Asbestattest Verplicht bij verkoop vanaf 23 november

Je huis van voor 2001 verkopen? Vanaf 23 November 2022 ga je er een asbestattest voor nodig hebben. Op het attest staat of en waar er zich nog asbest in het huis bevindt, in welke staat en hoe je het veilig kan verwijderen of beheren. Hiervoor zal je een deskundige moeten inschakelen.

Asbest, wat is dat juist?

Asbest is een stof dat lang bekend stond om zijn goede eigenschappen: Sterk, slijtvast en bestand tege hoge temperaturen. Daarnaast was het ook nog eens goedkoop. Hierdoor werd het vaak gebruikt voor Golfplaten, dakleien, plafondplaten, vensterbanken,… noem maar op.

Maar er bleken ook enkele grote gezondheidsrisico’s aan verbonden die longziektes en kanker veroorzaken. Sinds 1998 is het verboden om asbest te produceren, te gebruiken of te hergebruiken. 

Volgens een onderzoek van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM zit er toch nog asbest in 2,8 miljoen woningen en gebouwen in Vlaanderen.

Daarom wil De Vlaamse regering tegen 2040 een ‘asbestveilig’ Vlaanderen. Hiervoor hebben ze het asbestattest bij de verkoop van woningen en gebouwen van voor 2001 verplicht gemaakt.

Waarom het attest?

Het OVAM wilt met het asbestattest zorgen dat kopers zo goed mogelijk geïnformeerd zijn over welke asbesthoudende materialen er nog in de woning zitten en hoe ze deze veilig moeten verwijderen of onderhouden.

Het asbestattest wordt opgemaakt door een erkend asbestdeskundige. Die controleert of en waar er asbest zit. Ook de staat van het asbesthoudend materiaal zal in het asbestattest komen. 

Het verwijderen van asbest is geen verplichting. Maar als eigenaar ben je wel verplicht om ervoor te zorgen dat het asbest geen risico vormt voor mens en milieu. Als dat wel zo is dan moet je de gevaren op de juiste manier wegnemen. Dit is vandaag de dag al zo, dus daar verandert het attest niets aan.

Tegen 2032 moet elke gebouweigenaar in Vlaanderen over een asbestattest beschikken (ook als je je woning niet verkoopt). Bij verhuur moet de eigenaar verplicht een kopie aan de nieuwe huurders bezorgen.

Het asbestattest en Copandi

Nog vragen over het asbestattest of over de verkoop van je woning? Contacteer ons gerust via https://copandi.be/contact

Bij Copandi helpen wij je graag bij het in orde brengen van het asbestattest voor de verkoop van je woning.