Hoe richt ik mijn woning in?

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:

  • Interieurinrichting met een klein budget 
  • Interieurinrichting met een groter budget
  • Bemeubelde woningen kopen
  • Leuke interieurtips
  • Woninginrichting en Copandi

 

Heb je een leuk huis of appartement gevonden? Geweldig! In de meeste gevallen wanneer mensen vastgoed kopen, is de woning niet bemeubeld. Dat wil zeggen dat je alles nog zelf moet inrichten. Misschien wil je wel verhuizen en heb je nog een hele inboedel in je oude woning staan, waardoor je gewoon alles kunt verplaatsen naar je nieuwe huis. Of misschien heb je net je ouderlijke woning verlaten en wil je nu alleen gaan wonen? Dan kun je best wat informatie inwinnen over het inrichten van een woning.

Als je een creatieve geest hebt, lijkt een woning inrichten wel vanzelf te gaan. Maar dit is niet zo gemakkelijk voor iedereen. Een echt smaakvolle woning creëren, vergt sowieso heel wat kennis en planning. Daarom hebben we bij Copandi speciaal voor jou deze blog geschreven. We wensen je alvast veel leesplezier!

Laten we eerst en vooral eens beginnen over hoe je een woning kunt inrichten wanneer je een klein budget hebt. Je hebt misschien je hele leven nog bij je ouders gewoond en net een hele hoop spaargeld besteed aan een mooi huis of appartement, waardoor er niet veel meer overblijft voor een leuk interieur. Toch zijn er enkele interessante tips, waardoor je enorm veel kunt besparen. 

Je hoeft niet per se een interieurarchitect aan de haak te slaan om een mooi interieur te creëren, zeker als je nog maar net ergens gaat wonen. Zo’n architect is namelijk redelijk duur en veel van zijn/haar tips kun je ook gewoon op Google vinden. En niet alleen op Google kun je tegenwoordig heel wat inspiratie vinden, ook Pinterest is echt een top-app! Je vindt er zowat alles als je inspiratie nodig hebt. Ook voor je tuin, voor speelhoekjes voor je kinderen of hobby’s zoals breien of handwerk is Pinterest echt het walhalla.

Het internet heeft tegenwoordig zoveel te bieden, dat je gemakkelijk zelf je volledige huis kunt inrichten. Ook op websites van de grote interieurketens vind je tegenwoordig bakkenvol inspiratie, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de site van IKEA, JYSK of dergelijke.

We raden aan om zo veel mogelijk tweedehands te kopen als je budget niet al te groot is. Omdat tegenwoordig vintage meubels weer in de mode zijn, vind je in de Kringloopwinkel of andere tweedehandswinkels zeker wat je zoekt.

Door steeds nieuwe meubels te kopen, neem je gewoon de stijl over van het moment. Als je je woning echt jouw touch wil geven, zijn tweedehands meubels de ideale keuze, want veel van deze meubels ga je nergens anders meer vinden. Tweedehands meubels kosten meestal ook nog eens veel minder, waardoor ze een ideaal proefkonijn kunnen zijn. Je kunt proberen de meubels aan te passen aan jouw wensen en smaak, zonder te veel geld te verliezen als het mislukt (door ze een likje verf te geven als de kleur je niet aanstaat). Zo spaar jij veel geld uit en is de aarde je nog eens dankbaar. Een win-winsituatie!

En weet je, bij Copandi zijn we altijd voorstander geweest van het principe less is more. Hoe minder meubels en rommel er in je kamers staan, hoe meer je meubels opvallen. Zo zet je je (designer)meubels extra in de verf! Je creëert ook een hele hoop extra ruimte, wat voor orde en rust zorgt.

En wie zegt er dat je altijd hulp moet zoeken bij een professional? Je kunt ook een beroep doen op al je kennissen of familie. Laat ze eens langskomen en laat hen hun mening geven. Zo krijg je misschien wel betere tips dan wanneer er een interieurarchitect langskomt!

Nog een laatste budgetvriendelijke tip: schilderijen kun je eens zelf proberen te maken, en andere reeds bestaande schilderijen kun je laten afdrukken op groot canvas. Je huis of appartement ziet er onmiddellijk een pak luxueuzer uit, terwijl je eigenlijk bijna niets hebt uitgegeven!

Laten we het nu eens hebben over je woning inrichten als je een groter budget hebt. Als je niet erg goed bent in het inrichten van een woning, maar je wilt een smaakvol huis of appartement hebben, dan kan een interieurarchitect een goede keuze zijn. Hij/zij gaat met jou samenzitten om je wensen te bespreken en gaat tot het kleinste detail om jouw interieur perfect te maken. Dit beperkt zich niet alleen tot een paar kasten zetten en wat schilderijen hangen, maar hij/zij houdt zich echt bezig met de lichtinval, kunstlicht, de indeling van je kamers en het samenspel van de kleuren. Het is dus een soort van interieurkunstenaar. Hij/zij houdt zich bezig met alle aspecten van de binnenruimte.

Een interieurarchitect is niet goedkoop. Gemiddeld betaal je in Vlaanderen € 65 per uur. Toch kan dit het geld waard zijn, want als je net een mooie villa hebt gekocht, kan een slecht interieur een enorme afknapper voor jou zijn. Let er wel op dat je met een echte interieurarchitect te maken hebt, want alleen al het verschil in naam kan duiden op een totaal andere soort expert. “Interieurarchitect” is een masteropleiding, “interieurvormgeving” of “binnenhuisarchitect” is een bacheloropleiding. Personen met andere (soortgelijke) namen hebben geen erkende opleiding gevolgd en zijn meestal gewoon adviseurs of verkopers, zoals je die in een normale meubelwinkel ook zou tegenkomen.

Als je graag zelf de touwtjes in handen neemt, raden we aan om steeds goed om advies en service te vragen, want designermeubels die niet in je interieur passen, geven je alleen maar kopzorgen. Daarom is het belangrijk dat de verkoper van de meubels echt samen met jou gaat bekijken wat kan en wat niet.

Als je geen zin hebt in die hele interieur-rompslomp, kun je ook eens zoeken naar huizen of appartementen die volledig bemeubeld zijn. Dit is eerder zeldzaam, maar af en toe bieden we bij Copandi zulke woningen aan. Natuurlijk moet je dan wel net het geluk hebben dat alles wat er verkocht wordt, ook bij jouw smaak past. Als er bijvoorbeeld een paar kasten in de woonkamer staan die je echt niet leuk vindt, moet je die ook weer proberen kwijt te raken door ze te verkopen of ze naar de kringloopwinkel te brengen. Daarna moet je toch weer op zoek naar nieuwe exemplaren.

Wil je toch graag wat meer weten over volledig bemeubelde woningen? Vraag het zeker eens na bij één van onze Copandi-experts. Hij/zij helpt je graag verder. We zoeken samen met jou naar de woning die perfect bij jou past.

Nog iets kleins: als je een huis of appartement koopt, is de keuken meestal volledig bemeubeld en zitten elektrische apparaten, zoals het fornuis of de oven ook in de verkoopprijs. Hier hoef je je dus in de meeste gevallen geen zorgen over te maken.

Natuurlijk kunnen er in deze blog geen algemene leuke interieurtips ontbreken. Tip nummer één: kijk naar het geheel. Een klein kastje dat je ooit eens geërfd hebt, kan een perfect interieur volledig verpesten. Zorg ervoor dat elk meubelstuk, schilderij of elke verflaag perfect in het geheel past. Tip nummer twee: less is more. Zoals we net al zeiden, hoef je echt niet heel je kamer vol te zetten om ze mooi te maken. Een kleine kamer kan perfect ingericht zijn met een schilderij en een grote zetel.

Tip nummer drie: maak steeds ruimte voor gezelligheid. Jouw huis is nog altijd jouw thuis, en na een lange werkdag wil je graag met een fijn en ontspannen gevoel je huis binnenwandelen. Daarom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis of appartement zo gezellig mogelijk is. Gebruik hiervoor vloerkleden, verlichting met een warme kleur, leuke persoonlijke elementen zoals zelfgemaakte foto’s of een eigen schilderij en muren die geschilderd zijn in een gezellige kleur.

En de laatste tip? Luister niet naar tips! Doe gewoon waar jij zin in hebt, want uiteindelijk is het jouw woning en jouw interieur. Wil je je muur graag knalgeel verven met een stel rode kasten? Dan doe je dat gewoon! Niemand houdt je tegen. 

Ook planten doen het tegenwoordig goed in de Vlaamse interieurs, omdat ze rust uitstralen en omdat je zo de natuur binnenhaalt. Ze zorgen bovendien voor een goede luchtkwaliteit. Ze nemen het vervuilende fijnstof van het verkeer buiten op en stoten het daarna niet meer uit, waardoor het een natuurlijke luchtfilter wordt. Wist je trouwens dat planten ook uitstekende geluidsdempers zijn? Dit zorgt voor een extra gevoel van gezelligheid en rust in huis.

Natuurlijk is interieur ook niet alles. De indeling van je woning, samen met de tuin, je buren, de gevel en de algemene uitstraling van je huis of appartement zijn ook enorm belangrijk. Daarom kun je je best steeds laten informeren bij een goede makelaar. Bij Copandi nemen we enkel echte experts aan, die de buurt uit hun broekzak kennen. Daarom zullen ze je met hand en tand bijstaan bij je zoektocht naar jouw droomstekje!

Omdat we een laag en vast tarief aanrekenen aan de verkopers, zul jij als koper dit ook merken in de koopprijs. Onze verkoopprijzen zijn laag en we zijn een van de meest transparante makelaars van Vlaanderen, waardoor je perfect weet wat je van ons kunt verwachten! Wij zijn Copandi, wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst!