Malinas in Mechelen: een ster in wording

Onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

 • Malines en Mechelen
 • De geschiedenis van de plek
 • Wat komt er in de plaats?
 • Wat kan je verwachten van Malinas?
 • Malinas en Copandi

 

Sinds kort is de bouw aan het nieuwe grote winkelcentrum Malinas begonnen. Dit zal de nieuwe commerciële hotspot worden in de noordelijke regio van Mechelen. Ben je benieuwd wat er juist gaat komen en waarvoor het centrum bedoeld is? Ga dan zeker verder met het lezen van deze blog! We wensen je alvast veel leesplezier. Als je nog vragen hebt, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via het contactformulier op onze site of via één van onze sociale mediakanalen.

Bij Malinas is er al één ding is zeker: het wordt een project met enorm veel ambitie. En dat weten de zaakvoerders ook, want het centrum is al voor maar liefst 75% verhuurd. Het is een project dat heel erg in trek is bij de handelaars. Malinas wordt nu al dé toekomstige hotspot voor het grote uitbreidingsgebied genoemd dat samen met dit winkelcentrum wordt gebouwd rond de keerdoksite. Maar wat betekent de naam Malinas nu eigenlijk? De naam is afgeleid van Malines, wat de Franse naam is voor de stad Mechelen.

Het winkelcentrum wordt op een speciale plek gebouwd. Omdat Mechelen tegenwoordig enorm populair is bij de Vlaming en omdat de bevolkingsgroei in de regio Mechelen exponentieel toeneemt, was het nodig om wat meer ruimte te creëren en dit op een kwaliteitsvolle manier. Hierdoor zal de keerdoksite samen met de site van Fluvius volledig worden omgevormd tot een moderne nieuwe woonwijk met parken en groen, samen met dit winkelcentrum. Het gebied ligt aan de noordwestelijke zijde van de stad, dichtbij het Rode Kruisplein.

Het project is redelijk ambitieus, want ze willen maar liefst 5,4 hectaren omvormen tot een nieuwe bestemming. Zo is het nog maar eens duidelijk hoe populair Mechelen is. Wil je weten waarom het zo populair is? Kom dan even bij ons langs op kantoor, dan laten wij je de mooiste plekjes zien om te wonen!

Wij bij Copandi zijn een gevestigde waarde in het mooie Mechelen en hebben alleen maar tevreden klanten. Surf eens naar onze site voor getuigenissen van klanten.

Maar waarom is het gebied dan zo speciaal? Dit komt omdat het gebied een rijke geschiedenis heeft. Er liggen namelijk erg veel beschermde monumenten, waaronder de “Ouwen Dok”, een sluiscomplex, het Begijnhof en de oude Centjesmuur.

Bij Fluvius hebben ze hun activiteiten zo georganiseerd en gegroepeerd dat er 2,7 hectare grond vrijkwam. Die wordt ook meteen opgenomen in het nieuwe project.

Het is ook gezellig vertoeven in de nieuwe wijk, want alle woningen liggen langs of in de buurt van het water. Er komt ook een grote ondergrondse parkeergarage, waardoor de wijk verkeersluw wordt. Super dus als je je kindjes op straat wil laten spelen! Er komen twee fietsbruggen over het water, waardoor er maximaal wordt ingezet op fietsen. Er is ook gedacht aan horeca en buurtgerichte handel, waarbij het Malinas-centrum de kern van dit nieuwe uitbreidingsgebied wordt. De natuur krijgt een centrale rol in het project, want er komt een park en een promenade langs het water. Een derde van de oppervlakte zou groen worden. Het park krijgt ruim een hectare open rietland aan de voorkant, terwijl langs de parking wandelpaden met bomen komen.

En in deze grote nieuwe buurt komt Malinas, het nieuwe winkelcentrum. Voor Mechelen zelf is het de bedoeling dat dit een “aanvulling op de binnenstad” wordt, dus zeker niet als concurrentie, waardoor de binnenstad zou leeglopen. Het wordt gebouwd in Mechelen-Noord aan de R6 en wordt ontwikkeld door het Belgische Mitiska REIM. Normaal gezien was het de bedoeling om op deze oorspronkelijk beboste locatie een nieuw voetbalstadion voor KV Mechelen te bouwen, maar dat is niet doorgegaan omdat het gebied toch niet zo geschikt is dan men in eerste instantie dacht. Mitiska sloot een deal met de stad Mechelen om de grond voor het oorspronkelijke voetbalstadion in te ruilen voor de projectgrond aan de R6.

Omdat er op de locatie van Malinas zoveel bossen zijn gekapt, wordt dit gecompenseerd door 11.6 hectare bos aan te planten op Kauwendael en buiten Mechelen. Dit is dus veel meer groen dan de oorspronkelijke 5.8 hectare die te vinden was op het Malinas-gebied.

Sinds de september 2020 zijn de bouwwerken écht van start gegaan. Het winkelcentrum wordt vooral een hotspot voor erg grote winkels, want het zal maar liefst 27.500 m² bruto-vloeroppervlakte hebben! De meest opvallende winkel die zich al zeker gaat vestigen in Malinas is Albert Heijn XL, die 4.500 m² (!) zal innemen. Het wordt een winkel met een groot assortiment aan food producten, maar er worden hier ook erg veel non-food producten verkocht. Het assortiment loopt op tot zo’n 35.000 artikelen en wordt steeds uitgebreider. Het zal de eerste Albert Heijn XL-winkel zijn die zich in België gaat vestigen.

