Tips om je tuin te onderhouden

Onderwerpen die in deze blog aan bod komen:

  • Je planten onderhouden
  • Je gazon onderhouden
  • Je tuin laten onderhouden door een tuinman
  • Je tuin onderhoudsvriendelijk maken

Heb je net een huis gekocht en heb je een mooi tuintje erbij? Super! Een tuin is voor veel mensen hun plekje om eens lekker te ontspannen of om een barbecue of tuinfeestje te organiseren. Het is trouwens niet alleen voor jou een vorm van pure ontspanning, maar ook voor de lokale natuur is je tuin erg belangrijk. Daarom is het van belang dat je genoeg aandacht besteedt aan het onderhouden van je tuin. Veel leesplezier!

Laten we eerst eens beginnen met het onderhoud van je planten. Zij zorgen voor de kers op de taart in jouw tuin. Daarom is het belangrijk dat je ze goed snoeit. Bomen snoeien zou een jaarlijkse gewoonte moeten zijn, anders worden de takken veel te lang en kunnen ze beginnen overhangen en kun je er tegen lopen. Zo kun je knotbomen best bijsnoeien van november tot en met februari. Leibomen en fruitbomen snoei je best in november tot en met maart, en de ABC-bomen snoei je alleen maar in de zomermaanden bij. ABC-bomen zijn Acer (Esdoorn), Betula (Berk) en Carpinus (Haagbeuk). Let er bij het snoeien van bomen op dat je takken wegsnoeit die tegen elkaar aan schuren en dat je bij dubbele knopen enkel één tak wegsnoeit, zodat je een hoofdtak overhoudt.

Snoei fruitbomen ook nooit bij regenweer en haal dode stukken hout uiteraard steeds weg. Voor de rest is het belangrijk om bomen zo veel mogelijk met rust te laten. Kom alleen maar tussen als er echt zichtbaar iets aan de hand is. Mocht je geen raad meer weten, bijvoorbeeld wanneer een van je bomen ziek is, kun je altijd de hulp vragen van een boomchirurg. Zij zijn gespecialiseerd in het snoeien en genezen van bomen.

Bij planten is het natuurlijk een stukje ingewikkelder omdat er zoveel soorten en maten zijn. Kijk eerst of het nodig is om te snoeien. Soms kan het mooi zijn om een plant gewoon zijn gangetje te laten gaan. We raden aan om een lijstje te maken van alle planten in je tuin, met telkens de specifieke snoeitijden, want elke plant heeft andere behoeftes. 

Let er bij droog weer goed op dat je je planten water geeft. Ze kunnen zo doodgaan als je er niet snel genoeg bij bent. Soms kan het ook interessant zijn om je planten wat te bemesten om ze in topvorm te houden. Grotere bomen hoef je uiteraard geen water te geven, omdat de wortels dieper in de grond zitten.

Het kan ook heel interessant zijn om even wat opzoekwerk te doen rond onderhoudsvriendelijke tuinen. Hier komen we later in deze blog op terug.

Je gazon is eveneens een belangrijk onderdeel van je tuin. Vaak is het niet alleen voldoende om je gras te maaien, maar er zijn ook nog een heleboel andere handelingen nodig om je gazon er perfect gezond uit te laten zien. Zo kan het interessant zijn om je gras ook te verticuteren. Dit gebeurt met een machine die kleine kuiltjes in je gras graaft. Zo kan er lucht en water aan de wortels van je gras, waardoor het meer de kans krijgt om te groeien. Bovendien verwijdert het verticuteren ook nog eens een heleboel mos, waardoor je gras niet wordt verstikt door andere planten. Doe dit wel maar één keer per jaar, want anders ga je je gazon beschadigen. Zaai elk jaar na het verticuteren je gazon wat bij, zodat de mossen en het andere onkruid plaats maken voor frisse groene grasstengeltjes.

Let erop dat je je gazon genoeg bemest, want als het gemaaid is, verliest het een heleboel voedingsstoffen. Als je gazon sowieso al een beetje kwetsbaar was, krijg je kale plekken, wat je uiteraard wil vermijden. Probeer te bemesten bij de wisseling van de seizoenen. 

En natuurlijk het belangrijkste: je gazon maaien. Van mei tot oktober raden we zeker aan om wekelijks je gras te maaien, zodat het er tiptop uitziet. Uiteraard kun je best niet maaien als het nat is en ook niet wanneer het een zon- of een feestdag is, want zo kun je je buren storen. Probeer steeds anders te maaien, anders worden de grasstengels steeds in dezelfde richting geduwd, en dit is niet mooi. Probeer ook niet te maaien wanneer het heel warm is, want dan moeten de grasstengels beter bestand zijn tegen de hitte. Ze hebben de kostbare voedingsstoffen dan erg nodig en doordat de stengels langer zijn, blijft de basis van de stengel beter beschermd in de schaduw.Lig je liever in je loungeset dan je af te matten achter je grasmaaier? Tegenwoordig is er een zeer mooie keuze aan robotmaaiers die al het werk voor jou doen! Laat je eens informeren bij je lokale handelaar of kijk eens rond op het internet, want veel exemplaren zijn praktisch even duur dan een “normale” grasmaaier.

Heb je het misschien heel druk met je werk en heb je geen tijd om in je tuin te werken? Dan is een tuinman de ideale oplossing. Probeer niet te goedkoop te gaan, want heel vaak is de tuin dan ook niet goed onderhouden. Houd er rekening mee dat een goede tuinman tussen de € 35 à € 50 per uur kost. Als je hiervoor geen budget hebt, raden we aan om het werk zelf te doen, want jij kunt dit werk waarschijnlijk beter doen en in dezelfde tijd dan een te goedkope werkkracht.

Vooral voor een groot onderhoud is een tuinman een goede keuze: alle heggen en bomen snoeien, het gazon verticuteren, kanten maaien/bijwerken, behandeling met producten tegen ongedierte/onkruid enzovoort. Voor de kleinere werkzaamheden, zoals onkruid wieden of een routine-maaibeurt, vinden wij een tuinman te duur. Probeer ook te besparen op je professionele tuinonderhoud door het te boeken tijdens een minder drukke periode in het jaar. Doe zoveel mogelijk werk zelf en breng het tuinafval zelf weg. Dit scheelt toch weer een paar honderd euro op je rekening.

Natuurlijk is een professionele onderhoudsploeg één ding, maar het is nog beter om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken als je niet steeds zinhebt om je tuin te onderhouden. Onderhoudsvriendelijke tuinen kunnen er even mooi en verzorgd uitzien dan reguliere tuinen. Erger jij je ook steeds aan al dat onkruid dat onmiddellijk terug uit de grond schiet wanneer je het een week geleden hebt uitgetrokken? Daar is een ideale oplossing voor. Leg eerst een worteldoek op de grond, en maak er gaten in op de plek waar je planten staan. Strooi er daarna een laag boomschors over van minimaal 7cm dik. Hoe dikker hoe beter, want zo kan er geen enkel onkruid doorgroeien. En weet je wat nog een voordeel is van boomschors? Het neemt heel veel vocht op, dus wanneer het droger is, kunnen je omringende planten nog gebruik maken van het vocht dat opgenomen is door de boomschors. Dieren kunnen er ook makkelijk insecten en wormen uithalen, omdat boomschors erg luchtig is.

Wat we ook aanraden, is om eerst goed te kijken naar hoe groot een plant of een boom wordt vooraleer je hem koopt. Als je dit precies weet, kun je de ligging van je bomen en planten afstemmen op de grootte ervan. Siergrassen zijn bijvoorbeeld heel mooi en behouden steeds hun vorm. Je hoeft ze nooit te snoeien en ze zien er het hele jaar door geweldig uit. Als je toch graag wat meer diversiteit wil, kun je best planten kopen die traag groeien, zodat je ze maar weinig hoeft te snoeien. Kijk bijvoorbeeld naar een taxushaag. Ook hibiscus en bodemkruipers zijn goede oplossingen om je tuin in te kleden, maar ze vragen toch niet om veel snoei- en onderhoudswerk. 

Probeer ook zo veel mogelijk planten en bomen te kiezen die hun blad houden in de winter. Dat scheelt weer een hele hoop opruimwerk! Maak het niet te complex, zodat je niet elk plantje afzonderlijk moet gaan onderhouden.

Belangrijk: probeer zo weinig mogelijk verharding te gebruiken! In Vlaanderen begint verharding steeds meer een probleem te worden. Water kan niet meer goed in de grond dringen en hierdoor ontstaat er een schaarste aan grondwater, omdat alles onmiddellijk naar de grote rivieren of de zee wordt geleid. Probeer dus een pad met grind, een honingraatstructuur of iets dergelijks aan te leggen, zodat het water steeds door kan sijpelen. Bovendien wordt verharding (tegels of tarmac) nog steeds vuil en moet je het dus nog steeds onderhouden.

Ben je nog steeds op zoek naar jouw droomhuis en weet je niet goed wat voor tuin je graag wil? Kom dan even langs bij Copandi. Wij hebben een mooi assortiment aan huizen met tuinen. Ons deskundige team van makelaars helpt je om een geschikte tuin te vinden in het diverse aanbod van Copandi. Doordat we werken met een “fixed fee” of vaste kost, betaal ook jij als koper veel minder dan bij een traditionele makelaar! Met het geld dat je hebt bespaard, kun je al een hele mooie tuin aanleggen in je nieuwe droomhuis! Wij zijn Copandi. Wij zijn het vastgoedkantoor van de toekomst.