Wonen in een dorp of in een stad: wat is het beste?

In deze blog komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Voor- en nadelen van wonen in een dorp
  • Voor- en nadelen van wonen in een stad
  • Wat past het beste bij mij?
  • Professioneel advies

Ben je op zoek naar je droomwoning, maar ben je nog steeds aan het twijfelen waar je graag zou willen wonen? Niet alleen de grootte of de uitstraling van je nieuwe stekje is belangrijk, maar ook de ligging ervan. Veel mensen hebben ongelukkig voor een huis of appartement gekozen dat eigenlijk niet binnen hun behoeftes ligt, waardoor ze al snel geneigd zijn om terug te gaan verhuizen. Dat willen we natuurlijk vermijden. Daarom hebben we bij Copandi deze blog geschreven om jou te helpen met de keuze: ga ik in een dorp of een stad wonen? Veel leesplezier!

Wonen in een dorp

Laten we eerst eens beginnen bij wonen in een dorp. Doe je het graag rustig aan? Dan is dit de beste optie. In een dorp lijkt de tijd precies wat trager te gaan dan in een stad, en de mensen zijn over het algemeen ook veel vriendelijker en socialer dan in een stad. Omdat er zich meestal weinig interessante plekken in een dorp bevinden, zal er ook weinig verkeer door de straten razen. Zo is een dorp redelijk veilig als je kinderen hebt. Je kunt ze op pad sturen naar hun vriendjes!

Een dorp beschikt meestal ook over een mooiere natuur dan een stad. De uitzichten zijn meestal groener en rustgevender. Als je dus een natuurmens bent, is een dorp de perfecte keuze!

Een ander leuk aspect aan wonen in een dorp is dat de huur- en verkoopprijzen van vastgoed lager liggen. Natuurlijk is dit niet steeds het geval. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeente Sint-Martens-Latem, wat wel een zeer dure omgeving is om te wonen. Je krijgt veel meer voor je geld, waaronder vooral een grotere tuin en meestal ook een groter huis. Er is namelijk nog genoeg ruimte beschikbaar in een dorp. Als je vooral op zoek bent naar kalmte en ruimte, is een dorp de plek waar je moet zijn! 

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen verbonden aan wonen in een dorp. Net omdat het er zo kalm is, moet je veel verder reizen om iets interessants tegen te komen. Zelfs gewoon naar een supermarkt gaan kan al een hele onderneming zijn. Het is daarom absoluut geen overbodige luxe om over een auto te beschikken wanneer je in een dorp woont, die natuurlijk wel wat geld kost. Je moet ook geluk hebben dat je werk in de buurt ligt, anders ben je lang onderweg naar je bedrijf.

Vaak is het in een dorp ook niet echt de gewoonte om snel nieuwe mensen toe te laten in de lokale sociale kring. Kleine dorpjes hebben vaak een hechte gemeenschap, die meestal samenkomen in de lokale kroeg of een club. Nieuwkomers hebben meestal iets meer moeite om te kunnen integreren in een dorp dan in een stad. Als je eenmaal deel uitmaakt van de lokale kring, is dit natuurlijk een enorm voordeel.

Wonen in een stad

Laten we het nu eens over de stad hebben. De levendige vibe van een drukke stad spreekt enorm veel mensen aan. Het absolute voordeel van een stad is dat er altijd iets te beleven valt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vaak hebben stadsmensen ook geen auto, omdat dit gewoon niet nodig is. Hoe handig (en goedkoop) is dat? Alles kun je gewoon te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer doen. 

Alle grote winkelketens, specifieke zaakjes en gezellige koffiebars liggen meestal op wandelafstand van je woning. Ook wanneer je iets online bestelt, zijn de mogelijkheden qua comfort veel uitgebreider dan wanneer je in een dorp woont. 

Als je een sociaal persoon bent, is een stad de ideale plek om te vertoeven. Er wonen zoveel mensen rondom je, dat je sowieso aansluiting kunt vinden met de mensen uit je omgeving. Vaak wonen er ook mensen met verschillende achtergronden door elkaar, wat een echt pluspunt is als je op zoek bent naar nieuwe sociale contacten. Langs de andere kant, als je liever geen mensen wil leren kennen, is de stad ook de ideale plek, want je kunt heel gemakkelijk anoniem blijven in de mensenmassa. Dat kies je helemaal zelf!

Heb je kinderen? Dan heb je een ruime keuze aan scholen waar je kinderen naartoe kunnen gaan, terwijl je in een dorp meestal beperkt bent tot één school, als die er zelfs al is. Universiteiten en hogescholen bevinden zich trouwens vooral in de grote steden. Ook als je gaat werken is de stad ideaal, want meestal vestigen bedrijfskantoren zich in een grote stad. Je zult dus absoluut geen moeite hebben met het vinden van een job in je droomstad.

Maar in een stad wonen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Wonen in een stad is de laatste jaren erg duur geworden, omdat steeds meer mensen graag willen verhuizen naar de stad. Voor de prijs die je voor een huis of appartement in een stad betaalt, krijg je trouwens ook veel minder. Wonen in een stad is meestal heel krap, zoals een appartementsblok. Je kunt het gevoel krijgen dat je opgesloten zit in je eigen huis of appartement

Als je eerder in een dorp hebt gewoond en je verhuist nu naar een stad, is het niet gemakkelijk om je aan te passen. Het leven is totaal anders, want het kan er heel druk zijn, en je moet meer geduld hebben dan in een dorp. Dit komt omdat er nu eenmaal meer mensen wonen in een stad dan in een dorp.

In steden komt er ook meer criminaliteit voor dan in dorpen, dus hier kun je ook best voor opletten. Vaak is het ook het geval dat er in steden veel minder natuur voorkomt. De laatste jaren zie je wel de positieve trend dat stadsbesturen meer groene zones aanplanten, maar in vergelijking met een dorp vind je in een stad bijna geen enkele natuur.

 

Wat past het beste bij mij?

Nu we hierboven een mooie opsomming hebben gemaakt van de voor- en nadelen van wonen in een stad of in een dorp, is het belangrijk om na te denken wat het beste bij jou past. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, en het kan niet eenvoudig zijn om een juiste keuze te maken. Vaak merken we dat mensen de gewoontes van hun ouders overnemen. Als iemand opgegroeid is in een dorp, gaat hij/zij vaak in een dorp blijven wonen als volwassene. Toch zijn er tegenwoordig heel wat jongeren die een sprong in het onbekende wagen en naar een stad verhuizen. Als je graag rust wilt, raden we een dorp aan, en als je van drukte en nieuwigheden houdt, raden we een stad aan.

Professioneel advies

De keuze is dus echt persoonlijk, en daarom laten heel veel mensen zich adviseren bij hun makelaarsbureau. Bij Copandi helpen we je graag verder bij je keuze tussen een dorp of een stad. Als je moeite hebt om te beslissen, is het belangrijk dat je een persoon met een jarenlange expertise onder de arm neemt. Deze gaat samen met jou bekijken wat jouw persoonlijke voor- en nadelen zijn, zodat je een geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Doordat we ons in drie verschillende dorpen en steden bevinden, weet ons team van ervaren makelaars perfect wat jij wil! We bevinden ons namelijk op het platteland in Mol, en in de steden Mechelen, Lier (coming soon!) en Antwerpen (Schoten). Door onze kantoren op strategische locaties te zetten, weten we van elke regio rond het kantoor alles om jou zo goed mogelijk verder te helpen.

copandi logo

Bij Copandi hebben we een mooi assortiment van huizen, appartementen, villa’s, garages en bouwgronden in zowel de mooiste dorpjes als de grootste steden van Vlaanderen. In onze selectie zit zeker een mooi stukje vastgoed waar je al je hele leven van droomt. We verkopen niet alleen huizen van vorige eigenaars, maar we hebben ook een zeer mooi aanbod van nieuwbouwprojecten te koop staan.

Ons kantoor is in 2017 opgericht met als missie om de vastgoedmarkt te transformeren. We hanteren niet het oude concept met commissies, maar gebruiken vaste tarieven. Doordat verkopers een vaste lage prijs betalen voor onze diensten, hoeven ze dit niet te compenseren door hun vraagprijs te laten stijgen. Dit is dus een win-winsituatie voor de verkoper van het vastgoed als voor de koper!

De prijs is zo laag omdat we alleen maar werken met eerlijke prijzen. We besparen op een slimme manier, door al het langdradige en repetitieve werk te laten uitvoeren door artificiële intelligentie. We zullen nooit besparen op persoonlijke service, wat het belangrijkste aspect is bij een vastgoedmakelaar. We pronken ook niet met dure auto’s of luxueuze panden, want daar heb jij als klant helemaal niets aan.

Op deze manier willen we de wereld van de vastgoedmakelaars voorgoed veranderen, zodat de sector geloofwaardig, transparant en eerlijk blijft voor iedereen! Wil je graag wat meer informatie over het wonen in een dorp of een stad? Heb je een andere vraag voor ons? Kom dan zeker eens bij ons langs of stuur ons even een berichtje. Wij zijn Copandi, wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst!