Mijn huis zelf verkopen of toch maar via een makelaar?

Enkele onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

  • Hoe verkoop ik mijn huis zelf
  • Waarom kan ik best niet zelf mijn huis verkopen (meerwaarde immokantoor)
  • Copandi do it yourself (prijzen en service)
  • Tips en tricks

Ben je aan het overwegen om je huis of appartement te verkopen, maar heb je eigenlijk geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Wij leggen in deze blog uit hoe je dit het beste doet. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Veel leesplezier!

Begin zeker en vast met je huis goed in de kijker te zetten, en dat begint al heel vroeg. Als je ergens een advertentie online plaatst, zorg dan dat de foto’s aantrekkelijk en professioneel zijn. Beschik je over een heel goede camera? Gebruik deze dan ook. Een leuke tip: als je een drone kan gebruiken, kan deze zeer mooie en overzichtelijke foto’s maken. Potentiële kopers houden van afwisseling en originaliteit. Verder is het belangrijk om voor een duidelijke beschrijving van de woonst te zorgen. Wees gedetailleerd en zorg voor een actief en vlot taalgebruik. Voordat je je advertentie online plaatst, is het aan te raden om deze te laten nalezen door een aantal mensen. Een taal- of spelfout is snel gemaakt en kan tamelijk ongemakkelijk zijn.
Samengevat: een goede eerste indruk is erg belangrijk als mensen een huis/appartement gaan kopen.

Ligt je huis er toch niet zo goed bij als jij zou willen? Probeer je woning er ‘in het echt’ ook mooi te laten bijliggen, voor het geval dat potentiële klanten toevallig langs je woning passeren of als er iemand komt kijken. Als je geen inspiratie hebt, kan je altijd de hulp inroepen van een interieur- of tuinarchitect. Zij kunnen je huis/appartement een volledige make-over geven. Al zet je gewoon kartonnen meubelen, dit is al veel beter dan een volledig leeg huis. Dit geeft toch al een goed beeld over hoe de woning van de potentiële kopers eruit kan gaan zien wanneer ze er zelf intrekken. Zorg ook voor een mooi en modern ‘te koop’-bordje met genoeg info over je woning.

Probeer er wel voor te zorgen dat je je huis zo neutraal mogelijk maakt. Dit wil zeggen dat als je nogal een excentrieke levensstijl hebt, je dit niet laat merken in je huis dat je te koop zet. Geef een knalgele muur dus een likje verf in een iets neutralere kleur. Probeer het toch nog gezellig te houden, zo blijven kopers toch nog steeds geïnteresseerd.

Het spreekt voor zich dat je zo veel mogelijk aandacht moet besteden aan de positieve kanten van je huis/appartement. Heeft je woning bijvoorbeeld een mooi zicht op weidelandschappen? Vermeld dit dan ook op je advertentie. Als je woning in de stad ligt en er ligt een supermarkt op wandelafstand, vermeld dit dan ook in de advertentie. Als er toch iemand komt kijken, ben je wel verplicht om eventuele gebreken aan je huis/appartement te melden, zoals schimmel of vocht.

Gebruik social media. Geen enkel ander marketingmiddel is tegenwoordig zo krachtig als social media. Potentiële kopers krijgen advertenties op maat, waardoor de kans veel groter is dat ze geïnteresseerd zijn in je woning. Kijk bijvoorbeeld naar Facebook, Twitter en Instagram. Zorg ervoor dat je advertentie opvalt, probeer dus verschillende originele manieren uit.

Stuur je advertentie naar iedereen die je kent. Je weet nooit of er iemand geïnteresseerd is in je woonst! Het is natuurlijk extra leuk wanneer je je huis/appartement kan verkopen aan iemand die je kent. Als ze toch niet geïnteresseerd zijn kunnen ze je ook weer helpen door bijvoorbeeld je advertentie opnieuw te delen op social media.

Zorg voor een eerlijke vraagprijs. Veel mensen zouden hun woning hoger schatten dan wat het waard is. Denk hier dus goed over na vooraleer je je huis/appartement te koop zet. Ook al ben je misschien niet van plan om een immokantoor te consulteren, toch raden we je aan om er een paar langs te laten komen voor een schatting op je vastgoed. Zo heb je een heel goed beeld van wat de beste prijs is voor jouw huis/appartement.

Waarom heb jij gekozen voor je huis? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. Leg het antwoord grondig uit aan je potentiële kopers.

Wees vooral goed voorbereid. Doe wat research over de administratieve en juridische zaken die nodig zijn om de verkoop tot een goed einde te brengen. Probeer jezelf enkele onderhandelingstechnieken aan te leren voor wanneer dit nodig is en laat je zeker en vast niet ompraten. Een eerlijke prijs voor zowel de verkoper als de koper is zeer belangrijk.

