Vastgoedmakelaar worden: hoe gaat dat in zijn werk?

Enkele onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

  • Hoe word je vastgoedmakelaar?
  • Een dag uit het leven van een vastgoedmakelaar
  • Hoeveel verdient een vastgoedmakelaar?
  • Aantal immomakelaars in België
  • Onze tarieven
  • Verschil tussen een vastgoedmakelaar en een vastgoedhandelaar

Veel mensen hebben eigenlijk geen idee wat het beroep van vastgoedmakelaar precies inhoudt, wat je nu eigenlijk gestudeerd moet hebben en hoe de dag van een vastgoedmakelaar eruitziet. Met deze blog laten we jou in de schoenen staan van een vastgoedmakelaar! Als je hierover nog vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via de website of via onze social mediakanalen. Wij wensen je alvast veel leesplezier!

 

Een eerste vraag die de meeste mensen zich stellen, is hoe je nu precies een vastgoedmakelaar kunt worden. Als eerste stap is het belangrijk om een erkenning aan te vragen bij het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV). De BIV zorgt voor een uitgebreid stagetraject, waarin je alle kneepjes van het vak leert. Je kunt alleen maar met deze stage starten als je een bachelordiploma of iets evenwaardigs (via Syntra) op zak hebt. Het is niet nodig om specifiek iets te studeren wat met vastgoed te maken heeft, maar het is uiteraard wel aangeraden. Als de stage-aanvraag in orde is, leg je een competentietest af. Voor deze test zijn er geen juiste of foute antwoorden, maar de test bepaalt je werkpunten tijdens de stage. Na deze test krijg je dan een BIV-nummer waarna je kunt beginnen met je stage!

De stage telt 1.500 werkuren (ongeveer 200 dagen). Tijdens deze stage maak je vaak gebruik van eLearning op een speciale tool die de BIV aanbiedt. Zo kan je stagebegeleider kijken of alle competenties voldoende aan bod komen tijdens je stage. Om je stage af te ronden, krijg je een bekwaamheidsproef. Als je hier voor slaagt, moet je een mondelinge test doen voor de leden van de uitvoerende kamer, waarop je minstens 60% moet halen. Hiervoor krijg je één herkansing. Als je geslaagd bent, mag je je titularis noemen. Dit wil zeggen dat je een certificaat en een naambord van de BIV krijgt. Je kunt beginnen als gecertificeerd immomakelaar!

Heb je toch nog problemen als erkend vastgoedmakelaar? Geen probleem, de BIV blijft je steeds ondersteuning geven. Ze zorgen voor een collectieve aansprakelijkheidsverzekering, een uitgebreide communicatie en een ruim vormingsaanbod.

Als je aan de slag kunt als zelfstandige of als werknemer in een vastgoedkantoor, krijg je een divers pakket aan taken. Tijdens eenzelfde werkdag moet er namelijk van alles gebeuren. Een greep uit de taken van een vastgoedmakelaar: administratie, contactaanvragen opbellen, bezoeken inplannen, agenda’s inplannen, mails beantwoorden, dossiers op orde brengen, documenten aanvragen bij verschillende instanties, maar ook schattingen. Face-to-face contact met de klanten blijft toch wel de belangrijkste taak van een immomakelaar. Dat is waarin iemand kan uitblinken. Het rechtstreekse contact kan zeer verschillend zijn: vragen beantwoorden, een schatting verantwoorden, verkoopcontracten tekenen, rondleidingen in huizen/appartementen geven enzovoort. Dat is wat het beroep van vastgoedmakelaar zo mooi maakt. Je bent met van alles en nog wat bezig. Vervelen, doe je je nooit.

Omdat we bij Copandi dingen graag anders willen doen, werken we zeer veel met computerprogramma’s. Artificiële intelligentie kan ons heel goed helpen om ons werk zo efficiënt en zo snel mogelijk te doen. Dit zorgt ervoor dat we meer tijd hebben om een goede klantrelatie op te bouwen. Natuurlijk is collegialiteit voor een vastgoedmakelaar in teamverband ook erg belangrijk. We werken namelijk erg veel samen om problemen op te lossen en om van elkaar te leren. Dat doen we tijdens vergaderingen en informele gesprekken.

