Extreme energieprijzen: wat doe ik eraan?

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen: 

  • Inleiding
  • Waarom zo’n hoge energieprijzen?
  • Tips om energie te besparen
  • Modern wonen bij Copandi

Maar waarom zijn de prijzen tegenwoordig zo hoog? Het eerste waar je waarschijnlijk aan zult denken, is aan de oorlog in Oekraïne, wat ook de belangrijkste reden is. Het is eigenlijk een unieke samenloop van de omstandigheden van de afgelopen jaren die deze situatie heeft gecreëerd. Eerst was er de coronacrisis. Enkele jaren draaide economie op een lager pitje en was er dus in Europa minder energie nodig.

Nu de economie en de maatschappij weer aan het heropleven is, stijgt de vraag naar energie dus gigantisch. Alle schade moet zo snel mogelijk worden ingehaald, met liefst nog wat extra economische groei. Daarom kunnen de Europese energieleveranciers maar zeer moeilijk aan de enorme energievraag voldoen. Groene stroombronnen zoals windmolens en zonneparken zijn simpelweg niet voldoende. Gevolg? Europa moet een groot deel van zijn energie uit het buitenland halen.

In België wordt er gelukkig geen Russisch gas ingekocht, maar toch voelen we de effecten hiervan, omdat andere landen wél Russisch gas inkopen. Doordat Poetin de kraan netjes kan afstellen op zijn behoeften, wordt het aanbod kleiner, waardoor de prijzen stijgen al naargelang zijn wensen. Nu de oorlogsmachine in Oekraïne nog steeds op volle toeren aan het draaien is, willen niet alleen de Westerse landen, maar ook Rusland zelf sancties uitvaardigen. Dit voelen we al heel snel in onze portemonnee.

Toch is dit niet de enige reden. De groene overstap bijvoorbeeld zorgt ook voor een sterke stijging van de prijzen. Omdat tegenwoordig zowat ieder land meer en meer investeert in groene energie, is er veel research nodig om de groene stroombronnen op de juiste manier en in de juiste hoeveelheid te plaatsen. Ook de kerncentrales worden veel nauwer gemonitord en moeten helemaal mee zijn met hun tijd. Soms worden ze zelfs gesloten omdat ze gevaarlijk zouden zijn voor de gezondheid. Ook emissierechten worden tegenwoordig duurder en duurder, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen

Al deze nieuwe maatregelen worden uiteindelijk doorgerekend naar de consument, waardoor iedereen dit voelt. Er wordt wel verwacht dat de prijzen terug zullen dalen omdat het nu zomer wordt, waardoor er minder vraag is naar energie. Na een tijd zal er een omschakeling komen van Russisch gas naar duurzame stroombronnen of fossiele brandstoffen die uit andere landen komen, waardoor de prijzen verder zullen zakken.

Maar wat kan ik zelf doen om mijn energierekening zo laag mogelijk te houden? Het eerste wat misschien niet meteen bij je op zou komen, is je voorschot van je energieleverancier aanpassen. De kans is heel erg groot dat je energieleverancier je voorschot niet heeft aangepast aan de huidige situatie. Daarom zul je misschien een klein bedrag als voorschot moeten betalen, waardoor je uiteindelijk bij de eindafrekening heel veel zult moeten betalen. Als je het een beetje kunt balanceren, kom je niet voor heel grote bedragen te staan en kun je je energie-uitgaven veel beter spreiden, wat beter is voor je portemonnee. Vraag even aan je leverancier of je je voorschot kunt aanpassen, of log in op hun site om het zelf te doen.

Een absoluut logische reden om minder te betalen voor energie, is om minder energie te verbruiken. De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is om bewust bezig te zijn met je energieverbruik. Zorg ervoor dat je alles uitschakelt wat je niet nodig hebt: laat geen lampen branden in kamers waar niemand is, zet de verwarming niet onnodig hoog en lucht je kamers maar op bepaalde korte momenten. Let ook heel goed op met stand-bylampjes. Die kunnen je duur komen te staan. Wist je dat je tussen de € 20 en de € 50 per jaar kwijt kunt zijn aan één stand-bylampje? En wist je ook dat om alle stand-bylampjes van Europa te laten branden, je één kerncentrale nodig hebt? Dát is pas bewust bezig zijn met energie.

Wat veel mensen niet weten, is dat de meeste apparaten ook wat energie verbruiken als ze uitgeschakeld zijn, ook al is er helemaal geen stand-bylampje of -functie. Trek alles uit het stopcontact wat je niet nodig hebt, en als je op reis bent voor langer dan een week, trek je best zo veel mogelijk kabels uit.