De andere winkels zijn Lidl, Kwantum, Sleepworld, Ava, Maxi Zoo en JYSK. Het naburige Rode Kruisplein wordt volledig ontruimd om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Hierdoor verhuizen alle winkels van dat plein naar Malinas. Het gaat om AS Adventure, JBC, Vanden Borre, Blokker (nu Mega World), Leen Bakker, BabyDump en Pro-Duo. De winkels worden minstens 800 vierkante meter groot. De horeca ligt op dit moment nog niet vast, maar zeker is dat er maar één horecagelegenheid in het winkelcentrum komt, om niet te concurreren met de binnenstad van Mechelen.

Deze nieuwe buurt zou volgens Bart Somers, de burgemeester, een “poortfunctie” moeten creëren naar het noorden van de stad. Maar wanneer kan ik nu komen winkelen in het nieuwe Malinas? Er wordt verwacht dat het nieuwe winkelcentrum de deuren opent in oktober 2021. Het project zal 40 miljoen euro kosten en zal naar schatting 270 werknemers tewerkstellen. Mitiska wil met dit project een antwoord bieden op het geflopte Uplace-project.

Natuurlijk is de aanleg van een enorm groot nieuw woongebied erg interessant voor mensen die graag willen verhuizen naar Mechelen. Wij bij Copandi zien dit project ook maar al te graag komen. We verwachten zeker om enkele van deze nieuwe woningen te kunnen verkopen en we laten zeker en vast zo snel mogelijk weten wanneer er meer info is over het nieuwe project. Omdat we in Mechelen een gevestigde waarde zijn geworden, weten onze klanten dat ze kunnen rekenen op een goede, goedkope en transparante service. Bij ons staat de klant centraal, en niet onze eigen uitstraling. Die komt wel vanzelf. We investeren niet in dure wagenparken of kantoren op A-locaties. Met het geld dat vrijkomt, willen we jullie zo goed mogelijk proberen verder te helpen.

Door gebruik te maken van een “fixed fee”, een vaste prijs, weet je al vanaf het begin wat je kunt verwachten bij ons. We bieden 3 verschillende formules aan, afhankelijk van wat je graag nog zelf wil doen. We hebben de do it yourself-formule voor € 2.500, die je de nodige administratie, juridische ondersteuning en professionele marketing biedt. Je doet zelf nog je rondleidingen in je woning. Onze populairste formule is de comfort-formule voor € 4.500. Hierbij doet één van onze makelaars de rondleidingen, krijgen je klanten een virtuele rondleiding en een 2D-plattegrond aangeboden. Als laatste formule bieden we nog de premium-formule aan voor € 6.500. Hierbij benaderen we de kopers actief, gaan we echt op zoek naar de kopers door te targeten en te retargeten, en werken we met een vooruitstrevende marketingmix. Je zult dus zeker de formule vinden die bij je past!

Als je voor Copandi kiest, dan kies je voor deze troeven:

 • Een vooruitstrevende marketing en professionele online presentatie
 • Maximaal online bereik
 • Kwalitatief en betaalbaar advies
 • Lokale en BIV-erkende makelaars
 • Duidelijke, transparante communicatie
 • Geen procentuele commissies, maar een vast en eerlijk tarief

Want wie wil er nu te veel betalen voor zijn makelaar? Veel traditionele makelaars blijven te veel vragen omdat veel mensen nog denken dat het normaal is dat een makelaar duur is. Pure traditie dus. Wij willen hier bij Copandi verandering in brengen.

Maar hoe doen we dit dan? We zorgen ervoor dat alle saaie en repetitieve taken, zoals papierwerk en juridische zaken door artificiële intelligentie worden uitgevoerd. Dit bespaart ons een hele hoop geld, en tegelijkertijd kunnen we veel meer tijd vrijmaken voor hetgeen wat er écht toe doet: jou als koper of verkoper zo goed mogelijk verder helpen. Want daarvoor dienen nu eenmaal makelaars, om een zo goed mogelijke service te leveren.

Als je even naar onze site surft, kun je via onze calculator berekenen hoeveel je kunt besparen bij Copandi. Als je eigendom bijvoorbeeld € 300.000 waard is, betaal je bij een traditionele makelaar ongeveer € 10.890. Bij Copandi betaal je voor de comfortformule € 4.500, wat nog niet eens onze laagste prijs is! Je bespaart dus maar liefst € 6.390 (!) door te kiezen voor Copandi! Daar kan je al een paar keer flink voor op vakantie gaan.

Wil je meer weten over onze service of over het nieuwe project rond de keerdoksite in Mechelen? Of ben je misschien van plan om te verhuizen naar Mechelen? Kom dan zeker eens langs in ons kantoor in Mechelen of stuur ons gewoon een bericht via het contactformulier op onze site of via onze sociale mediakanalen. Ons enthousiast team van professionele makelaars staat altijd klaar om je zo goed mogelijk verder te helpen! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.