Je huis of appartement kopen met een hypotheek: wat moet je hierover weten?

Enkele onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

  • Hypothecaire lening
  • Types van hypothecaire leningen
  • Simulatie van een lening
  • Hoe koop ik een huis?
  • Krediet aanvragen
  • Opschortende voorwaarden

 

Het merendeel van de mensen die een huis of appartement willen kopen, gaan een hypotheek aan. Dit is een lening die bedoeld is om een registergoed zoals een onroerend goed, te financieren. Omdat een woning kopen geen gewone aankoop is, is het heel belangrijk om goed na te denken over welke hypotheek je gaat nemen, want de verschillen kunnen erg groot zijn. In deze blog willen we je uitleggen wat een hypothecaire lening nu juist is en hoe je met dit soort leningen moet omgaan.

 

Om een hypotheek aan te gaan, zal de aanbieder van dit soort lening jouw financiële situatie grondig checken. Hij houdt rekening met verschillende factoren, waaronder je inkomsten, je uitgaven, de waarde van je huis/appartement, je persoonlijke bijdrage (eigen vermogen), de garantie die je verstrekt en de terugbetalingscapaciteit. Als de aanbieder alles heeft goedgekeurd, kun je de lening aangaan. Het is heel belangrijk dat je je bewust bent van het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dit is een samenvatting van alle kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypothecaire lening. In het JKP zitten de premies voor de schuldsaldo- en de brandverzekering, de dossier- en expertisekosten en de bijdrage van de zichtrekening.

Door het JKP-systeem kun je heel gemakkelijk verschillende hypotheekaanbieders gaan vergelijken. Het is dus belangrijk om te weten dat een laag interestpercentage op je hypotheek niet noodzakelijk wil zeggen dat je voordeliger af bent. Vergelijk dus grondig alle JKP’s van de verschillende aanbieders. We raden ook zeker aan om eens bij je eigen bank na te vragen of ze een hypotheek aanbieden. Meestal geven ze korting als je reeds leningen, rekeningen, beleggingen of dergelijke hebt afgesloten bij hen.

Als je een hypotheek afsluit, kun je meestal kiezen uit twee verschillende rentevoeten: een vaste en een variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet blijft de rente gedurende de volledige looptijd van de lening gelijk. Het spreekt dus voor zich dat als je een hypotheek afsluit met een op dat moment lage rentevoet, je hieruit een mooi voordeel kunt halen. Bij een variabele rentevoet hangt de rente af van de markt. Je kunt kiezen uit verschillende variabele formules, dus je kiest zelf hoe groot de impact zal zijn voor jou. Het is bij een variabele rentevoet niet zo dat een aanbieder mag vragen wat hij wil. De rente mag maar maximaal verdubbelen. Je kunt best een variabele rentevoet nemen als de rente heel hoog ligt of wanneer je zeker bent dat de rente niet te veel zal stijgen. Vraag het gewoon even na bij je hypotheekaanbieder, want je kunt zelfs een combinatie van de twee rentevoeten aanvragen. De hypotheekinstelling zal je maar al te graag verder helpen.

Ook zijn er verschillende types hypothecaire leningen. Als eerste heb je een hypothecair krediet met kapitaalaflossing. Dit is de meest populaire lening in ons land. Bij deze lening betaal je in het begin veel interesten. Na een tijdje mindert dit en betaal je in de plaats meer voor het kapitaal van je onroerend goed. Meestal daalt de aflossing van de schulden na een tijdje, waardoor je in de eindfase van je hypotheek financieel minder belast wordt.

Een tweede hypothecaire lening is de hypothecaire lening met kapitaalopbouw. Hier betaal je elke maand een premie, waarna je dit kapitaal op één bepaald moment aan de aanbieder betaalt. Op hetzelfde moment betaal je een interest zolang de lening loopt. Dit is vooral interessant voor mensen die een tweede verblijf willen kopen, een extra woonst bestemd voor verhuur, of wanneer iemand zeer ervaren is in de vastgoedsector. Deze lening is dus eigenlijk vooral bestemd voor mensen die veel middelen en ervaring hebben.

Als derde heb je nog het overbruggingskrediet. Dit is vooral interessant als je voor een korte termijn een grote som geld nodig hebt. Dit is meestal het geval wanneer je een nieuwe hypotheek wil afsluiten terwijl je een andere woning verkoopt. Je moet dus die korte periode even kunnen overbruggen. Bij deze hypotheek betaal je geen kapitaal terug, enkel interesten.

Wij bij Copandi raden aan om zeker en vast eens een simulatie te doen van een hypothecaire lening. Zoek even op Google en je vindt een enorm aanbod van de verschillende verstrekkers van hypotheken.

 

Maar hoe koop ik nu een huis met een hypotheek? Stel voor je begint te zoeken een budget op en houd je hier ook aan. Dat is heel belangrijk om verrassingen aan de eindmeet te vermijden. Let ook zeker op de notariskosten, want die kunnen heel hoog oplopen. Probeer hierna  goed na te denken over welk type woning je wilt. Woon je graag in de stad? Of toch liever op het platteland? Heb ik graag een klein gezellig huisje of juist een grotere woning? En wat met de tuin? Stel jezelf zeker en vast deze vragen.