Ook een goede tip is om ledverlichting te gebruiken in plaats van gloei- of spaarlampen. Een leuke meevaller is dat ze ook nog eens enorm lang meegaan, waardoor je op lange termijn nog meer kosten bespaart! Koop ook de nieuwste apparaten, want die verbruiken het minste energie. Let op het energielabel, en probeer de hoogste energie-efficiëntieklasse te kopen. Ook je thermostaat kan wonderen verrichten op besparingsgebied! Met een slimme thermostaat kun je de verwarmingstijden tot op de minuut programmeren. Bij sommige exemplaren kun je hem zelfs op afstand bedienen met je smartphone, waardoor je hem uit kunt schakelen als je ’s avonds toevallig toch niet naar huis komt! Handig toch?

Een echte klassieker is om groene energiebronnen te installeren in je woning. Overweeg om een warmtepomp te plaatsen, dit is een centrale verwarming die op verschillende manieren werkt: op de zon, de lucht of van aardwarmte. Ook zonnepanelen zijn, na heel de controverse, nog steeds een goede investering. Ze laten je enorm veel energie besparen, en tegenwoordig is het wettelijk toegestaan om een thuisbatterij te installeren, waardoor je jouw eigen opgewekte energie kunt gebruiken! Zo ben je veel minder afhankelijk van het netwerk en de wetgeving, wat jou een enorm voordeel biedt.

Nog een tip die we willen meegeven, is om een goede isolatie te plaatsen. Het is misschien een hele investering, maar die krijg je dubbel en dik terug, en je krijgt ook nog eens een hoop premies van de Vlaamse overheid. Vraag het zeker eens na of kijk eens op hun site.

Ook je dak isoleren is heel belangrijk, want daar kan de warmte anders gewoon ongehinderd uit ontsnappen. Ben je een beetje handig? Super, want eigenlijk is dakisolatie plaatsen helemaal niet zo moeilijk. Kijk eens wat YouTube-filmpjes, en je hebt in een mum van tijd geleerd hoe je dit moet doen! Ga je stevige verbouwingswerken doen aan je woning? Dan raden we heel sterk aan om eens na te denken of die extra isolatie in de muren er nog niet bij kan. Dit bespaart echt enorm veel geld.

Ben je van plan om te verhuizen en heb je nog geen huis of appartement gevonden? Bij Copandi raden we aan om een huis of appartement te kopen dat nog recent gebouwd of gerenoveerd is. Dit scheelt echt enorm veel in energieverbruik, omdat aan alles is gedacht om energie te besparen.

Vaak hebben nieuwere woningen een zeer goede isolatie, zijn ze voorzien van de modernste en meest energiebesparende apparaten en hebben ze een warmtepomp of zonnepanelen. Verder kom je bij nieuwbouw niet voor verrassingen te staan, want je krijgt er een garantie bij en alles is nog nieuw, waardoor de kans dat iets stuk gaat binnen enkele decennia zeer klein is.

Bij Copandi hebben we steeds een mooi assortiment van nieuwbouwprojecten in de aanbieding, en deze projecten zijn steeds ultramodern en voldoen aan alle energie-vereisten van de overheid. bij ons heb je over heel Vlaanderen een grote keuze aan interessante projecten.

Verder hebben we een zeer mooi en groot aanbod van huizen en appartementen die we verkopen van vorige eigenaars. Hier zitten niet alleen heel recente en moderne woningen tussen, maar ook van top tot teen gerenoveerde panden. Zo vind jij een huis of appartement dat perfect bij jou past en dat ook nog eens energiezuinig is! Geweldig, toch? Kom zeker eens langs om je wensen met onze makelaars te bespreken, en we kijken samen welke woning bij jou past.

Bij Copandi zijn we niet alleen zuinig op het gebied van energie, maar ook op het gebied van prijzen! We willen onze klanten nooit te veel laten betalen. We vragen enkel een vaste kost als je je woning wil verkopen, die € 4.500 of € 6.500 bedraagt, inclusief btw. Niet meer. Kies zelf hoeveel service je wenst: een degelijke standaardmakelaarsservice of een volledig op maat gemaakt digitaal marketingpakket? We hebben het allemaal in huis voor jou! Surf zeker verder op onze site om de mogelijkheden te ontdekken.

Zo willen we transparant zijn en de beste service bieden, want op warmte, professionaliteit en transparantie besparen we nooit! Doordat we altijd mee zijn met de technische snufjes en doordat we slim en kostenbesparend te werk gaan, kunnen we deze kost laag blijven houden. De marketing gebeurt vooral digitaal, waarbij we mensen gerichte advertenties sturen. Dit doen we centraal voor al onze kantoren, waardoor we nog verder de kosten kunnen drukken. Je hoeft ons trouwens ook alleen maar te betalen wanneer we je woning verkopen, waardoor jij nog eens een extra garantie krijgt! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst!