te gaan bij de bank of kredietverstrekker waar je je hypotheek op je nieuwe woning hebt lopen. Het komt er dus op aan om goed te onderhandelen met je kredietverstrekker.

Als je je huis of appartement niet verkocht krijgt binnen de afgesproken termijn (één, twee, of maximum drie jaar), betaal je heel wat extra. Verlengen is niet goedkoop bij een overbruggingskrediet. Probeer dus extra je best te doen om je huis zo snel mogelijk te verkopen. Toch moet je er op vertrouwen dat je je huis snel en voor een redelijke prijs verkocht krijgt. Ga daarom eens bij Copandi langs, want veel klanten kunnen bevestigen dat hun woning enorm snel verkocht is geraakt!

Weet je bijna zeker dat het lang zou kunnen duren vooraleer je je “oude” woning of appartement verkocht krijgt? Dan kan het interessanter zijn om in de plaats daarvan een grotere hypotheek te nemen op de nieuwe woning of een lopende hypotheek op een andere manier te herfinancieren.

We willen dit ook graag even toelichten met een praktijkvoorbeeld. Stel dat je in een landelijk gebied in de buurt van Mechelen woont. Jij en je vriendin vinden die kalmte maar niks en besluiten te verhuizen naar het centrum van Mechelen. Jullie hebben al meteen jullie oude huis te koop gezet, om zo snel mogelijk het geld te ontvangen van jullie “oude” woning. De verkoop laat toch nog even op zich wachten.

Een week later stoten jullie toevallig op het huis dat te koop staat via een vriend in het centrum van Mechelen. Het moet nu net lukken dat dit het huis is waar jullie al jaren van dromen. Jullie vriend maakt een vriendenprijsje en vraagt € 270.000. De vraagprijs van jullie “oude” huis bedraagt € 200.000, die jullie dus op dit moment nog niet hebben. Jullie hebben al heel netjes gespaard, dus € 70.000 kan direct worden ingelegd.

Jullie gaan nu naar je bank om een overbruggingskrediet van € 200.000 aan te gaan. Omdat de termijn zo kort is, betalen jullie een rentevoet van 4%. Betalen jullie het krediet sneller terug? Dan rekenen vele banken een wederbeleggingsvergoeding van 3 maanden intrest aan. Dat doen ze niet allemaal, dus laat je zeker goed informeren over de verschillende mogelijkheden! Wordt jullie huis wel verkocht, maar voor minder dan de verwachte prijs? Dan kan je het resterende bedrag van het overbruggingskrediet omzetten naar een hypothecaire lening of het bedrag laten opnemen in een lopende hypothecaire lening (herfinanciering).

Opgelet, in dit voorbeeld houden we geen rekening met andere kosten zoals registratierechten, hypothecaire inschrijving, dossier- en schattingskosten en het ereloon van de notaris. De rentevoet van een overbruggingskrediet ligt meestal tussen de 2 à 4 procent. Ook de looptijden kunnen sterk verschillen, al zijn de meest gangbare termijnen 12, 24 of 36 maanden.

Wij raden bij Copandi steeds aan om te informeren of een overbruggingskrediet iets voor jou is. Zo ben je er zeker van dat je niet in financiële problemen zult geraken door een verhuis. Toch verkopen we bij Copandi ons vastgoed erg snel, dus je mag op beide oren slapen wanneer je je woning snel wil verkopen bij ons. Maar liefst 94% van onze eigendommen in portefeuille wordt binnen de 6 maanden verkocht. En dat is nog niet alles, want de gemiddelde verkooptijd voor een eigendom die in 2019 via Copandi te koop werd gesteld, was 23 dagen. Het is dus geen wonder dat we steeds zo’n tevreden klanten hebben.

Je kunt er dus absoluut op vertrouwen dat we jouw huis of appartement binnen de termijn die met je bank is afgesproken, zullen verkopen. Zo hoef je bij ons nooit extra rente te betalen bij je bank als je je huis niet verkocht krijgt.

Maar hoe doen we dat dan precies? Door ons aanbod digitaal te maken en door met lokale medewerkers te werken. Dit is de ideale mix om een zo interessant mogelijke prijs aan te bieden. Door de tijdrovende en repetitieve taken over te laten aan artificiële intelligentie en door gebruik te maken van een vaste kost in plaats van een commissie, sparen niet alleen wij, maar ook jij enorm veel geld uit! En we hebben voor ieder wat wils, want we werken met 3 formules.

Je hebt keuze uit weinig tot veel service. Deze prijzen variëren van € 2.500 tot € 6.500 inclusief BTW. Waar we nooit op besparen, is onze service en onze toewijding aan de digitale wereld. We maken maximaal gebruik van artificiële intelligentie en proberen ook zo veel mogelijk online te doen. Ons geweldig team van makelaars staat je elke dag opnieuw bij om je een gastvrije en professionele ervaring te bieden. We halen dus eigenlijk de digitale en de fysieke wereld bij elkaar, als een “match made in heaven”.

Je denkt waarschijnlijk: hoe komt het dat jullie tarieven zo laag liggen, terwijl de rest van de makelaars toch nog steeds een commissie van 3% hanteert? Dat komt omdat wij vooruitstrevend zijn. Andere makelaars houden liever zo’n dure commissie omdat er in de maatschappij nu eenmaal het idee bestaat dat een makelaar duur is. Steeds meer begint het idee te groeien dat makelaars veel geld krijgen voor weinig te doen. En van dat idee willen we bij Copandi af. In veel andere landen hebben makelaars ook reeds zo’n gelijkaardig systeem. Kijk dan bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk.

Als koper zit je bij Copandi ook goed, want we hebben net de tabbladen “op zoek” en “aanbod’ toegevoegd op onze site! Met alle verschillende zoekparameters die we hebben ingevoegd op deze pagina’s, vind je zeker en vast het huis of appartement van je dromen!

Heb je nog vragen bij het lezen van deze blog? Stuur ons dan een berichtje op één van onze sociale mediakanalen of op het contactformulier van deze site. Spring gewoon eens binnen als je geïnteresseerd bent om je huis te verkopen.

Wens je je woning snel en succesvol te verkopen? 

Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.