Tips bij het renoveren van je huis of appartemen

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen

  • Wat kan ik best renoveren en wat niet?
  • Welke werken kan ik zelf doen en welke niet?
  • Waar kan ik me laten inspireren?
  • De financiële kant
  • Welke voordelen bieden een renovatie?

Je hebt misschien een nieuw huis of appartement gekocht, of je woont al een langere tijd in je woning en je twijfelt eraan om je huis of appartement te renoveren? Aarzel je een beetje over hoe je best aan die renovatie kunt beginnen? Wil je graag wat meer informatie rond dit onderwerp? Dan ben je op de juist plek beland! Wij bij Copandi proberen je in deze blog zo veel mogelijk te vertellen over renovaties. Als je nog vragen hebt, helpt één van onze makelaars jou graag verder!

Ben je aan het twijfelen of een verbouwing echt wel noodzakelijk is? Soms is het niet gemakkelijk om hierover een beslissing te maken. Veel hangt ook af van je budget, je smaak en hoe nauwkeurig je bent. Misschien vind je het juist erg fijn om een woonkamer uit de jaren tachtig te hebben, of is dat oude behang van toen terug trendy en helemaal jouw smaak! Over zo’n dingen beslis jij helemaal zelf!

Wat kan ik best renoveren en wat niet?

Toch is het belangrijk om afgeleefde elementen die de structuur van je huis of appartement aantasten, aan te pakken. We spreken hier over steunmuren, dak, steunpilaren, … Je weet nooit wat er kan gebeuren als je je essentiële elementen van je woning laat verkommeren. Let er wel op dat als je verbouwingen gaat doen aan de structurele elementen van je huis, je verplicht een architect moet inschakelen om alles in goede banen te leiden. Laat je hierover even informeren bij je lokale architectenbureau.

Bij de iets minder essentiële elementen, zoals je keuken, kun je er misschien over nadenken of een likje verf of wat decoratie-elementen aanbrengen ook al niet genoeg is. Is het zelfs wel écht nodig om een verandering aan te brengen? Als er iets nog in orde is, waarom zou je het dan veranderen? Toch moet je hier goed over nadenken, want langs de andere kant brengt een mooi gerenoveerde, onderhouden woning altijd meer geld op als je ze wil verkopen. Probeer altijd deze overweging te maken, want er staat heel wat op het spel.

Ga je echt zware werken doen aan je woning? Moet je bijvoorbeeld enkele muren uitbreken? Weet dan dat dit heel veel stof en lawaai met zich meebrengt. Het is dus redelijk moeilijk om in je huis te wonen gedurende die periode. Zorg er dus voor dat je deze tijdspanne zo kort mogelijk houdt en dat je zo veel mogelijk zware werkzaamheden, zoals breekwerken, op het zelfde moment uitvoert. Zo is dat sneller achter de rug en hoef je je huis of appartement ook maar één keer volledig op te ruimen na de werken. Denk er van tevoren ook zeker over na of je huis bewoonbaar is tijdens de werken, want last minute een oplossing zoeken terwijl de werken al bezig zijn, is voor niemand leuk.

Natuurlijk is het ook belangrijk om regelmatige onderhoudswerken te doen. Is je verwarmingsketel stuk? Twijfel er dan niet aan om zo snel mogelijk een nieuwe te kopen. Is je waterleiding gebroken? Laat hem dan vakkundig repareren. Bij dergelijke renovaties kun je best nooit twijfelen.

 Wat je ook renoveert, het is altijd belangrijk om op lange termijn te denken. “Goede koop is dure koop”, luidt het oude spreekwoord. Laat je niet in het zak zetten door gladde verkopers die goedkope oplossingen aanrijken, maar laat je professioneel adviseren en ga te rade bij verschillende bedrijven. Probeer ook na te denken over wat je situatie over een groot aantal jaren is. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe douche? Overweeg dan om misschien een inloopdouche te installeren voor je oude dag. Let er ook op waar je die douche plaatst, want op een dag zul je het misschien moeilijk krijgen om de trap te nemen naar de eerste verdieping.

 

Welke werken kan ik zelf doen en welke niet?

Als je eenmaal beslist hebt om iets te renoveren in je huis of appartement, moet je de overweging maken om het zelf te doen of om het uit te besteden aan een vakman. Ben je zelf nogal handig? Geweldig! Dan spaar je sowieso al heel wat geld uit. Twijfel je toch over je renovatieskills? Dan kun je best een vakman het werk laten doen. Meestal zit er ook een garantie op het werk wat ze gedaan hebben, dus ben je er zeker van dat het werk goed is gedaan. Het is het geld waard, dus twijfel zeker niet als je skills je wat in de steek laten.

