De waardebepaling van een woning: alles wat je moet weten

Enkele onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

  • Hoe een waardebepaling gebeurt
  • Wat is taxatie?
  • Wie voert de waardebepaling uit?
  • Wat is het verschil tussen een makelaar en een bank?
  • Hoe bepaal ik de vraagprijs?
  • Is een online waardebepaling wel betrouwbaar?

Veel mensen hebben vragen over de waardebepaling van een huis of appartement. Dit komt omdat het iets heel abstract lijkt. In deze blog willen we een aantal zaken ophelderen, zodat je precies weet hoe we te werk gaan! Wij wensen je alvast veel plezier met het lezen van deze blog. Als je vragen hebt over deze blog, mag je ze altijd aan ons professioneel team van vastgoedexperts stellen!

Vraag hier je gratis schatting aan.

 

Wat er uiteraard altijd als eerste gaat gebeuren, is dat je makelaar bij je op bezoek komt. Hij bespreekt alle praktische dingen met jou, zoals informatie over het eventuele verkoopproces. Daarna gaat hij uitgebreid rondkijken in de woonst en eventueel de tuin, om een goed beeld te krijgen van de woning. Later gaat hij dan op kantoor een schatting maken op basis van zijn marktkennis, ervaring, de locatie en de staat van de woning, de mobiliteit, de woonoppervlakte en de prijsontwikkeling in de buurt. Eigenlijk zijn er tal van factoren waar hij rekening moet mee houden. Het is dus niet zo dat als je buur € 350.000 voor zijn woning heeft gekregen, jij er ook zo veel voor gaat krijgen. Het huis kan bijvoorbeeld minder zonnig gelegen zijn, is misschien minder goed onderhouden of beschikt over minder luxe. Het is dus niet zo eenvoudig om een correct beeld te krijgen van een woning.

 

Omdat we bij Copandi artificiële intelligentie gebruiken om een woning te laten schatten, verloopt dit proces veel sneller en nauwkeuriger dan bij reguliere immokantoren. Onze technologie leert namelijk uit zichzelf. Het is belangrijk om te weten dat een schatting alleen maar betrekking heeft op het moment van opname. De waardebepaling die je gekregen hebt van je vastgoedmakelaar is dus absoluut geen officieel document, want jij beslist nog altijd helemaal zelf over hoeveel je wil vragen voor je woonst. Dit wil dus ook zeggen dat je misschien niet zoveel gaat krijgen voor je woning als je makelaar je heeft verteld. Het is dus louter een kwestie van een professionele vakman te vinden die je woning gaat schatten.

Verder is het belangrijk om goed uit te kijken naar welke makelaar je stapt. Vaak lees je op fora of sites dat klanten niet tevreden zijn met de schatting. Dit kwam dan omdat de makelaar het niet nodig vond om naar hun woonst te komen kijken, of dat de makelaar maar 5 minuten binnen was geweest. Probeer dus zeker iemand te zoeken die de tijd voor je neemt en die je echt verder wil helpen. Vraag daarom een gratis schatting aan via onze site. Onze mensen nemen wél de tijd om een juiste waarde te plakken op je woning.

Maar wat is dan het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie? Dat leggen we graag uit. Bij een taxatie gaat het er allemaal veel officiëler aan toe dan bij een waardebepaling. Het taxatierapport wordt namelijk gebruikt om voor te leggen bij de bank of een andere verstrekker van een hypothecaire lening.

De taxatie, dus de officiële waarde van je huis/appartement, is heel belangrijk voor het al dan niet verkrijgen van een lening. Andere redenen waarvoor een taxatierapport kan dienen: aan- of verkoopbeslissingen, verdeling van inboedel bij een scheiding, aanslag van successierechten enzovoort. De beroepsorganisatie van taxateurs in België is erkend door de Hoge Raad voor Zelfstandigen en Kmo’s en heet de Kamer van Vastgoedexperten. Zij zijn de enige vastgoedexperten die beëdigde vastgoedtaxateurs afleveren. Een taxatie is ook niet gratis, terwijl een schatting dat in de meeste gevallen wel is.

En wat is nu het verschil tussen een bank en makelaar? Eigenlijk doen ze alle twee hetzelfde, alleen maken banken meestal geen commerciële schatting. Daarom raden wij altijd ook aan om naar een vastgoedkantoor te komen, zij doen dit meestal gratis en geven je een duidelijk en professioneel advies. Omdat ze experts zijn in hun vak, ga je praktisch altijd een realistischere uitkomst krijgen bij een makelaar dan bij een bank.

Veel onlineplatformen bieden je sinds enkele jaren allerlei tools aan om je huis/appartement online te laten schatten. Maar is dit allemaal wel zo betrouwbaar? Een online tool geeft je een idee van wat je vastgoed waard is. Je geeft verschillende criteria in, waarna de “zoekmachine” verschillende vergelijkbare woningen aftoetst die in de afgelopen maanden verkocht werden. Enkele criteria: oppervlakte, tuin of terras, staat van je woonst, aantal kamers en badkamers, het bouwjaar en de energieprestaties. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren waar je rekening mee moet houden als je de waarde van je woning wilt bepalen.

Het is belangrijk om te weten dat deze prijzen gebaseerd zijn op vraagprijs en niet op effectieve verkoopprijs. Dat wil dus niet zeggen dat de huizen of appartementen die de online tool als argumenten aanhaalt, ook voor die prijs verkocht werden. Neem de prijzen op een online tool dus altijd met een korreltje zout. Als je bovendien een speciale woning hebt die niet mooi in het rijtje past, ga je op problemen stoten, want eigenlijk vergelijken online tools je woning gewoon met andere woonsten. Het is onmogelijk om een hele mooie villa met een privébos ergens in het midden van de Ardennen te vergelijken met eender welke woning die zich in België bevindt. Dat komt omdat er nu eenmaal een hoop unieke woningen bestaan, en dat is ook het mooie van vastgoed.

Een andere ook zeer belangrijke reden: omdat je je woning ook altijd graag voor meer wil verkopen, ga je je huis/appartement altijd beter voorstellen dan dat het is. Het spreekt voor zich dat online tools hier geen rekening mee houden, waardoor je je woning misschien niet verkocht gaat krijgen. Als laatste is het ook belangrijk om te weten dat online tools heel ruim rekenen. Een typische uitkomst van een online tool: “De woning is tussen € 240.000 en € 295.000 waard”. Soms is het toch belangrijk om iets specifieker te gaan, want het gaat om hoge bedragen. Duizend euro besparen zou al mooi zijn voor jou. Probeer dus altijd de uitkomsten van een online schattingstool niet al te letterlijk te nemen. Ze geven een steeds beter wordend beeld van prijzen van huizen en appartementen, maar je mag er nooit 100 procent op vertrouwen, anders heb je kans dat je te weinig krijgt voor je woning of dat je je woning simpelweg niet verkocht krijgt.

Is het dus echt zo slecht om je huis, nieuwbouw of appartement online te laten schatten en laat je dus toch best een makelaar komen? Wij zouden het volgende aanraden: als je nog niet echt van plan bent om je woning te verkopen, maar als je gewoon nieuwsgierig bent over hoeveel je woonst waard is, kun je snel een beeld krijgen van hoeveel je zou kunnen krijgen voor je woning. Dat doe je dan via de verschillende online tools. Als het allemaal wat serieuzer wordt en je aan het denken bent om je woning toch te koop te stellen, raden wij altijd aan om het professionele advies van een makelaar in te roepen, want als de online tool fout heeft gerekend, krijg je misschien te weinig voor je huis, of je krijgt je huis of appartement niet verkocht omdat je er teveel voor hebt gevraagd. Laat je daarom altijd bijstaan door de professionele vastgoedmakelaars van Copandi.

Wij bij Copandi leveren het beste van de twee werelden. Onze vastgoedexperts komen steeds uit jouw buurt, en komen ook altijd op bezoek. Met een speciale tool kunnen ze toch het gemak van technologie gebruiken, gecombineerd met hun expertise om een juiste schatting te maken van jouw vastgoed. Vul dus zeker ons formulier voor een gratis schatting in. Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Stuur ons dan zeker een bericht op onze website of via onze sociale mediakanalen. Ons gedreven en gemotiveerd team van vastgoedexperts staat met plezier klaar om jou te helpen met al je vragen!

En als je toch nog graag dingen zelf wil doen, is dat bij ons geen probleem. Wij beschikken over drie formules die afgestemd zijn op wat jij graag wil doen. Van veel zelf doen tot alles uit handen geven. Aan jou de keuze. En als je huis of appartement toch niet verkocht wordt, hoef je ons niet te betalen. We willen onze klanten eerlijk behandelen. Zo geven we geen geld aan dure kantoren op A-locaties of aan dure marketingcampagnes voor onszelf. We helpen jou liever je huis te verkopen met ons professioneel advies. Dat is voor ons de échte reclame. De marketing investeren we in het verkopen van jouw woning, zo zijn wij tevreden en ben jij dat ook. Dat is een win-win voor jou én voor ons. Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.

Vraag hier je gratis schatting aan.

Hou me op de hoogte van nieuwe panden.