Van registratierechten naar registratiebelasting: wat is er veranderd?

 

 

Groot en klein beschrijf

Wanneer je een huis of appartement koopt, is er geen ontkomen aan: bovenop de aankoopsom betaal je ook nog verkooprechten (registratiebelasting, dus). Heb je een ‘bescheiden’ woning? Dan genoot je vroeger van het zogenaamde klein beschrijf en betaalde je een verminderd tarief van 5%. Op een ‘gewone’ woning betaalde je 10%.

Op zich niet zo’n probleem, behalve dat de maatstaf om het type beschrijf te bepalen, allesbehalve accuraat (geworden) was. Enter: het kadastraal inkomen, wat de huurprijs van een woonst anno 1975 (!) weergeeft. Dit verouderde systeem klasseerde maar al te vaak grote, gerenoveerde en/of verbouwde huizen op het platteland onder klein beschrijf – en kleine appartementjes in de stad onder groot beschrijf.

Met andere woorden: maar liefst meer dan 90% van de appartementen in de grote steden (waar vaak jonge gezinnen, alleenstaanden en/of gepensioneerden wonen), werden onder groot beschrijf geklasseerd.

 

 

1 juni 2018: van kadastraal inkomen naar aankoopprijs

Dringend tijd voor verandering dus – en de nodige transformatie werd doorgevoerd op 1 juni 2018. Vanaf deze dag was het tarief niet langer afhankelijk van het kadastraal inkomen, maar werd het berekend op basis van de aankoopprijs.

Een stuk eenvoudiger: vanaf nu betaal je simpelweg 7% registratiebelasting, op voorwaarde dat het enkel over deze woning gaat én dat de koper er binnen de twee jaar in zal gaan wonen. En dat is niet alles…

 

 

Meer mensen krijgen de kans om te kopen

Naast de verandering van tarief, werd er beslist om een vrijstelling op de eerste 80.000 euro te geven wanneer het een ‘bescheiden’ woning betreft. Op deze manier zakt de registratiebelasting tot onder het eerdere tarief van klein beschrijf… waardoor meer mensen de kans krijgen om hun eigen woning te kopen.

Enneuh… dat is (altijd) nog niet alles!

 

 

Energiezuinig renoveren zorgt voor nog meer korting

Kies je er bovendien voor om binnen de vijf jaar na aankoop ingrijpende renovatiewerken te doen in functie van energiezuinig wonen? Dan betaal je 6% registratiebelasting, in plaats van 7%.

Wat die renovatiewerken zoal kunnen inhouden? Denk vervanging van verwarming, koeling, luchtcirculatie, het plaatsen van isolatie, enzovoort.

 

 

En wat met het principe van meeneembaarheid?

Er verandert dus veel (ten goede) voor nieuwe kopers: alle eerdere kortingen en ‘abattementen’ (cf. een korting op registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) verdwijnen in functie van deze nieuwe registratiebelasting.

Het enige wat wél blijft bestaan, is het principe van meeneembaarheid voor de gezinswoning. Hoe dat werkt? Simpel: als je je woning verkoopt om er een nieuwe te kopen, kan eerder betaalde registratiebelasting in mindering gebracht worden, tot een maximum van 12.500 euro.

 

 

Hulp nodig bij de verkoop van jouw woning?

Aarzel niet om ons te contacteren. Wij beantwoorden graag al jouw vastgoedvragen én helpen je natuurlijk nog liever met de verkoop van jouw woning. Kom anders eens langs om ons wat beter te leren kennen? Tot snel!

 

Ja, ik neem contact op!