Bereken hier de notariskosten via de rekenmodule op www.notaris.be

Bezoek ook altijd meerdere keren het huis of appartement vooraleer je het gaat kopen, want niets is zo vervelend als voor verrassingen te komen staan wanneer je eenmaal het contract hebt ondertekend. Let van zodra je iets gevonden hebt, zeker goed op of er iets gerenoveerd moet worden, want dat moet je uiteraard ook in de kosten van de woning meerekenen.

Onderhandel ook over de prijs. Dat is gangbaar bij zo’n grote aankoop. Je gaat een huis kopen, en geen paar schoenen. Denk vooral goed na over het openingsbod, want dat is meestal de referentie voor de verkopers. Hierdoor gaat hij je serieus nemen (of net niet).

Van zodra je een prijs bent overeengekomen met de verkoper en alles is in orde, kan je op zoek gaan naar een hypotheek. Meestal wordt dit niet als gemakkelijk ervaren. Toch hebben heel wat mensen dit nodig, omdat de vastgoedprijzen steeds blijven stijgen. Een hypothecaire lening is voor de meesten de grootste en langstlopende lening die ze ooit zullen aangaan. De looptijden variëren meestal tussen 10 tot 25 jaar. Zoals hierboven vermeld, is het heel belangrijk om alle aanbieders grondig te vergelijken en om een simulatie van een hypotheek te doen. Als je eenmaal een goede lening hebt gevonden, is het de bedoeling dat je deze afsluit met behulp van een officiële akte bij een notaris.

Als je al een tijdje aan het afbetalen bent, zou het misschien interessant kunnen zijn om je hypotheek te herfinancieren. Dit wil zeggen dat je je lening kunt aanpassen aan je financiële situatie. Je kunt bijvoorbeeld voordeliger uitkomen door je maandelijkse kosten te verlichten en deze wat meer te spreiden. Of misschien heb je al meteen een grote som geld op tafel te leggen, waardoor je je lening vervroegd volledig kunt afbetalen. Overloop de mogelijkheden zeker eens met je hypotheekaanbieder.

Om een woonkrediet (hypotheek) aan te vragen kun je best eerst online een offerte laten maken. Als het afbetalingsplan je bevalt, maak je een afspraak met de financiële instelling, waarna je alle  voorwaarden grondig overloopt. Als je een compromis hebt gesloten met de aanbieder, onderteken je een contract waarin alles duidelijk staat aangegeven. Hetgeen je maandelijks moet afbetalen, hangt af van wat voor soort hypotheek je hebt en wat je onroerend goed heeft gekost. Zoals reeds aangegeven, heb je de mogelijkheid om je lening te herzien. Dit voor het geval je toch een kans ziet om voordeliger te kunnen lenen.

Als koper van een huis of appartement is het altijd heel belangrijk om enkele opschortende voorwaarden op te stellen. Maar wat zijn opschortende voorwaarden? Dit zijn voorwaarden die als doel hebben een overeenkomst te sluiten tussen partijen, zelfs als er nog onzekerheden zijn in de (ver)koop. De overeenkomst zal dus ontstaan vanaf de ondertekening, maar de uitvoering ervan gaat afhangen van de realisatie van de opschortende voorwaarde. Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan de verkoop niet doorgaan. Dit gaat meestal over de prijs van het onroerend goed. Als deze bijvoorbeeld te hoog is, kan de koper zich terugtrekken. Vooral wanneer je een bod uitbrengt, moet je goed opletten om opschortende voorwaarden op te stellen. Als je een bod doet op een woning, ben je verplicht je de woning voor dat bedrag te kopen, ook al heb je het bod gewoon via sms gedaan. Kom dus overeen met de verkoper dat dit bod maar voor een bepaalde tijd geldt. Zo ben je steeds ingedekt als er toch iets zou tussenkomen.

Bij een hypotheek is het ook belangrijk om niet zomaar opschortende voorwaarden vast te leggen. Deze voorwaarden zijn niet bedoeld om gemakkelijk van een prijs af te zien. Zo ben je als koper verplicht om moeite te doen om een hypotheek te verkrijgen. Je moet de hypotheek ook aangaan binnen de termijn die je afgesproken hebt en je bent verplicht je te houden aan het bedrag dat je met de verkoper overeengekomen bent. Is dat toch niet gelukt? Licht de verkoper dan onmiddellijk in, zodat er nog een regeling getroffen kan worden.

Enkele tips die we nog kunnen meegeven: let op dat je het bedrag ook werkelijk kunt lenen, beperk je bod steeds in tijd en let op zoveel mogelijk details in je bod. Als je borg moet betalen, zorg er dan voor dat die op een geblokkeerde rekening bij je makelaar of advocaat terechtkomt en schakel zeker de hulp in van een notaris wanneer je iets onduidelijk vindt. Want daarvoor zijn zij er.

Als je het allemaal toch nog wat moeilijk vindt, kan je altijd aan ons vragen om het verder uit te leggen. Stuur ons gewoon een berichtje op onze sociale mediakanalen of via onze website. Wil je graag wat meer informatie over ons aanbod en waar wij voor staan? Dan ben je op onze site aan het juiste adres. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.

Bekijk hier het volledige aanbod van eigendommen te koop bij Copandi.

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.