Waar kan ik me laten inspireren?

Doe je het toch liever zelf? Doe dan voldoende opzoekingswerk over hetgeen wat je gaat renoveren. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het onderwerp. Ga eens kijken op het internet, of koop gespecialiseerde vaktijdschriften/boeken. Is de renovatie toch meer gericht op je interieur en is ze meer decoratief? Dan ben je misschien wel wat met een binnenhuisarchitect. Een heel leuk hulpmiddel om inspiratie op te doen, is Pinterest. Dit is een sociaal mediaplatform waarop alleen foto’s verschijnen met allerhande inspiratie over zo wat alles wat je je kunt inbeelden. Je zult hier dus zeker het perfecte idee opdoen voor een next-level renovatie!

 

De financiële kant

Natuurlijk speelt jouw financiële situatie zeker mee wanneer je iets in je huis wil laten renoveren. Let er zeker op dat je je doelen al zo vroeg mogelijk vastlegt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je aan je renovatie begint. Stel je eens voor dat je bezig bent met het verven van je muur, maar ineens heb je geen budget meer om nieuwe verf te kopen. Dat wil natuurlijk niemand.

Bekijk dus vooraf goed hoeveel je gaat uitgeven aan een project, of je eventueel een renovatielening moet aangaan en hoeveel je maximum boven je budget wil gaan. Dit gebeurt vaker dan je zou denken, want er schuiven altijd onverwachte dingen in een renovatie, zeker als de renovatie iets complexer is. Vraag ook bij de overheid na of je geen premies kunt krijgen voor je harde werk, bijvoorbeeld een premie wanneer je je dak gaat isoleren of een energiepremie.

Is je budget wat ruimer en ben je zelf niet zo handig? Ga dan te rade bij een vakman, zoals we hierboven ook al vermeld hebben. Vraag zo veel mogelijk offertes aan bij verschillende bedrijven, zodat je goed kunt vergelijken en kunt beslissen wat voor jou het beste is. Soms is het zelfs goedkoper om een goede vakman te laten langskomen, want die kan veel sneller en met minder middelen misschien hetzelfde doen wat jij voor veel meer tijd en geld doet!

Let op met vakmensen die in het zwart werken, want bij hen heb je geen garantie dat het werk goed is verricht, dus je loopt het risico om op lange termijn meer geld kwijt te spelen. Ook als er ongelukken gebeuren, kun je met vakmensen die in het zwart werken ernstige problemen krijgen.

Welke voordelen bieden een renovatie?

Samengevat: het kan inderdaad erg interessant zijn om je huis of appartement te (laten) renoveren, als je er zelf maar achter staat en er de financiële middelen voor hebt. Je woning gaat in de meeste gevallen stijgen in waarde, wat zeer interessant kan zijn als je je huis of appartement wil verkopen. Bij Copandi hebben we een team van experts die je kunnen helpen met je huis te laten schatten. Wij doen dat helemaal gratis, speciaal voor jou!

Je zult verschieten van wat een verschil een perfect gerenoveerd huis kan maken met een niet-gerenoveerde woning! Omdat onze makelaars allemaal in jouw regio wonen, zijn ze perfect op de hoogte van de markttendensen. Hoe beter dus de staat van je woning is en hoe populairder je wijk is, hoe meer je voor je woning ontvangt als ze verkocht wordt.

 

Een gratis schatting bij Copandi

Bij Copandi bekijken we het totaalplaatje als we een schatting maken, dus niet alleen de staat en de oppervlakte. We kijken ook naar trends en de ervaringen op populariteit van wijken of steden. Natuurlijk is deze schatting volledig vrijblijvend en kies je zelf hoe je je huis of appartement verkoopt. Heb je besloten om je woning te verkopen? Super! Dan beslis je helemaal zelf hoeveel ondersteuning je van ons wil krijgen! Zo spelen we maximaal in op jouw budget en behoeftes.

We hebben formules waar je zelf je rondleidingen doet in je huis of appartement en we hebben formules waar je alles in handen kunt leggen van ons professioneel team van experts. Bij ons kan je jouw huis al voor slechts € 2.500 verkopen! Wij vinden dat makelaars een eerlijke prijs moeten vragen voor hun service en we proberen zo veel mogelijk te besparen door het routinewerk door artificiële intelligentie te laten uitvoeren. Het contact met jou, de klant, dat is waarin we willen investeren. Want niets is zo belangrijk als onze klanten die tevreden zijn over onze services. Wil je graag nog wat meer informatie over de renovatie van je huis of heb je een vraag voor ons? Stuur ons dan een berichtje op onze sociale mediakanalen of via het contactformulier op onze site. We staan te popelen om je verder te helpen! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.