Als immomakelaar is het ook belangrijk dat je wat van marketing kent, want elk huis/appartement heeft een andere marketingstrategie nodig. Hoe maak je de perfecte foto’s? Hoe maak je de beschrijving van het pand op? Welk publiek wil je aantrekken? Dat zijn allemaal vragen waarop een vastgoedmakelaar het perfecte antwoord op weet.

Bij Copandi vastgoed word je als zelfstandig makelaar ondersteund door de marketing afdeling. Zij zorgen voor een professionele presentatie van je eigen portefeuille, zodat je je als makelaar volledig kan focussen op je kerntaken: het in- en verkopen van woningen. Zo win je tijd en kan je meer aandacht besteden aan het contact met kopers en verkopers.

Nu we het takenpakket van een makelaar beschreven hebben, willen we toch even het globale loon van een immomakelaar verklappen. Zoals dit met elk beroep wel zo is, verschilt het loon van een makelaar al naargelang het niveau van zijn/haar opleiding, de ervaring, de regio en de commerciële vaardigheid. Een zelfstandige vastgoedmakelaar zonder beroepservaring verdient netto gemiddeld zo’n € 2.504 per maand. Dit kan uitschieten tot netto € 3.000 per maand. Als zelfstandige vastgoedmakelaar met veel ervaring kan je al snel tot een gemiddelde van € 3.804 verdienen. Dit wil dus zeggen dat als je hard werkt, je ook mooi kunt verdienen.

Bij Copandi vastgoed verdien je als zelfstandige makelaar tussen de 40% en de 50% van de verworven fixed fee. De overige 50% à 60% worden aangewend voor marketing en overheadkosten.

We zijn steeds op zoek naar BIV-erkende makelaars of stagiair-makelaars.

Neem hier contact op voor een spontane sollicitatie of mail je CV en motivatiebrief door.

 

Maar hoeveel vastgoedmakelaars zijn er nu actief in België? Dat aantal kan sterk verschillen, omdat de verkoop van vastgoed sterk afhankelijk is van verschillende factoren. In 2019 waren er maar liefst 10.431 vastgoedmakelaars actief. Dit betekent dat het beroep van immomakelaar populairder is dan ooit!

Zoals we al in de vorige blogs hebben besproken, werken de meeste vastgoedkantoren met een commissieloon van om en bij de 3% per verkochte woning. Daarom is het moeilijk om een juiste schatting te doen van het loon van een makelaar. Wij bij Copandi gebruiken fixed fees, dat zijn vaste bedragen per verkocht huis/appartement.

We hebben voor jou 3 formules met fixed fees ter beschikking, afhankelijk van wat je graag uit handen wil geven. Als eerste hebben we een do it yourself-formule voor het interessante bedrag van € 2.500. Hierbij doen wij alle moeilijkere en saaiere taken, zoals de administratie en de juridische zaken. De leuke dingen, zoals een rondleiding geven in je huis/appartement, doe je helemaal zelf!

Als tweede formule, die tevens het meest populair is, hebben we de comfort-formule. Met een bedrag van € 4.500 wordt dit gezien als de gulden middenweg. Je krijgt hier meer professionele begeleiding, waaronder begeleide bezoeken door jouw Copandi-makelaar. We maken ook een virtuele rondleiding van jouw woning en zorgen voor een 2D-plattegrond. Onze professionals staan je bij tijdens de rondleidingen en begeleiden dan kandidaat-kopers doorheen je woning. Bij prijsonderhandelingen word je ook professioneel begeleid, want wij weten dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt.

Als derde en laatste formule bieden we je de premium-formule aan. Deze formule kost € 6.500 en is bedoeld voor mensen die graag alles willen laten afhandelen door professionals. Wil je weinig geld uitgeven, maar wil je toch graag met een gerust hart je huis/appartement verkopen? Dan is de premium-formule met een fixed fee bij Copandi de perfecte keuze voor u. We zorgen voor een professionele marketingcampagne waarbij we de kopers actief gaan benaderen. Verder gaan we online aan targeting en retargeting doen en zorgen we voor een vooruitstrevende marketingmix.

Heb je graag meer informatie rond deze drie pakketten? Kijk dan even op onze site of contacteer ons. Onze mensen willen je maar al te graag helpen om alles duidelijk te maken.

Als vastgoedkantoor van de toekomst besteden we erg veel aandacht aan het welzijn van ons personeel. We zorgen er ook altijd voor dat onze mensen uit de streek komen van waar jouw vastgoed te koop staat, waardoor ze zeer relevant advies kunnen geven. Bij ons krijg je als makelaar een eerlijk loon en zorgen we voor een uitgebreid takenpakket. Geen enkele dag is bij ons hetzelfde! Wie weet ben jij wel de nieuwe collega waar we naar op zoek zijn? Neem zeker contact met ons op als je interesse hebt om bij ons te komen werken.

Veel mensen vragen zich vaak ook af wat het verschil is tussen een vastgoedmakelaar en een vastgoedhandelaar. Een vastgoedmakelaar is een professional die aan verkoopbegeleiding doet. Dit wil zeggen dat hij geen huizen of appartementen gaat kopen, maar vooral gaat bemiddelen tussen de verkoper en de kandidaat-koper. Zoals hierboven ook al vermeld, is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar vastgoedmakelaar kunt worden. Je hebt een erkenning nodig van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV). Mensen die in het vastgoedkantoor onder supervisie van een erkende makelaar werken, hebben deze erkenning niet nodig.

Het voordeel van een vastgoedmakelaar is dat ze de woningen van hun klanten kunnen verkopen aan een mooie prijs. Omdat ze de woning niet zelf willen kopen, gaan ze ook niet proberen om de woning aan een lage prijs te verkopen. Ze verdienen hun geld door een commissie of door een fixed fee. Bovendien steken ze al hun tijd en moeite in het snel verkopen van jouw vastgoed.

Een vastgoedhandelaar daarentegen, is iemand die huizen of appartementen aankoopt en daarna terug doorverkoopt of verhuurt. Alvorens ze het aangekochte goed doorverkopen, worden hier meestal verbouwingswerken of bestemmingswijzigingen op doorgevoerd. Het spreekt dus voor zich dat de vastgoedhandelaar vooral handelt met eigenbelang. De prijs van je woning ligt gemiddeld 10% lager dan wanneer je deze zou verkopen bij een vastgoedmakelaar. Dat is logisch, want de handelaar wil zo veel mogelijk winstmarge hebben. Een voordeel van een vastgoedhandelaar is dat je bij hem je woning snel kunt verkopen, want een handelaar kan snel een notariële akte opstellen. Je weet dus onmiddellijk wanneer en hoeveel je zult ontvangen.

Waarom raden wij aan om bij Copandi je huis/appartement te verkopen? Onze teams beschikken over een groot netwerk van potentiële kopers, ze werken altijd lokaal en dit volgens het no-cure-no-pay principe. Hier zijn nog enkele redenen waarom Copandi het beste van de twee werelden biedt.

De gemiddelde verkooptijd voor een eigendom die in 2019 via Copandi te koop werd gesteld, bedroeg 28 dagen. Verder werd 82% van de eigendommen verkocht aan een waarde die minimaal gelijk is aan de geschatte waarde door onze makelaars. 96% van onze eigendommen in portefeuille werd binnen de 6 maanden verkocht. Ben je nog niet helemaal overtuigd? In het uitzonderlijke geval dat je woning niet verkocht geraakt, krijg je je geld gewoon terug. Wij werken eerder voor onze klanten dan uit eigenbelang, waardoor je altijd de beste service krijgt! Dat is waar wij voor staan.

Denk je er ook aan om je eigendom te verkopen? Een succesvolle verkoop start steeds met een professionele waardebepaling. Vraag hier je gratis schatting aan.