Wat betekent ‘verkoop onder opschortende voorwaarde’?

Wanneer je een onroerend goed aankoopt, wordt er altijd een verkoopovereenkomst opgesteld. Daar wordt vaak die zogenaamde ‘opschortende voorwaarde’ in opgenomen. Allemaal goed en wel, maar wat is dit nu eigenlijk? Wij vertellen je wat dit inhoudt, hoe deze verwoord moet worden om geldig te zijn en wat de gevolgen ervan zijn. Hier gaan we!

 

 

Wat is de opschortende voorwaarde?

First things first, natuurlijk. Laten we je eerst maar eens vertellen wat voor een beest dat nu juist is, die opschortende voorwaarde. Kort samengevat, verwijst deze term naar een bepaalde voorwaarde waaraan voldaan moet worden, maar waarvan het slagen in de toekomst nog onzeker is. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een lening.

Met andere woorden: de verkoopovereenkomst ontstaat dus wel degelijk na ondertekening, maar de uitvoering ervan, die staat nog even on hold. Is er voldaan aan de opschortende voorwaarde – binnen alle condities die hierin werden opgenomen? Dan kan er overgegaan worden tot de realisatie van de verkoopovereenkomst. Wordt er niet (tijdig) voldaan aan de opschortende voorwaarde? Dan wordt de verkoopovereenkomst teniet gedaan.

 

 

Wanneer is de opschortende voorwaarde geldig?

Eigenlijk is het eenvoudig. De opschortende voorwaarde moet duidelijk omschreven zijn, afhankelijk zijn van beide partijen én moet binnen de afgesproken termijn vervuld worden.

Duidelijke omschrijving

Hoe gedetailleerder, hoe beter! Eerst en vooral, moet deze voorwaarde afhangen van een onzekere gebeurtenis – en niet van de wil van één van de partijen.

Bijvoorbeeld: ‘ik betaal wanneer ik daar goesting in heb’, is géén correcte en geldige opschortende voorwaarde. Dit is tenslotte afhankelijk van één partij. Een goed voorbeeld? ‘Ik koop de woning als ik een lening bij de bank krijg’. De realisatie hiervan is niet afhankelijk van één van de partijen, maar van de bank.

Binnen de juiste termijn

Daarnaast is het belangrijk dat je in de verkoopovereenkomst duidelijk aangeeft binnen welke termijn de voorwaarde gerealiseerd moet worden.

 

 

Na de termijn: wat nu?

Eigenlijk is het eenvoudig. Is de voorwaarde vervuld geraakt binnen de gestelde termijn? Dan wordt de verkoopovereenkomst met terugwerkende kracht definitief. Werd de voorwaarde niet vervuld? Dan wordt de overeenkomst nietig verklaard.

Opgelet! Met het opstellen van de opschortende voorwaarde, teken je ook meteen voor een aantal verplichtingen, zoals werkelijk al het nodige doen om een lening te krijgen. Wordt er opgemerkt dat één van beide partijen het waarmaken van deze voorwaarde probeert te verhinderen? Dan wordt de voorwaarde meteen als vervuld bekeken. Met andere woorden: de opschortende voorwaarde is geen gemakkelijk trucje om zomaar onder de verkoop uit te geraken. Contacteer zeker je notaris voor alle voorwaarden, hij/zij zal je hier in detail over kunnen toelichten.

 

 

Op zoek naar meer informatie over vastgoed?

Dan ben jij bij de juiste partij terecht gekomen. Snuister gerust eens door onze blog om meer informatie op te doen over de sector. Is jouw vraag nog altijd niet beantwoord? Neem dan zeker contact met ons op. Wij staan te trappelen om jou verder te helpen met de verkoop van jouw woning.

Ja, ik neem contact op!

 

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.