Eerst je eigen woning verkopen of een nieuwe woning kopen?

Onderwerpen die in deze blog behandeld worden:

• Een nieuwe woning kopen wanneer je je woning al verkocht hebt
• Een nieuwe woning kopen wanneer je je oude woning nog hebt
• Wat is de beste oplossing?
• Leningen
• Hoe koop ik het beste een nieuwe woning?

Het is een veelvoorkomende situatie: je bent je oude huis of appartement beu en je zou graag eens willen upgraden. Is het dan het beste om je oude huis eerst te verkopen? In deze blog kun je er alles over lezen. Heb je nog vragen? Stuur ons dan even een bericht op onze sociale media of via onze site. Je kunt natuurlijk ook gewoon even binnenspringen in één van onze drie kantoren te Mechelen, Mol en Schoten. Veel leesplezier!

 

Laten we eerst de volgende situatie schetsen: je heb je oude huis of appartement reeds verkocht en je bent nu op zoek naar een nieuwe woning. Dat kan natuurlijk perfect, maar het spreekt voor zich dat je je hiervoor erg moet schikken. Het wil dus zeggen dat je voor een korte periode bij wijze van spreken ‘dakloos’ bent. Daarom ben je dus verplicht om een bepaalde regeling te treffen dat je in je oude woning mag blijven, om iets te huren of om even in te trekken bij vrienden of familie. Eigenlijk kunnen we moeilijk zeggen of deze situatie ideaal is. Het hangt er van af hoeveel huur je wil betalen, wat je juist geregeld kan krijgen met de kopers van je oude huis en of je misschien zelfs ergens gratis kunt inwonen.

 

We leggen even uit wat voor regelingen je allemaal kunt treffen met je kopers. Als eerste kun je een bezettingsregeling opstellen. Dat is eigenlijk een contract waarin staat dat je in je oude woning mag blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de akte. Meestal betaal je ook voor deze ‘bezetting’ een vergoeding, een soort van huurprijs die je overeenkomt met de kopers voor het verblijf in je oude woning. Dit totdat je een nieuwe woning gevonden hebt of tot je in je nieuwe huis of appartement kunt trekken. Verder kun je ook opschortende voorwaarden opstellen. Die zorgen er voor dat je de woning pas effectief aankoopt indien je huidige woning verkocht wordt. Zorg ervoor dat je genoeg tijd steekt in deze voorwaarden, want het is heel belangrijk dat die correct zijn geformuleerd. Echter in de praktijk merken we dat dit zeer weinig gehanteerd wordt.

 

Je huis of appartement pas verkopen als je een nieuw huis gevonden hebt: die situatie komt over het algemeen het vaakst voor, omdat die ook het veiligst is. Zo kom je nooit zonder woning te zitten. Onze klanten bij Copandi vinden over het algemeen redelijk snel hun droomwoning, dus daarom kunnen ze al wel eens sneller beslissen dan verwacht. Ze willen dus het risico niet nemen dat hun nieuwe huis of appartement aan hun neus voorbij gaat. Eigenlijk kun je perfect een woning kopen als je je oude woning nog hebt met een overbruggingskrediet bij de bank. Dit wil zeggen dat de bank je gedurende een bepaalde periode van middelen voorziet om je nieuwe huis of appartement te kopen. Ze wachten dus eigenlijk af tot je het bedrag van je huidige woning ontvangt. Hiermee betaal je het krediet van je huis of appartement terug. Gemakkelijk, toch?

 

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een bank is gewoon een bedrijf zoals een ander, dus zij willen ook graag het spreekwoordelijke graantje meepikken. Interesten zijn in dit geval onvermijdelijk. Het is ook zo dat je van je bank verplicht wordt om je huis of appartement binnen een bepaalde periode te verkopen, anders kunnen er wel eens vervelende gevolgen komen. Je vraagprijs kan hierdoor onder druk komen te staan wanneer de woning niet snel genoeg verkocht wordt en als je huis niet tijdig van de markt gaat, kan je blijven zitten met een dubbele woonlast. Dat wil natuurlijk niemand. Let dus zeker goed op wanneer je op zoek gaat naar een geschikt overbruggingskrediet. Ga ook eens op het internet zoeken. Je vindt er verschillende handige tools die een simulatie kunnen maken van zo’n overbruggingskrediet.

 

En dan komt de ultieme vraag: wat is nu de beste oplossing? Eigenlijk hangt dat er van af hoeveel risico’s je wil nemen en welke mogelijkheden er ter beschikking staan voor jou. Als je nog aan het twijfelen bent over een huis of appartement, kun je best nog even wachten met je oude woning te verkopen, want je weet nooit hoe lang je nog op zoek bent naar een nieuw alternatief. Als de kans daarentegen groter is dat je binnen een bepaalde tijd je woning kunt verkopen, kun je best al eerst je oude woning verkopen. Let er wel op dat als je huidige woning niet tijdig wordt verkocht, je voor financiële problemen komt te staan. Denk dus altijd goed na vooraleer je beslissingen neemt.