Let op: probeer je woning nooit te lang te koop te zetten. Dit geeft het een slechte naam. Haal dus alles uit de kast om je huis/appartement aan de man te brengen! Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord van een ‘woning verbranden’. Dit betekent dus dat een woning al een aantal maanden op de markt staat, vaak aan een te hoge prijs, waardoor alle geïnteresseerden de woning al vaak zijn tegengekomen in hun zoektocht. Zelfs na een prijsverlaging zijn kandidaat-kopers

Zoals je al wel gemerkt hebt, is je huis zelf verkopen toch niet zo gemakkelijk als je zou denken. Je moet er veel tijd en moeite in steken. Hier zijn enkele redenen waarom je toch beter de verkoop in handen legt van een specialist.

Omdat een makelaar een professional is, weten ze waar potentiële kopers op letten. Dit houdt in dat ze een nagenoeg perfecte advertentie kunnen creëren, met de juiste details om je woning in de verf te zetten. Een voorbeeld: als de makelaar een dakpan opmerkt die loszit, kan hij/zij daar een opmerking over geven om dit nog snel te repareren. Dat was misschien iets waar jij als verkoper niet op had gelet. Potentiële kopers durven hier wel eens over vallen.

Het klinkt misschien raar, maar een makelaar bespaart je veel geld. Als jij aan het werken bent of met andere dingen bezig bent, is de immomakelaar nog steeds druk in de weer om je woning te verkopen. Als je evenveel werk zou steken in je huis te verkopen dan een makelaar doet, dan zou je veel verlof moeten nemen. Denk maar aan woningbezoeken, mails beantwoorden enzovoort. Time is money.

Wanneer je dus een immokantoor raadpleegt, hoef je niet veel tijd en moeite te steken in de verkoop van je huis/appartement, want alles wordt voor jou gedaan.

Een makelaar is een echte professional. Hij krijgt een erkenning van de overheid (BIV-nummer). Dit wil zeggen dat hij alles kent van huizen verkopen. Hij kent alle wetgeving en de ethische regels van het vak. Je zult dus nooit per ongeluk buiten de lijntjes kleuren als je bij een makelaar je woning laat verkopen.

Een vastgoedmakelaar kent de prijzen. Hij laat je huis schatten en zorgt voor een eerlijke prijs, zowel voor jou als voor je potentiële klant. Een makelaar weet bovendien ook hoe hij moet onderhandelen en kan op een objectieve manier een gesprek sturen. Hierdoor verloopt alles eerlijk tussen beide partijen.

 

Omdat een makelaar een expert in zijn vak is, loopt alles veel vlotter en sneller dan wanneer je je huis zelf zou verkopen. Redenen genoeg dus om toch te kiezen voor een vastgoedkantoor.

Dit is het meest voordelige pakket dat we aanbieden. De bedoeling van het pakket is dat je de taken die je zelf kan uitvoeren, ook zelf doet. Alle andere zaken die wat moeilijker zijn, doen wij. En als er vragen zijn, kan je ons altijd contacteren.
Copandi heeft een formule bedacht voor de mensen die toch nog twijfelen tussen zelf verkopen of het te laten verkopen. Wij begrijpen dat je graag nog wat controle houdt, omdat je woning/appartement iets van jou is. Daarom bieden wij de do it yourself-formule aan (DIY).

Do It Yourself

De zaken die wij doen, zijn de administratie en de juridische ondersteuning. We zetten een professionele marketingcampagne op: een fotoreportage, advertenties op portaalsites, advertenties op social media. We doen ook de prijsonderhandelingen tussen beide partijen. De minder complexe kant zoals de rondleidingen in je eigen woonst doe je gewoon zelf. Perfect, toch?

Doordat we een team van professionele makelaars hebben samengesteld, krijg je altijd een goede coaching tijdens het proces, dus je zult nooit in de kou staan bij ons. Heb je het toch ergens moeilijk mee? Bel ons dan gewoon of stuur ons een bericht en we staan altijd klaar om je te helpen.

Omdat we een immokantoor van de toekomst zijn, geloven we niet in commissies. Dit zijn percentages op de verkoopprijs. Bij reguliere immomakelaars is dit gemiddeld 3%. Dit zorgt ervoor dat deze makelaars niet transparant zijn en dat je wel eens voor verrassingen zou kunnen staan.

Vastgoedkantoren hanteren dit soort commissies puur uit gewoonte en traditie. De meeste mensen beseffen niet dat ze gewoon te veel betalen voor de service die ze krijgen. De laatste jaren is hier verandering in gekomen en beginnen de reguliere makelaars een slechte naam te krijgen. Wij willen hier zo snel mogelijk verandering in brengen.

Bij Copandi geloven we niet in commissies. Wij hanteren een fixed fee van € 2.500 inclusief btw, zonder bijkomende kosten. Hoe hoog de prijs van je vastgoed ook is, deze prijs blijft altijd hetzelfde. En als we je huis toch niet verkocht krijgen, betaal je gewoonweg niets. Simpel, of niet?

Wij raden je aan om een gratis vrijblijvende schatting van je huis/appartement te laten doen via onze site. We hopen dat we je hebben kunnen verder helpen en ons team van Copandi wenst je alvast veel succes met de verkoop van je woning/appartement!

Vraag hier een vrijblijvende schatting aan.

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.