 

En hiermee hebben we nog niet alles gezegd, want de meeste mensen hebben ook een hypotheek voor hun huis of appartement. Wat gebeurt daar nu net mee als je je huis gaat verkopen? Uiteindelijk valt dat allemaal wel mee, want je kunt ervoor kiezen om je lening over te dragen op je nieuwe huis of appartement. Als je over genoeg middelen beschikt, kun je je huidige lening ook afkopen en een nieuwe afsluiten. Over het algemeen is de voordeligste oplossing de lening gewoon overdragen. Hieronder vind je waarom dit het beste is:

• Je vermijdt een schadevergoeding (omdat je lening gewoon blijft doorlopen)
• Ook de kosten van een nieuw hypothecair krediet kan je op deze manier omzeilen
• Als je een lening aan goede voorwaarden aanging, dan blijven deze ook behouden
• De waarde van je oud en nieuw krediet moeten wel in lijn liggen
• Meestal gaat er een klein bedrag naar dossier- en/of expertisekosten bij de overdracht

 

Natuurlijk is een nieuw huis of appartement kopen niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er komt heel wat bij kijken. Daarom hebben we bij Copandi enkele tips om de procedure zo eenvoudig mogelijk te maken. Vooral als je zelf het initiatief neemt om een huis te kopen, is het belangrijk om je niet te laten vangen. Als eerste is het erg belangrijk om je goed te laten informeren vooraf. Koop daarom NOOIT zomaar een woning zonder dat je er eerst uitgebreid informatie over hebt ingewonnen. Want een miskoop is heel snel gemaakt. Geloof ons maar.

Ga de woning zeker bezoeken. Zo krijg je een heel goed beeld van hoe de woning er in het echt uitziet en kun je ook eens grondig rondkijken of er geen gebreken zijn waar de verkoper niks van heeft gezegd. Niks is zo belangrijk dan zoveel mogelijk informatie in te winnen over het huis of appartement. Vraag je Copandi makelaar over de staat waarin de woning zich bevindt, of de elektriciteit aan de normen voldoet, of de woning energiezuinig is, of de woning in een overstromingsgevoelig gebied ligt … Je kunt dit ook zelf onderzoeken door eens een keertje naar geopunt.be te surfen. Bij Copandi hebben we hierover een leuke blog over geschreven, dus als je er meer over wil weten, scrol dan zeker eens door onze blogs.

 

Denk er ook aan dat je niet alleen de prijs van je nieuwe woning betaalt. Er komen nog heel wat andere kosten bij kijken. Bijvoorbeeld de btw en registratiebelastingen (verkooprechten). Natuurlijk is een lening afsluiten ook niet gratis. Probeer daarom ook naar zo veel mogelijk hypotheekaanbieders te gaan om te informeren wat ze aanbieden. In hypotheekleningen kan een enorm verschil schuilen. Vergelijk een hypotheeklening met een paar schoenen: niet iedereen kan hetzelfde paar schoenen dragen. En je koopt natuurlijk ook niet de eerste beste schoenen die je tegenkomt, want dan kun je snel pijn beginnen voelen!

 

En juist omdat het nogal ingewikkeld is om een huis te kopen, zorgen wij bij Copandi ervoor dat dit allemaal van een leien dakje loopt! Ons professioneel team van makelaars, die ook nog eens allemaal uit de streek komen, doet niets liever dan jou te helpen met het huis of appartement van je dromen te (ver)kopen! We staan je bij van de keuze van een woning tot aan het tekenen van alle contracten. We onderscheiden ons van andere makelaars omdat we in plaats van een commissie een vaste kost vragen. Dit scheelt enorm veel in vergelijking met ‘traditionele’ makelaars. En onze klanten weten dit maar al te goed, want ons klantenbestand groeit elke dag gestaag! Omdat we vooral inzetten op een kwalitatieve online marketingcampagne, zijn onze huizen, appartementen en nieuwbouwpanden in een mum van tijd verkocht. We zetten niet in op dure A-locaties voor onze kantoren. We willen ook geen prestige opbouwen door luxe uit te stralen. We willen alleen maar dat jij tevreden bent, en dat houdt een goede service en een eerlijke prijs in. Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Transparantie.

 

Wil je graag nog wat meer informatie over het onderwerp van deze blog? Dat kan! Stuur ons gewoon even een berichtje op onze sociale mediakanalen of via het formulier dat je hier op onze site kunt vinden.

Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.